Enter your keyword

Saturday, April 29, 2017

'Pelepah' Selepas Pantang Dan Mandi Bunga

By On 12:37:00 AM
Pelepah Selepas Pantang//Kelmarin, saya dah pelepah, memandangkan plan nak balik Kedah esok... Disebabkan husband ada hal tak jadi lak nak balik esok. 

Pelepah ni tradisi orang Kelate selepas pantang... Ada bidan datang buatkan. Saya dan baby dimandikan dengan air bunga tujuh jenis, 7 biji limau purut dan gosok badan dengan akar beluru... Buang daki-daki hitam Kat badan hormon semasa mengandung....

Google image

Kali pertama mandi air bunga... Sebelum ni kalau pelepah bidan cuma guna benang sahaja... Wanginya... Segar sangat rasanya! Kata mak bidan, nanti lepas 40 hari pantang mandi bunga sekali lagi dan niat...

Niat semoga badan kita suci dan bersih dari kotoran, segar bertenaga serta dilindingi Allah.... Energi daripada sumber alam ni sangat berkesan pada badan kita....

Ok, da....

Friday, April 28, 2017

Sarung Tilam Baby Rare

By On 11:34:00 PM
Sarung Tilam Lama//sarung tilam lama ni kata mak saya, sarung tilam masa saya kecil dulu... Fuyooo... Lama tu, dah  hampir 37 tahun... Masa anak saya yang pertama dulu mak saya ada bagi satu warna putih... Yang ni mak saya bagi pula warna kuning... Baru jumpa!


Mak saya kata dia suka warna kuning... Dulu dah buat sarung tilam warna kuning... Sebab tu dia tempah bakul tuk baby Nur Jannah juga warna kuning... 


Ada orang tegur patut la baby kuning sebab saya beli bakul warna kuning! Data kata tok mie n tok pa dia yang beli! Hihihi.... Pada mulanya saya terpinga-pinga, lepas tu baru saya teringat. Ada yang percaya pantang larang macam tu... Allhamdulillah kuning baby saya tak serius walaupun tidur dalam bakul kuning... Hehehe... Saya dibesarkan jarang ada pantang larang.. 

Apa pun sarung tilam tu memang rare... Dari mak punya turun pada anak still maintain elok... Barang lama memang bermutu dan berkualiti...

Sahabat ada barang lama, boleh share dengan saya ....

Salam

Sebulan Berpantang

By On 6:48:00 PM
Allhamdulillah
sebulan berpantang... Namun,  pantang kali ni saya anggap kurang berjaya. Serius, kalau anak kedua dulu saya memang cerewet dan disiplin. Mak ayah saya bising kerana disiplin saya dalam pantang, itu ini saya tak makan. Kali ni saya readha sahaja makan apa yang mak ayah saya bagi. Think positive, saya anggap semua daripada Allah Ya Razzaq. Allah takkan mudharatkan saya. Walaupun saya tanggung sakit luka masih belum sembuh ni hanya sabar dan redha ketentuanNya demi jaga hati mak ayah. Saya serah pada Allah. Dalam seminggu ni saya dah makan masakan berlemak nasi berlauk.. Nak say no kang kecik hati lak.. Lagi tak tahan bila dibanding-bandingkan... Huwaaarhhggg... Tak pa la semua ni pun Allah yang tentukan. Apa Allah bagi adalah terbaik. Setiap kali makan saya doa jika ini yang Allah bagi saya jauhlah kemudharatanMu.. Bagi mereka saya kena makan makanan berkhasiat sebab saya menyusu.

Adakala saya merungut (harap sahabat jangan contohi saya k)... Merungut kerana makanan berlemak bukan makanan berkhasiat... Tapi tak apalah lena switch pikiran saya think positive...

Semalam, saya minta husband saya beli spekederang...


Ubatan tradisional akal kayu.... Terdiri daripada kacip fatimah, manjakani dll yang saya tak berapa arif... Cuma RM4 sahaja....


Direbus dan airnya dan minum... Rasa nya sedap, tak rasa apa macam minum air masak saja. Husband saya rebus dengan air yang sedikit, nampak macam pekat likat tapi memang tak pahit...


 Khasiat bagi mengecutkan rahim dan kesegaran kepada ibu berpantang...

Sunday, April 23, 2017

28 Hari Berpantang Baby Pergi Jua

By On 11:33:00 PM
28 hari berpantang, akhirnya dia pergi jua.. 
Semalam, baby kecil saya tak boleh tidur.. Menangis sepanjang malam. Tak pernah saya dan husband mengalaminya, dengan kakaknya. Menjelang subuh baru dia dapat lelapkan mata. Seakan ada sesuatu yang berlaku. Dah habis zikir saya baca.   Bila husband saya pasangkan asmaul husna dia berhenti menangis sekejap. Kemudian kembali menangis kembali. Macam-macam saya fikir! Baby saya kembung perut ke? Disapu ubat juga tidak berhenti nangisnya. Saya dan husband cuma Leila sekejap sahaja sebelum subuh. Satu malam baby nangis dan akhirnya lena jua.

Jam sebuluh lebih ada orang parang rumah saya, nak ziarah saya dan baby. Mak ayah saya tiada di rumah. Nasib baik mak ayah saya balik cepat. Sambil bersembang dengan saudara mara datang ziarah, kami dikejut kan dengan berita yang sudah dijangka saya dan keluarga.

Akhirnya, hari ini anak syurga, anak sepupu saya sebelah rumah, pergi jua mengadap Al Khaliq.  Baby saya lahir lewat sehari dengan arwah baby sepupu saya. Kami sempat duduk satu wad bersalin. 

Malam semalam saya ada mimpikan arwah baby sepupu saya. Saya mimpi sepupu saya sedang menyusukan arwah babynya. Saya tegur "baby dah keluar hospital"... Saya tengok baby sepupu saya dah sihat.

Rupanya, itu alamat baby data menangis tak boleh tidur semalam. Arwah baby sepupu saya meninggal kerana jangkitan kuman dalam darah dan merebak ke seluruh badanya sehingga terpaksa diambil air tulang belakang dan tetpaksa tebuk di kepala masuk darah. 

Tadi, saya nak naik rumah makcik saya tengok arwah baby tapi memandang keadaan saya masih pantang dan jalan tak berapa nak betul lagi, husband saya tak izinkan saya pergi tengok, naik tangga tinggi. Saya redha. Hanya gambar yang saya tengok bila untie saya datang tunjuk... Anak syurga baby Auliya... Menanti kedua ibu bapanya. Salam takziah sepupu ku... Allah Maha Menyayangi dan Maha Mengasihani kalian.... 

Friday, April 14, 2017

Selamat Bersalin Anak ke3

By On 10:00:00 PM
Allhamdulillah...


30 Mac 2017 jam 11.30 pagi, saya selamat melahirkan puteri ketiga saya Nur Jannah seberat 3.5kg di Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu. Kini 16 hari berpatang dengan kasih Ya Rahman Ya Rahim.. Terima kasih Allah Ya Rabb..  Terima kasih keluarga saya, semua staf HRPZ II, para sahabat dan sahabat blogger yang mendoakan saya.... 
  

Thursday, March 16, 2017

Satu Hari Satu Nama : 1

By On 11:28:00 AM
Bismillahirraohmanirrahim


Salam munajat. 
Sahabatku, sesungguhnya Allah menunggumu di pagi ini, ingin mendengar pujianmu, mari kita memujiNya..

*Allahumma Ya Rahman, Ya Rahman Ya Rahman,*
*Sesungguhnya Engkau Maha Pemurah,* Engkau memberiku kurniaanMu
tanpa pernah berkira, tidak berhenti2, jantungku terus Engkau degungkan walau ku balasMu dgn dosa, udara terus Engkau masukkan dlm tubuhku walau anggota tubuh ini terus terusan melakukan perkara yg sia2, penglihatanku masih Engkau kurniakan walau daku terus terusan melihat perkara yg Engkau murkai..

Engkau terus menerus memberiku pendengaran walau sentiasa daku perpaling dan tidak menyahut panggilanMu, sesungguhnya tiada lafaz syukur yg sepadan dgn sifat maha pemurahMu, dan jadikanku hamba yg bersyukur yg sentiasa menggunakan anggota tubuh, wang ringgit, hartabenda, jawatan dan segala kurniaanMu di atas jln keredhaanMu. 

Jadikanku juga hamba yg pemurah dgn org2 sekelilingku dgn sedikit sifat ar Rahman yg Engkau alirkan dlm jiwaku..


Hari Akhir Bekerja Sebelum Cuti Bersalin

By On 10:54:00 AM
Hari Akhir Bekerja Sebelum Cuti // Allhamdulillah... nampaknya hari ni hari akhir saya kerja sebelum mula bercuti bersalin minggu hadapan. Masih banyak kerja yang harus dilaksanakan dan juga pengajian saya. Saya ambil cuti 3 minggu awal. Minggu hadapan saya ambil cuti tahunan selama 7 hari dan sambung cuti bersalin awal daripada majikan saya. Terpaksa mengambil cuti awal kerana minggu hadapan saya dah memasuki 37 minggu, dan banyak perkara check up doktor yang harus dilakukan di kampung. Due date saya 11 April 2017. 

Esok mula balik kampung,,, plan nak singgah Penang USM dulu nak hantar pembetulan tesis saya pada sv saya. Lepas tu terus balik Kelantan. Tengok la keadaan Allah susun macamana esok. Hari ni kena settlekan kerja dan searah tugas apa yang patut. Yang penting kena check pembetulan saya selesaikan hari ni juga... bila duk baca dan baca rasa ini salah, ini kena tambah... mencabar! 

google image

Serah Tugas
Bila duk buat entry ni, ada ada lagi yang ketuk bilik. Saya memang dah fobia orang ketuk bilik. Kali ni ketukan tu bunyi lain! Saya yakin untuk buka, rupanya teknikal nak datang service aircond. Lepas tu ketukan kedua pula, saya dah tak kunci pintu. Rupanya rakan saya yang datang. Ya Allah, Allhamdulillah... memang saya sangat perlukan dia sekarang. Dari kelmarin lagi saya duk teringat kat dia!. Bila belek handset pagi tadi, tak ada lak no dia. Sebab handset saya hilang, semua no kawan-kawan dah hilang. Allah hantar dia sebagai alat Ya Wahhab, settlekan sign dan saksi agreement DPB dan tolong saya poskan.... Alang-alang sahabat datang tu, saya serah terus tugas yang ada kepadanya.... Subhanallah... Allah Ya Karim.... Ya Wahhab, Ya Rahman Ya Rahim... permudahkan pengajian dan kerja sahabat saya itu, Ya Allah.... Allah bagi settle satu-satu kerja hari ni! allhamdulillah...

Urusan Rumah Masih banyak urusan di rumah nak kena selesaikan hari ni, mencuci pakaian, kemas rumah, persiapan anak-anak nak cuti panjang. Nak tak nak dalam sebulan juga saya kat kampung. 

Terputus Hubungan Lepas ni saya tak boleh lagi nak update blog. Kat kampung tak ada internet dan saya juga tak guna smartphone. 

Keterbatasan Memang terbatas semua ini, nak tak nak pengajian saya yang masih on, banyak lagi pembetulan yang harus dibuat. Sangat terbatas nak buat di kampung. Walau apa pun saya serah sahaja pada Allah Yang Maha MenyusunNya. 

Mohon Maaf Sebelum saya bercuti ni, ingin saya memohon maaf kepada semua pembaca para sahabat semua. Maafkan jika penulisan di blog ini ada menyinggung hati anda tanpa saya sedari. Doakan saya dipermudahkan segalanya dalam proses bersalin dan berpantang dan juga perjalanan pengajian saya. 

Penghargaan Terima kasih buat para sahabat blogger yang sudi menjengah ke sini, dan mendoakan saya dan keluarga. InsyaaAllah doa kalian akan saya kembalikan dan malaikat sentisa mendoakan sahabat semua. 

Wednesday, March 15, 2017

Terlupa Nak Beranak

By On 3:04:00 PM
Terlupa Nak Beranak // Allhamdulillah... pagi tadi bila buka emel saya tengok emel sv saya hantar. Katanya tak boleh nak jumpa saya hari Jumaat kerana ada studend dia viva... Saya cakap ok, esok pula saya tak dapat nak jumpa kerana kena ambil cuti 3 hari sebelum.... bincang punya bincang next week nak jumpa.... Saya kata ok, tapi sv saya suruh fikir bila masa yang sesuai kerana dia pun ada hal minggu depan. Dengan confident saya fikir ok juga minggu depan dah cuti sekolah...

Dah Nak Bersalin Ke? Walhal, saya terlupa minggu hadapan hari Ahad saya dah kena ada kat kampung urus tentang check up, ambil temujanji jumpa pakar, ambil temujanji jumpa pegawai zat pemakanan dan ambil tarikh untuk buat BSP.... hadui.... bila call encik suami, baru ingat. En suami cakap "kang minggu hadapan tak dan nak balik kampung, beranak kat sini".... hahaha.... terlupa! saya dah nak bersalin ke? memang la tak tahu bila nak bersalin tapi prepare awal, minggu hadapan saya dah 37 minggu.... Doktor kat sini dah bagi saya memo segala bagai untuk saya check up di kampung. 

image google

Kiri kanan otak fikir, sebelah fikir pasal kerja, sebelah lagi pasal pengajian saya, sampai saya terlupa saya kini menunggu hari nak bersalin! jenuh lagu ni.... tadi saya sms sv saya confirm nak jumpa esok. Ingatkan tengahari saya nak lari dari ofis pergi USM kejap. Petang, ada hal pulak yang harus dilaksanakan esok... tak dapat la nak jumpa sv saya esok. Sekali lagi saya sms sv saya tak jadi jumpa esok, dan saya akan hantar correction saya kat biliknya pada Jumaat nanti....

Allah Ya Baari'.... Saya serahkan perjalanan hidup saya dan keluarga saya ni kepada Mu, susulah yang terbaik untuk kami! dan permudahkan segalanya.... sama seperti anda di luar sana, saya doakan allah permudahkan perjalanan hidup anda jua dalam apa keadaan pun.... 

Tuesday, March 14, 2017

Berita Kampus: SIRKIT GOLF REMAJA KEDAH SIRI 1/UUM BAKAL LAHIR JAGOAN GOLF NEGARA

By On 5:11:00 PM


Oleh: Unit Media UUMNGA

UUM SINTOK 14 Mac 2017:  Sirkit Golf Remaja Kedah Piala Exco Pendidikan Negeri Kedah Siri 1/UUM  diadakan pada 25 Februari 2017 yang lalu berlangsung dengan sangat meriah dan mendapat sambutan yang amat memberangsangkan dari pelajar seluruh negeri Kedah.


Suasana meriah dan penuh semangat kesukanan dapat dirasai pada hari kejohanan apabila para peserta cilik telah berada di Kelab Golf & Rekreasi UUM seawal jam 6.30 pagi bagi melakukan persiapan untuk menghadapi kejohanan ini.

bernaju hijau semua junior daripada Akademi Golf Nasional UUM

Seramai 40 orang pelajar yang berumur sekitar 6 tahun sehingga 20 tahun menyertai kejohanan ini . Sebanyak 5 kategori dipertandingkan antaranya bawah 6 tahun, bawah 10 tahun (lelaki dan perempuan), bawah 12 tahun (lelaki dan perempuan), bawah 15 tahun (lelaki dan perempuan) dan bawah 20 (lelaki dan perempuan).
kakak kata seronok naik buggy

SGRK Piala EXCO Pendidikan Negeri Kedah ini adalah salah satu platform untuk mencungkil bakat-bakat terpendam pemain golf cilik negeri kedah.

kakak dan kawannya
“ Kejohanan SGRK Piala EXCO Pendidikan Negeri Kedah adalah medan terbaik untuk melahirkan pemain golf remaja bagi mewakili negeri kedah.” Kata En Wan Rosni Wan Chik, selaku Penyelaras SGRK.

“ Sekiranya mereka ini dilatih dan diberi bimbingan yang baik tidak mustahil mereka ini bakal menjadi jagoan golf negara.”

hebat-hebat anak-anak kecil ni

Sementara itu, Ybrs. Dr. Hendrik Lamsali, Dekan Pembangunan Pelajar dan Alumni dalam ucapan perasmian penutupan SGRK 2017 berkata, ‘ Tidak mustahil negara kita pada satu masa nanti akan ada Tiger Woods, Jordan Spieth mahupun Rory McIlroy versi Malaysia”.

“Melihat kesungguhan anak-anak kecil ini bersaing menunjukkan bertapa mereka mencintai sukan ini dan tidak sama sekali gentar menghadapi lawan masing-masing.”

“Diharapkan mereka ini terus diberi sokongan dan dorongan untuk meneruskan minat dalam sukan ini dan in shaa Allah satu hari nanti dapat mewakili dan mengharumkan nama negara di pentas dunia.”

Habis.

Pengalaman Pertama Kakak
Ini kali pertama, kakak join perlawanan. Pengalaman pertama yang sangat memberi motivasi kepada nya. Saya tak ikut serta, memang kepenatan tak larat masa tu. Kakak bermain di bawah 10 tahun, kena habiskan 16 lubang. Masa duk training tiap minggu tak pernah guna driver. Bila dalam perlawanan ni terpaksa guna driver untuk habiskan 16 lubang. Bagi katogari 10 tahun ke bawah, setiap jauh lubang lebih kurang 200 meter... Allhamdulillah dia boleh habiskan 16 lubang, tapi memang tempat terakhir katogari perempuan la. Tak apa la kakak. Kata husband saya, dia tak pernah pegang driver.... kali pertama terus kena lawan... driver set golf yang dibeli tu jenama watson... Jenama tu berat skit, ye la kakak tu kecil saja badannya. Batang driver tu lagi besar dan panjang daripadanya. Apa pun good try kakak....

Daripada:

AKADEMI GOLF NASIONAL
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
06010 UUM SINTOK
KEDAH
TEL:  04-9283591/3596
FAKS: 04-9283592




Popular

Follow by Email