Kes Tipu Pakcik Beli Handset

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

LAGI KISAH KOTA RAYA, 16/12/2015..
sumber : di sini
Datang sendiri menceritakn nasib beliau.
Kehadiran pakcik ini melihat2 accessories telefon yg dipamerkan di kedai kami menjadi tanda tanya. Bile ditanya cari apa, dia diamkan diri sahaja tanpa bercakap sepatah pon. Senyum pun tidak, angguk pon tidak, geleng pon tidak. Lama jugak gelagatnye di perhatikan kami. Sampai gambarnya kami boleh tangkap depan2 tanpa disedari.
Termenung sahaja melihat accessories telefon yg dipamerkan..
"Kenapa pakcik?."
Sedih melihat raut wajahnya. Lama jgk cuba2 pujuk, akhirnya beliau berjaya menceritakan apa yg tersirat disebalik kesedihan beliau td.

"Pakcik tak tau la nak cakap mcm mana. Benda ni berlaku sangat pantas".
Rupa2nya pakcik ini ada memegang 1 beg kertas OPPO. Lalu di tunjukkan isi dalam beg tersebut.
Pakcik ni menceritakan 1 per 1 kejadian yg berlaku. Dia ke Kota Raya kerana ingin menghadiahkan pada isterinya telefon.
Mula2, dia melihat harga yg dipamerkan dikedai tersebut RM800. Dia pon bertanyakan lebih lanjut mengenai telefon tersebut. Sales person tersebut pon menerangkan dgn lebih lanjut.. Pakcik ini pon terus mengatakan minat beliau. Lantas sales person ini pon terus meminta duit RM1000 terlebih dahulu sebagai bukti yg pakcik ini betul2 minat. 
Tanpa berpikir panjang, pakcik yg berusia lingkungan 55tahun ini terus menghulurkan wang yg diminta.

sumber : di sini

Penjual td meminta pakcik ini menunggu utk beliau ambil stok di tempat simpanan.
Selang beberapa minit, penjual tadi datang membawa telefon yg pakcik td minat.
Pakcik tadi jadi keliru. Td dia tunjuk model lain, yg dibawa model lain. Pakcik tadi menyatakan pada penjual tersebut bahawa minat beliau bukan pada model yg baru dibawa ini. Minat beliau pada model R7plus.
Penjual tadi terus ambil model R7plus dan menyiapkn bil2.
" Semua sekali RM3100.00". Kata penjual td.
Terkejut pakcik ni apabila hp yg disangkakan pada mulanya RM800, tiba2 menjadi RM3100.
Disebabkn rasa bersalah kerana semua bil telah siap, takut dimarahi oleh penjual tersebut dan rasa takut sekiranya duit RM1000 beliau hangus, beliau akur shj dgn jumlah yg dinyatakan. Habis kesemua duit yg beliau bawa beliau serahkn.
Beliau kekurangan RM300. Beliau berjanji akan melangsaikan baki RM300 itu apabila beliau perolehi duit kelak.
Beliau pulang dengan rase sesal dan xtau mana silap beliau.
Persoalannya :-
- Harga telefon RM2098 adalah benar.

Tetapi mana datangnya charge fee RM700?. Benarkan android system, antivirus, software boleh mencecah RM700?.
Siapa boleh membantu pakcik ini. Sila tampilkan diri anda.
Sama2 kite share cerita ini utk membantu pakcik ini.
*sila tel no yg tertera utk dapatkan pengesahan dan sila share jika anda rasa perlu berbuat demikian.komen rasis tidak dibenarkan sama sekali. Tq .mmuuahh
💋
TOLONG JANGAN JADI PERKAUMAN

Sumber: facebook 
🙏🙏


Previous
Next Post »

4 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
December 18, 2015 at 12:24 AM ×

kesiannya... huhuhu jahat betui org tu...

Reply
avatar
Farrah MF
admin
December 18, 2015 at 1:05 AM ×

Simpatinya. Orang sekarang mmg dah tak ada nilai kemanusiaan. Warga tua pun sanggup dia tipu.

Reply
avatar
tiga lalat
admin
December 18, 2015 at 8:30 AM ×

bengang kan asek kene tipu je., huhu2

Reply
avatar
el
admin
December 18, 2015 at 10:11 AM ×

xde rezeki..huhu

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment