Checkp up 29 Minggu Kehamilan

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah, kelmarin saya p check up 29 minggu tuk 7 bulan.... Kena ambil darah, minum air gula, dan urine test... Urine saya tak berapa nak ok, doktor kata xde masalah kuman dalam urine saya tapi itu adalah kerana saya kurang minum air putih.... erm... memang kurang tersangat minum air putih. Hari Ahad saya kena puasa sejak pukul 10.00 malam.... seharian kat ofis saya tak minum sangat air putih, kerana saya memang tak larat nak jalan ke toilet..... dari bilik saya ke toilet jauh kena merentasi 13 buah bilik kawan-kawan baru sampai toilet.... Sebab tu saya limit minum seteguk-seteguk sahaja.... Dalam bilik saya lak, aircond yang sejuk lagi membuatkan saya rasa nak ulang toilet selalu.... Bangunan di ofis saya hanya ada dua toilet sahaja di hujung kanan dan kiri.... Memandangkan bilik saya di tengah selepas keluar lif, jadinya toilet nun jauh di hujung..... 

Masalah Semasa Mengandung
Sangat bermasalah bagi saya.... walaupun saya ni memang jenis minum air putih yang banyak disebabkan kekerapan untuk ke toilet membataskan saya.... Saya selalu juga terkuncil walaupun tiap hari saya memang pakai tuala wanita slim or maxi.... keadaan tersebut membuat saya selalu bawa pakaian spare ke ofis..... Tapi tak apa la, ini perkara biasa bagi saya..... Allah Ya Quddus Ya Jalil Yang Maha Menyucikan dan Yang Maha Jernih.... 



Scan For Baby
Berbalik pada check up untuk 7 bulan, sejak dari rumah saya zikir Allah Ya Zohir, Ya Salam, Ya Mukmin sampai la doktor scan baby.... Mana tau scan doktor boleh nampak gender baby saya.... Tapi Allah Ya Baari' Yang Maha Menyusun, saya pun tak nampak apa scan kelabu doktor.... Doktor cerita kat saya, ini kepla baby, uri pun di atas, air ketuban pun cukup.... Tapi memang mata saya tak tahu nak nilai apa.... tak nampak.... ini kan pula gender.... Kalau nak tahu juga gender harus scan kat private 4D baru jelas..... Dua-dua anak sebelum ni memang saya scan 4D, tapi kali ini juga membataskan saya untuk buat scan 4D di luar... tak apa la, serah pada Allah Yang Maha Menyusun.... baby dalam keadaan sihat pun saya syukur sangat..... Denyutan jantung bayi dalam rahim yang normal adalah 120 hingga 160 seminit, kalau kurang atau lebih daripada itu, ia adalah bermasalah kepada baby berkenaan..... Sentiasa amalkan zikir Allahumma Ya Salam, Ya Mukmin, Yang Maha Sejahtera dan Yang Maha Mengamankan.... 

Tips Untuk Ibu Hamil
Apa pun keadaan anda semasa mengandung, kalau boleh elakkan merungut dan mengeluh.... Sabar, selalu ingat Allah dalam apa juga keadaan.... Saya memang sangat berinspirasi kepada kakak mengandung yang cekal hati yang pernah saya ceritakan dulu,,,,, saya faham keadaannya dan saya juga sedikit sebanyak mengalami masalah sepertinya.... tabah dan kuat menempuh dugaan..... doa ibu mengandung Allah kakburkan tau! beruntung sangat. Oleh itu, ibu hamil jangan resah, selalu berserah diri pada Allah dan jangan biarkan emosi diganggu syaitan.... Sentiasa basahkan lidah anda dengan zikrillah.... jom amalkan Zikir Ibu Mengandung 

InsyaaAllah tenang! 


6 comments:

  1. Betul, bagunan tu tandas dia jauh.
    Kasihan kat akak.
    Sabar la yea.

    Comel nampak gambar tu.
    Dah lama tak kesana..huhu.

    ReplyDelete
  2. TABAH DGN DUGAAN-NYA N SHT SJHTRA SPNJNG KHAMILAN HINGGA SELAMAT MELAHIRKAN KELAK.

    ReplyDelete
  3. Wah dah 29 minggu ya. Sikit ja lagi tu. Saya Alhamdulillah dah 3x mengandung. Alhamdulillah sihat dan seronok sepanjang mengandung. Semoga pregnancy journey Shiela akan jadi pengalaman indah. Amiiinnn.. :)

    ReplyDelete
  4. semoga diberi kesihatan yg baik ye :D
    follow sini #1451

    ReplyDelete
  5. Tu la kan. Ade baby dlm prot slalu cam nk trkucil --' Lagi dah banyak minggu lagi la terasa :) pergerakan pun limit.

    ReplyDelete
  6. Ohh shiela preggy juga ye.. Moga dipermudahkan buat Shiela... :)

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.