Bengkang Pandan Kukus Hippies

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Bengkang Pandan Kukus Hippies | Assalamualaiku salam sayang semua. Hari ni saya nak kongsi resepi Bengkang Pandan Kukus Hippies yang mudah jer ni. 


Bengkang ni, kalau kena cukup lemak emmang sedap ler.... tapi ni saya buat hanya guna 1 kotak santan sahaja. Korang kalau nak lemak berkrim boleh guna 2 kotak santan. Ok, jom kita tengok bahan-bahannya:

1 kotak santan Kara. Saya suka santan Kara ni sebab dia pekat. 
3 biji telur
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
7 helai daun pandan + 1 cawan air 
Secubit garam
Sprinkle chocolate chip
Bijan
Rempah (cengkih dan kulit kayu manis)


Ok, ini antara bahan-bahan untuk buat Bengkang Kukus Pandan Hippies.... aippp dh lain namanya daripada yang atas tu... hehehe,,, apap-apa la labu.... janji sama



Jom mula..... daun pandan tu, potong dan korang blend dengan 1 cawan air. Pastikan blend sehalusnya, untuk kita ambil air. Kemudian dah blend air tu tapiskan dalam satu bekas.... Dalam bekas yang lain masukkan 1 cawan tepung gandum, satukan dengan 3/4 cawan gula, secubit garam, 3 biji telur, air pandain yang telah di blen tadi, bunga cengkeh di dalam blender. Dan boleh la korang kisah kan sebati. 


Kalau nak bagi cantik warnah hijau tu, boleh la masukkan beberapa titik pewarna hijau, ye la warna pandan biasanya tak berapa menyerlah sangat. So bunga cengkih tadi saya masukkan untuk reduce kan bau telur. Kalau korang ada esen vanilla boleh guna esen vanilla. Sama je fungsiunya. Dalam resepi kali ni saya nak guna rasa ala-ala rempah gituhhh... So bila dah blend sebati, saya kikiskan kulit kayu manis, dan ini juga kalau korang dah ada serbuk kayu manis tak perlu la nak kikis-mengikis macam saya ni.... huahhhhahaha.... 


Beberapa titik pewarna hijau dan kulit kayu manis


Sebatikan, dan korang boleh guna whisk sebatikan aduan tersebut. Bila dah sebati bolehlah masukkan dalam acuan yang sedia untuk dikukud. Jangan lupa, sebelum tu masakkan air rebusan sehingga mendidih ye.... 


Acuan yang korang nak guna tu, boleh la alas dengan wrap plastik, atau plastik. Fungsinya untuk bagi kuih tu tak melekat dan mudah untuk dikeluarkan. Dah sediakan plastik dalam acuan boleh la tapiskan adunan kuih ke dalam acuan yang hendak dikukus. 


Bila air kukusan dah mendidilh, boleh masukkan dalam kukusan anda. Sedia dikukus selama 30 minit atau sehingga masak.... Jangan lupa bila 3/4 masak, boleh la taburkan bijan dan sprinkle chocolate chip di atas bengkang anda. 


Dan.... teruskan mengukus sehingga kuih korang masak. Dah masak, Boleh keluarkan tunggu sehingga sejuk sedikit sebelum dikeluarkan dalam acuan. 


Kalau korang nak senang potong, kena letakkan bengkang ni dalam peti ais sebab bila kuih sejuk ia mudah dipotong. Dan... korang juga boleh letakkan minyak pada mata pisau supaya bila dipotong ia akan sama. 



Full Video boleh tengok kat bawah ni....



Selamat Mencuba!

13 comments:

  1. Eeee sedapnyaaa...terus rasa nak buat ajee laaaaa

    ReplyDelete
  2. wah menarik dan nampak mudah. boleh try nanti insyaAllah. Jemput join my GA :) http://www.aimisyahirah.com/2020/09/special-september-giveaway-by-misya.html

    ReplyDelete
  3. sedapnyaa bengkang pandan ni..terliurrr

    ReplyDelete
  4. terima kasih sheila kongsi resepi :)

    ReplyDelete
  5. Sedapnya. Aroma bau pandan dan rasa pandan tu buat tambah sedap lagi.

    ReplyDelete
  6. wahhh tak pernah try lagi buat bengkang yang ada rempah dan sprinkle... memang colorful

    tak pernah try kukus bengkang tu, biasa bakar je sebab suka rasa kerak dia yang hangus2 hehehe

    ReplyDelete
  7. Cảm ơn chia sẻ của bạn, mọi thứ ở đây đều tốt
    Tôi là Food Blog tôi có nhiều sở thích. Tôi thích đi du lịch và đọc sách. Nhưng sở thích yêu thích của tôi là nấu ăn. Hãy để tôi nói cho bạn biết lý do tại sao! Đầu tiên, tôi sẽ cho bạn biết một chút về lý do tại sao tôi bắt đầu nấu ăn. Thứ hai, tôi sẽ cung cấp cho bạn một số thông tin về những gì tôi thích nấu. Thứ ba, tôi sẽ nói cách tôi sử dụng food near me để nấu ăn.

    Khi tôi bắt đầu nấu ăn, tôi 10 tuổi. Mẹ tôi muốn tôi trở thành một đầu bếp. Bà luôn tin rằng con gái phải làm nhiều loại thức ăn khác nhau, vì một ngày nào đó họ sẽ kết hôn. con gái không nấu ăn là chuyện bình thường. Tôi thấy mình may mắn vì nấu được nhiều món. Bây giờ tôi nấu một số món ăn mà các con tôi và chồng tôi yêu thích, tôi trở nên hạnh phúc và tự hào về mẹ và bản thân tôi. Hãy ghé thăm blog của tôi I am a food blog

    ReplyDelete

Powered by Blogger.