Vitamin Semasa Mengandung Yang Mana Lebih Baik: Shaklee, Obimin?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Salam 12 Syawal 1442H, Allhamdulillah, hari ni saya p klinik untuk maternity check up. Dah masuk 25 minggu 2 hari. Syukur! Saya rasa macam penat sikit la, syukur HB saya dah kembali baik, iaitu 12.3.... rasa macam tak percaya pun ada! masa check up dengan doktor scan for 22 minggu bulan puasa lepas HB saya 11.3 hg. Erm... tadi, misi pun kata ok dah HB... Saya cakap obimin saya dah lama habis. Misi tanya saya makan apa? Saya cakap makan apa yang ada, Shaklee... Dulu dia minta saya stop makan vitamin Shaklee, dan dia suruh saya continue dengan obimin... Masa bulan puasa tu memang saya punya HB turun buat kali ke3 sehingga 11.3hg. 



Walau apa pun biar misi suruh saya stop ambil Shaklee tapi tetap saya degil, saya ambil juga. Sebab masa hari kedua puasa masa tu dah hampir 10 hari saya stop ambil Shaklee, badan saya tersangat lemah. Dan saya tak mampu nak berdiri. Hinggakan pergi pasar Ramadhan saya tersandar kat motor en somi tengah panas. En Somi kesian tengok saya dia terus hantar saya balik rumah dulu, then pergi semula ke pasar Ramadhan beli makanan. Memang tersangat lemah bila saya stop ambil Shaklee... Walaupun masa tu kali ke3 HB saya turun daripada 12.6 naik ke 13.6 turun ke 12.3 turun ke 11.8 turun ke 11.3 masa bulan puasa. Masa turun ke 11.8 misi terus suruh saya stop ambil Shaklee...

Bila dah stop tu saya rasa lain sangat badan saya. Dah la masa tu kat ofis saya mengalami kerosakan lif. Untuk naik ke bilik saya tingkat 2 memang bercinta lah saya... Tak tahu berapa kali berhenti kat tangga tu... Sampaikan kawan saya tegur, "ni sejam baru sampai atas"... kekeke... gelak saya dibuatnya... Haduiii la.... lama betul lif untuk dibaik pulih masa tu. Fuhhh... mencabar betul. Dah masuk 10 hari saya dah tak tahan, then selapas sahur saya ambil juga Shaklee... Sebelum sahur saya ambil obimin.... walaupun ada hari saya ambil 2 sekali obimin dan Shaklee tapi masa check up 22 minggu bulan puasa tu, HB saya tetap merudum sehingga ke 11.3... Mula-mula test ambil darah kat jari, result yang dapat 10.0 terus merah. Then misi suruh pergi cucuk darah kat lengan pula baru dapat result 11.3.... Bila jumpa doktor dia bagi saya Zincofer. Sebenarnya daripada pertengahan bulan puasa, 22 minggu tu sampai kelmarin, saya baharu makan zincofer tu 6 biji... Tadi bila saya cakap obimin saya dah habis, misi pun sambung bagi zincofer juga kat saya... 

Aishhh... bila balik jumpa misi tadi perut saya masih kosong, bila saya ambil zincofer tu saya rasa nak muntah, pening... tengahari tadi terus saya tidur... Saya bangun hampir Zohor baru saya makan nasi.... baru ambil Shaklee. Sebab tu juga saya tak ambil tiap hari Zincofer tu.... Kalau nak ambil zincofer tu kena sebelum makan atau 2 jam selepas makan. Itu yang susah bagi saya!

Sebab kalau Shaklee kena ambil selepas makan. Sebab tu juga misi tak bagi saya ambil Shaklee, katanya semua vitamin kena ambil perut kosong sebelum makan.... Bila ambil sebelum makan, macam-macam rasa mual saya rasa, terutama obimin tu saya rasa macam makan besi....

Saya beli set ni masa offer, harganya tak sampai RM500 termasuk postage. Sangat berbaloi!

Serius saya rasa selesa ambil Shaklee... Tapi kena plan masa betul-betul untuk ambil... Kena ada gap setiap satu/dua vitamin yang diambil dengan vitamin seterusnya.... Macam pagi ambil B-complex dan Vita C.... Kalau ambil pukul 8 lepas tu dalam pukul 11 pagi ke saya akan ambil ESP dan selepas makan tengahari dalam pukul 2-3 petang saya akan ambil Omega Guard dan Vita-Lea.... Malan nak tidur saya ambil Ostematrik.... Ada kala saya ambil ESP petang.... Tengok keadaan kesibukan saya! Ada juga hari yang tak sempat saya ambil semua. Sebab saya bukan jenis disiplin ambil vitamin... Sebab tu saya baru makan zinkcofer 6 biji dari 22 minggu hingga ke 25 minggu.... 

Dengan Shaklee, saya ambil sebab saya selesa dengannya dan mengembalikan tenaga harian saya! Ada hari yang saya tak sempat juga ambil ESP.... Kalau penant sangat, saya akan terus ambil ESP. Allhamdulillah, saya rasa badan saya kembali bertenaga. Saya tak pasti orang lain tapi saya pasti dengan keadaan badan saya dan saya selesa ambil Shaklee.... Minggu lepas saya baharu repeat order Ostematrik, Omega Guard dan ESP. Rasanya minggu ni nak kena order Vita-lea pula. Minggu lepas dah teragak-agak nk order ke tidak, huhu..... Akhirnya kena order juga! kang dah rugi postage!


Masa awal mengandung saya minum Anmum ni, tapi nak repeat semula, dah habis stok pasaraya kat tempat saya! Sampai sekarang dah tak terbeli. Susah bagi saya nak ke pasaraya lain. Sebab tempat saya sangat terhad pasarayanya!

Kali ni mengandung saya rasa cepat berpeluh. Mungkin hormon banyak berubah! Dalam aircond pun saya masih panas!

Semoga dipermudahkan mengandung kali ni, dek pendamik yang sedang berleluasa. Semoga para pembaca saya juga sentiasa dilinduungi di mana jua anda berada...

Salam Sayang Semua!

8 comments:

  1. mugo dipermudahkan bakal ibu mengandung.. aminn 😅

    ReplyDelete
  2. ehhh, puasa jugak ke sis? moga dipermudahkan :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah jaga kshtn diri

    ReplyDelete
  4. Cabaran sungguh.. Memang ibu-ibu ini sangat kuat sebenarnya..
    Semoga dipermudahkan buat sis..

    ReplyDelete
  5. Ok jual shaklee. Ramai ye yg jual supplement ni. Harga boleh tahan boleh beli 2 atau 3 ekor untuk buat lauk.
    ..........
    Jom layari filem10minit.blogspot.com filem seram pendek

    ReplyDelete

Powered by Blogger.