Permohonan Biasiswa Dana Pendidikan Elena Cooke Dibuka Sekarang

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


TERKINI : TARIKH TUTUP PERMOHONAN DILANJUTKAN


DANA PENDIDIKAN ELENA COOKE – MEMBERIKAN KUASA KEPADA
BELIA SEKARANG UNTUK KEHIDUPAN

Dana Pendidikan Elena Cooke dibuka untuk permohonan biasiswa

Pelajar SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) and STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia) yang telah menerima keputusan peperiksaan mereka kini dijemput memohon kepada Dana Pendidikan Elena Cooke untuk bantuan kewangan.

Dana Pendidikan Elena Cooke, yang diuruskan oleh BBGS Alumni Berhad (BAB), sebuah syarikat yang ditubuhkan oleh bekas pelajar Sekolah Perempuan Bukit Bintang (BBGS), terus bekerjasama dengan institusi bereputasi seperti Kolej Sunway, Universiti Sunway, Kolej Universiti First City (dahulunya dikenali sebagai Kolej Antarabangsa KBU) dan Kolej Universiti KDU untuk menyediakan biasiswa kepada rakyat Malaysia muda yang layak tetapi kurang bernasib baik bagi membolehkan mereka melanjutkan pendidikan tinggi.

Walau bagaimanapun, pelajar-pelajar yang memohon kepada institusi pendidikan tinggi tempatan yang lain juga layak untuk memohon biasiswa, asalkan mereka memenuhi kriteria minimum, termasuk berumur kurang daripada 23 tahun pada 31hb Disember 2018 serta mempunyai pendapatan isi rumah tidak melebihi RM42,000 setahun.

Semenjak 2012, Dana Pendidikan Elena Cooke telah memberi sejumlah 38 biasiswa.  Penerima biasiswa yang pertama telah berjaya menamatkan kursus Diploma dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak dan kini bekerja sebagai guru di tadika di Sabah, negeri asalnya.

BBGS, iaitu salah sebuah sekolah yang terkenal dan dihormati di Kuala Lumpur, dahulunya berada di Jalan Bukit Bintang, sehingga tahun 2000 apabila ia ditutup dan kemudian dirobohkan bagi pembinaan pusat beli-belah mega.

Dana Pendidikan Elena Cooke, yang ditubuhkan sebagai kenangan terhadap Guru Besar BBGS yang telah berkhidmat paling lama, mendiang Cik Elena Maud Cooke, menekankan kepentingan memberi bantuan kepada anak-anak muda yang kurang bernasib baik dan memerlukan bantuan kewangan untuk memberikan kuasa kepada mereka untuk kehidupan. Dana tersebut sedar bahawa bagi pelajar-pelajar miskin yang tidak bernasib baik seperti mereka yang berasal daripada keluarga berpendapatan tinggi, pendidikan merupakan faktor utama yang boleh membawa mereka keluar daripada kitaran kemiskinan. Oleh itu, keperluan kewangan adalah  antara senarai kriteria tinggi yang dipertimbangkan, termasuk pencapaian akademik, aktiviti ko-kurikulum dan perwatakan.

Dana tersebut terutamanya berminat membantu anak-anak muda yang merupakan anak yatim piatu ataupun daripada keluarga ibu atau bapa tunggal atau bagi mereka yang tinggal di rumah kanak-kanak. Dua penerima biasiswa Dana Pendidikan Elena Cooke beberapa tahun dulu merupakan daripada rumah kanak-kanak.

Tarikh permohonan Biasiswa Dana Pendidikan Elena Cooke 2019 akan dibuka pada 4hb Mac 2019 dan tarikh tutup permohonan adalah pada 3hb April 2019. Borang permohonan boleh dimuat turun daripada laman www.bbgs.com.my.

Derma kepada Dana Pendidkan Elena Cooke daripada penderma korporat dan individu adalah amat dialu-alukan. Penderma disilakan menulis cek atau melakukan pemindahan antara bank ke akaun bank BBGS Alumni Berhad (Maybank Akaun No: 5141 2316 6380). Penderma harus memaklumkan transaksi kepada BAB melalui bbgs.elena@gmail.com bagi pengeluaran resit.


 

3 comments:

Powered by Blogger.