Pergilah Ke Sekolah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Pagi tadi p hantar adik kat tdikanya. Bila nak turun kereta dia cakap "nak mama".... maksudnya nak mama pergi hantar kat kelas dia la tu... "tak nak daddy ikut"... hehehe....


Bila sampai depan pintu kelas, saya suruh dia masuk dan letak beg kat belakang. Cikgu kelas dia belum datang, yang ada cikgu kelas sebelah.... Dari kelas 2 tahun hingga 6 tahun, ada dua kelas setiap kelas ada dua orang cikgu... Lepas tu dia keluar semua dengan muka sedih bawa semula begnya, cakap "nak mama".... Sudah lah kali ni! Sebelum ni dia tak pernah nangis dari memula hantar dia ke sekolah.

Hari ni balik cepat hari Khamiskan, balik awal kata cikgunya.... cikgu dia suruh saya pergi dulu, dia risau saya lambat saya punch card dah pukul 8 lebih.... Saya kata tak apa, saya tak punch card..... Saya belajar lagi..... belajar sambil kerja ke? Full time belajar. Tapi hari-hari duk ofis la.... buat kerja kat ofis.....

Hari ni hari nangis dia, saya tinggal jer dia dengan cikgu, dia duk tarik-tarik baju saya.... Cikgu lak duk usaha lepaskan tangannya dari baju saya.... Tak apa la, biar la dia nangis..... Lama-lama dia ok la tu.... Biar dia belajar nangis dan kena tinggal..... hahaha.... boleh lak mak cam tu kan.... Memang kena buat macam ni! Sebab dia manja, belum ada adik, asyik duk bawah ketiak saya saja.... Anak full bf tanpa botol langsung.... Kadang-kadang tidur pun nak tidur bawah ketiak saya..... Siap cakap "Nak tido bawak tiok mama"..... hehehe.... "haduiiii"...... Tapi 2 tahun lebih saya dah stop bf dengan bantuan Allah swt.... Walaupun sekarang still dia duk teringin nak bf lagi, sampai kakaknya tegur, adik tak malu la, adikkan dah sekolah....

Ya Allah Ya Waliy, Ya Wakil, Ya Baari',,, aku serahkan anakku pada Mu, Kau susun atur, uruskan dia semana yang Kau mahu.... kerana Engkau Ya Alim Ya Hakim....



3 comments:

  1. PC belum ada pengalaman urus anak kak..tapi mak cik sedara PC dia pakar psikologi kanak kanak..dia ada pesan satu masa bila Allah kurniakan anak..ingat jangan terpedaya dengan tangisan anak..maksudnya kena pandai bezakan nangis itu kerana apa...sebab kemudian hari takut jadi keburukkan pada anak kita...kebergantungan akak pda Allah itu buat PC kagum..

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED