Bila Dah Ada Gastrik Haruslah Jaga Makan

Bila Dah Ada Gastrik Haruslah Jaga Makan / Dalam 5 hari bekerja minggu ni 2 hari saya diserang gastrik. Hari Isnin lalu sebab saya makan nasi lewat dalm pukul 4.30, sampai la ke hari Selasa masih terasa kesannya. Nak tak nak terpaksa juga jaga makan jangan sampai rasa lapar. Hari Selasa tengahari kat ofis pula ada kenduri durian dan buah-buahan. Saya turun la makan pulut durian, walaupun sisa gastrik masih ada berani tul saya makan. Akibatnya masuk ofis duk sakit belakang lak.... 


Ni, kisah hari Rabu ambil kakak kat sekolah dia lapar saya bawa dia makan dulu.... dek gastrik saya alas perut dengan kue teow mihun sup. Kakak pula makan nasi putih, daging goreng kunyit dan telur dadar... Saya cakap "banyaknya kakak order?" last dia yang tak habis nak makan. Ambil satu lauk pun cukup dah. Saya juga nak kena habiskan telur dadar dan daging goreng...


Macam tak percaya lak saya kena gastrik ni.... Sejak raya puasa baru ni di SINI..... tapi simpton ni dah mula sejak 2 tahun lepas, masa tu raya juga dan kena kat kampung juga.

Nak tak nak harus kena jaga makan terutama nasi. Kalau lewat skit makan nasi, perut dah rasa semacam. Walaupun sikit kena juga makan nasi pada waktunya. Pagi lak terpaksa ambil breakfast. Dan bila masuk ofis 7.30 dah settle hantar anak sekolah atau sebelum hantar kak ngah ke tadika saya akan breakfast dengannya dahulu.

Orang tengok saya makan sikit tapi saya kena makan kerap. Dan waktu malam biasa saya dah tak makan, sebab saya dh makan petang. Kalau makan juga malamnya perut saya mula la rasa tak selesa....

dek sakit belakang makan pulut Rabu malam, tewas juga... kena pergi mengurut. Nasib baik daddy tak kerja hari tu sebab dia pun kesakitan juga kena sengat dengan "serabai".... Memang, serangga serabai tu macam tebuan tanah, bisanya sangat kuat. Allhamdulillah, hari Khamis daddy dah boleh kerja....

Uols ada petua tak macamana nak elak gastrik ni?


17 comments:

  1. Gastrik..kenyang sangat tak boleh...lapar sangat lagi tak boleh...sedang-sedang je kan kak...betul...makan sikit-sikit tapi kerap...yang pedas..yang bergas..kalau boleh elak dulu kak..cuka..

    ReplyDelete
  2. saya dah lama kene gastrik. macam-macam ubat dah telan. sama juga. silap makan mesti kena balik gastrik. orang yang dah pernah kena gastrik memang perlu jaga makan setiap masa. paling stress kalau gastrik time puasa. boleh mengerekot menahan sakit

    ReplyDelete
  3. Zumal pun sama juga ada gastrik, hilang la sikit sebab amalkan supliment tapi kalau tak tak jaga masa makan gastrik tu muncul balik

    ReplyDelete
  4. saya pun gastrik juga ...
    saya makan ubat yang disyorkan doktor ,saya makan ubat omeprazole ...
    dan jaga pemakanan ..
    kalau saya kena gastrik, alamatnya berguling2 lah saya dilantai menahan kesakitan yang amat sangat, sampai nangis2 ...
    tak boleh nak makan yg berminyak sangat, yang pedas2, yang berlemak2, minuman bergas, dan kena jaga waktu makan ... banyak betul pantang org gastrik ni kan...

    ReplyDelete
  5. dulu pernah kena jugak gastrik ni.sakitnya tu...huhuhu

    ReplyDelete
  6. Dulu masa skool pernah jugak kena kot. Tp lama dah x kena. Skng ni mmg asyik lapar je. Baru lepaa breakfast, tak lama lepas tu lama balik. Hihi

    ReplyDelete
  7. Usually, I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man. Best article I have ever read

    Keep it up! from http://halloweendayusa2018.com/

    ReplyDelete
  8. yes! jaga makan, jaga waktu makan.

    ReplyDelete
  9. selalu juga kena gastrik dulu tapi sekarang dah kurang sebab ikut pemakanan diet sihat tu, makan sikit tapi berulang, jarakkan 2 jam

    ReplyDelete
  10. Rabia pun ada gastrik.hari tu rabia tak nak makan,kononya nk slim lah.nak diet lah katakan.lepas tu rabia rasa nk muntah.dahlah masa tu ada class.balik pukul 4 pulak tu.and kerap pergi ke toilet.dan muka pun dah merah.my lecturer suruh rabia balik je.rabia kata tak nak balik.nak stay je kat kolej ni.pukul 1 tu rehat.makan lah nasi goreng.lepas makan tu barulah lega.fuhhh.sakit sgt gastrik ni.

    ReplyDelete
  11. Nak kasi petua takde pulak sebab saya tak pernah kena lagi gastrik, perut sentiasa full sebab selalu makan. Semoga cepat sihat ye kak..

    ReplyDelete
  12. sakit betul kalau kene gastrik ni.. semoga cepat sihat..

    ReplyDelete
  13. ray mmg amik berat bila masuk bab2 makan ni. bukan la jaga gila2 but tried my best utk makan ikut masa n x biar perut ksong sgt. at least prepare any snack bila pergi memana just to be safe n a bottle of water of course.

    ReplyDelete
  14. bahaya kak shila kena garstrik, nampak macam biasa tapi sebenarnya sakit macam ni tak boleh jugak kalo dibiarkan, kena jaga makan elok2 on time.. semoga kak shila cepat sembuh

    ReplyDelete
  15. Amalkan minum susu dengan buah kurma awal pagi kak Shila. Kalau buat sekali sekala memang tak jalanlah. Kena amalkan selalu in Shaa Allah gastrik tu akan baik dengan sendirinya

    ReplyDelete
  16. Kak jaga makan bebetul ye.. bahaya tau gastrik ni.. Take care kakak..

    ReplyDelete
  17. lambat sangat makan tu. lepas ni makan on time ye Sheila :)

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.