Rahsia 4 Doa Untuk Lulus PhD



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Rahsia 4 Doa Untuk Lulus PhD   | Allhamdulillah.... pada 11 Oktober 2019 dan hari Jumaat yang lepas saya diumumkan lulus dalam pengajian PhD. Beberapa hari sebelum tu pada hari sejak hari Selasa, saya memang rasa takut, gementar yang amat. Bila saya study dan baca semula tesis yang saya telah submit pada perasan ada kesilapan. Mula dari tu saya rasa takut! Takut tak lulus PhD, sebab ini adalah kali saya reviva.




Tahun Lepas Saya Reviva
Viva pertama saya pada tahun lepas iaitu pada 24 Julai 2018 hari Selasa. 



Takut Nak Hadap Reviva

Dari hari Salasa sehinggalah hari Jumaat sebelum saya masuk untuk reviva pagi tu 9.45 pagi, saya rasa sangat dan teramat takut.Hari Khamis saya dah mula bercuti dan pergi ke USM bersama anak-anak dan suami saya. Bermalam di Rumah Tamu Pusat Islam USM.





Petang tu saya telefon mak saya minta maaf minta ampun.. Saya suruh mak saya buatkan solat hajat untuk saya memandangkan saya tak boleh solat. Malam tu, masuk wasup ahli keluarga saya ucapkan selamat berjaya,,, pagi tu pun still masuk mesej.... Tapi saya tetap takut. Takut sangat tak lulus.... Hari Selasa dan Rabu saya berhubung dengan kedua-dua penyelia saya! Saya cakap kat 2nd sv saya! Saya tanya dia datang ke tak masa reviva saya? Dia kata dia datang, jangan risau katanya. Kalau reviva tak ada apa! 

Mak saya bagi doa hilang takut dan cukup segala rezeki....




Kecuaian Memakan Diri

Walaupun sv saya cakap macam tu tapi saya tetap takut sebab saya dah nampak kecuaian saya dalam tesis tu..... Saya cakap kat kawan-kawan ofis saya! Dia kata "jangan risau, hanya Al Quran je yang perfect", "dulu akak pun macam tu, tapi Allah permudahkan, mana yang silap tu panel tak tanya pun".... Sebelum tu saya memang buat solat sunat hajat, taubat, tahajut!.....


Zikir dan Doan Ustaz Kazim Elias

Bila tak boleh nak solat, saya buntu tak tahu nak zikir dan baca apa? Sehari sebelum saya teringat video youtube Ustaz Kazim Elias.... Dan sehari sebelum tu dalam perjalanan ke USM saya baca dan baca Surah Taha ayat 1-5, ayat 55 dan doa. Kalau baca sebagai doa tak apa? Saya berserah je pada Allah....



Surah Taha ayat 1-5 bagaimana ia mampu melembutkan hati Umar Al Khattab sehinggalah beliau memeluk Islam dan menjadi pemimpin Islam


Ayat ni saya baca dijadikan sebagai pelembut untuk saya lulus. 

Mohon Ampun dan Maaf

Sebelum masuk ke IPS, husband saya hantar di tangga tu, saya minta ampun dengan husband saya. Saya tahu banyak dosa saya dalam buat PhD ni.... Banyak dan terlalu banyak! Saya reviva saya akur itu juga Allah nak mengajar saya banyak perkara! Hablunminnannas Hablumminallah! Banyak dosa dengan manusia dan juga Allah.... Husband saya bagi doa Nabis Yunus.



Pukul 9.05 saya dah sampai di bilik Abul Salam IPS USM. Tempat sama viva saya kali pertama. Bila sampai saya jenguk bilik tu semua dah ready dengan teleconference bersama external examiner saya di Unimas Sarawak.


7 Tahun Pengajian PhD

17 Disember 2019 genap 7 tahun saya dalam pengajian PhD ni! Saya bukan pelajar yang pandai, dari kecil saya tak berapa nak pandai bab mengaji sekolah ni! Saya tak pernah dapat apa-apa sijil masa sekolah rendah melainkan hanya sijil UPSR.


Saat Menunggu Sangat Menakutkan Reviva

Saya tunggu di luar bilik. Pegang beg dan blazer yang dilipat.... Handphone kat tangan tengok doa-doa tu saya baca dan baca tak putus-putus. Seorang staf datang tanya saya "calon viva" ye! mana pendraf... Saya tanya "pendraf"... "pendraf untuk present?" saya kata "tak guna pendraf".... o... ok... dia terus masuk dalam bilik dan berhubung dengan external examiner di Unimas, saya dapat dengar suarnya dari luar! Ada staf yang lalu, dan ucap selamat berjaya, selawat banyak-banyak.... hehehe..... dia pun nampak muka saya takut! Saya jenguk bilik tu nak masuk, staf kata tak boleh masuk tunggu kat luar, nanti akan dipanggil.... Saya setia menggungu sambil zikir dan zikir, doa dan doa supaya hilang rasa takut.....

Bayangkan..... kat akhirat kelak, macamana takutnya kita nak dapat result buku catatan amal "sebelah kanan atau kiri" fuhhhhh.... macam tu la saya rasa takutnya saya masa tu..... Nak beranak pun tak la rasa takut teramat sangat macam tu. Ye la saya reviva kot!..... Kalau kat tempat saya UUM tu memang teruk la kena reviva, tapi kat school saya USM, tu reviva perkara biasa!

Hampir 9.30 saya dengar sv saya datang.... lalu depan saya macam selamba je! then internal examiner, dekan, then prof pengurusi. Saya bersalaman dengan mereka semua. Bila jer prof pengerusi tengok apa saya pegang, "blazer" hitam, terus je saya rasa "tak guna pun aku nak pakai blazer beriya kalau tesis aku pun tak seberapa" huhuhu....sebab aku tengok diorang macam sempoi giler pakai seluar je! dekat saya seorang je laki, dia pun pakai jeans and sneakers.... hehehe.... terus je saya lipat blazer tu kecil-kecil masuk dalam beg.... 


duk dalam takut tu sempat juga tangkap gambar untuk tenang kan hati... huhu


Mulutku Tak Henti BerDoa

baca doa tak berhenti..... sebelum dipanggil masuk bilik..... dari luar dapat dengar ada yang sebut "tak clear, tak selari" haduihhh... mati aku!.... cepat dan kalut la saya doa dan baca ayat tu.... Dalam duk menunggu tu 4 doa yang saya bacakan untuk saya tidak gentar! dan dipermudahkan reviva saya.

Bila dipanggil masuk oleh penolong pendaftar, semua ok dan cool! Prof pengerusi memperkenalkan diri dan semua yang ada dalam bilik. Dia tanya saya nak present ke? dengan selamba saya cakap tak? then... dia cakap "mungkin Aselawati nak bentangkan apa yang telah dibuat pembetulan selama setahun ni".... sebab takut tak hilang saya cakap "tak".... [adahal memang nak cerita pasal pembetualan yang telah dibuat!


Mulakan Perbentang Pembetulan Reviva

Untuk pengetahuan korang, kalau "reviva ni", mereka tak tengok semua tesis kita! mereka cuma periksa pembetulan yang kita buat sahaja. Saya pun present satu persatu! tak sempat nak habis kan.... prof pengerusi dah stopkan saya, untuk dnegar komen para panel.... satu persatu komen dan saya menjawab soalan dengan penuh ketengangan.... Dah lama tu baharu lah saya mendapat sedikit ketenangan.... ada yang saya jawab salah dan mereka betulkan.... kekeke....


Sabar Mendengar Komen Panel

Dan.... banyak weihhh apa yang para panel komen terutama internel kedua, pasal yang saya cakap tu la..... dapatan saya tak selari sebab saya silap tengok hipotesis..... so ayat saya tak betul. Hipotesis saya negatif tapi hasil dapatan kajian saya positif, ayat saya pula, saya tulis "menyokong"..... itu yang salah padahal saya kena tulis "dapatan kajian menunjukkan negatif disokong"..... kena tulis negatif! 


Banyak Ilmu Baharu Reviva

Ooo..... baru ku tahu! saya memang tak tahu tulis bab ni! dan saya silap la saya tak belajar betul-betul saya nak tulis bila hipotesis negatif dapatan signifikan..... So, untuk bab lima banyak la pembetulanan saya, kena check semuala satu-persatu hasil dapatan kajian saya! dan, untuk kajian itu saya ada 23 hipotesis..... 

Saya dengar satu per satu apa yang dikomen oleh panel..... banyak saya belajar masa tu, dan external saya komen pasal, defisini konsep bab 1, saya tak tulis apa saya punya stand! serius..... saya tak tahu! saya ingat definisi tu kita cari definisi berdasarkan kajian kita dan tak boleh tulis, "pada pendapat pengkaji".... rupanya kena tulis "pada pendapat pengkaji......".... oiccccccc... begitu rupanya cara nak buat dan tulis definisi konsep. Walaupun dan banyak kelas masuk, baru masa reviva tu saya faham saya nak tulis! Prof pengerusi pula asyik tanya, ada lagi tak? ada lagi tak? dan dia mohon maaf pada saya ada lagi komen ni. Saya rasa tak perlu kot pengerusi minta maaf, dan saya sedia mendengar komen tesis yang tak banyak tak betul tu!


Saat Menunggu Keputusan Lagi Menggerunkan

Bila dah habis mereka komen..... saya terus disuruh keluar! bila keluar saya bawa handset dan beg  duit.... sebenarnya saya nak tulis perasaan saya yang berbelah bahagi tak tahu la saya lulus ke tidak ni???? Masa kat luar tu saya ulang dan ulang lagi surah Taha ayat 55 dan doa yang diajarkan oleh Ustaz Kazim, untuk lembutkan hati semua pemeriksa bagi saya lulus.....


Bila Menerima Keputusan Reviva

Pukul 11.29 saya dipanggil masuk semua, dan prof pengerusi cakap saya "lulus".... saya cakap "Allhamdulillah"..... dan prof pengerusi cakap boleh ke, kalau kami bagi pembetualan 9 bulan, ada kesan ke pada UUM.... "saya cakap ada kesan juga, sebab saya nak kena terminate"..... "tapi boleh tak saya submit awal?"..... "itu boleh, Aselawati nak submit bila-bila masa pun boleh, jangan lepas 9 bulan je".... "Allhamdulillah ok.... Semua ok! external examiner saya minta diri dulu untuk putuskan taleconference.... dan "sv saya kat sebelah suruh saya bagi ucapan.... ha.... Aselawati nak bagi ucapan.... saya bagi la ucapan terima kasih semua, dan semoga dapat bekerjasama di lain masa lagi....


Semua dah kalut nak keluar..... 2nd sv saya keluar awal tak dan nak ucap terima kasih padanyasaat tu saya mula selfie dengan kedua-dua internal examiner saya. Saya dah macam kawan-kawan dah time tu...



dan dengan panel internal examiner pula saya bergambar! dekan pun terus je keluar.... Allhamdulillah dapat juga bergambar dengan 1st sv saya, dua orang internal examiner saya dan prof pengerusi!

 

 

Conversation Selepas Lulus Reviva

Saya ajak sv saya makan masa tu hampir pukul 12 dah.... so kami berdua ke nasi kandar Subaidah depan IPS... kami minum sahaja memandangkan sv saya tak nak makan. So, recapt semula apa yang panel komen.... sv kata tak apa nanti examiner dah tak mahu tengok, saya dan 2nd sv yang akan check nanti.... "Ya Allah,,, Allahuakhbar!, saya ingatkan examiner nak check semula, patut la dia kata kat saya nak ambil tesis, kami tak mau tengok dah".... haduiiii.... Ya Allah syukur! syukur sangat.... so saya plan nak siapkan bulan 11 hantar kat sv saya check bulan 12 saya nak submit kat Universiti... Allahuakhbar..... Lama juga kami bersembang, sv saya menangis saya lulus PhD, dia cakap dia minta maaf, saya tak dapat nak bantu banyak saya dalam buat PhD ni.... sebab dia tak tahu tentang metod kuantitatif, bukan bidang dia! 2nd s saya lebih arif.... saya cakap tak apa prof, bab lain prof tolong saya semuanya.....


Buat Hajat di Mekkah

Allahuakhbar, dia pun cakap bila diumum saya lulus, dia teringat masa dia derma aiskrim kat Mekah yang saya derma tu.... Allahuakhbar, terus dia menangis..... saya pun sedih saya tak tak nangis sangat! hehehe.... sebab rasa macam tak percaya saya lulus semudah itu! yang penting examiners dah tak mahu tengok..... saya boleh submit bila-bila masa hanya sv saya sahaja yang akan check dan luluskan bila saya siap buat correction.... dan petang tu saya kena tunggu 2.45 ofis buka untuk ambil result dan komen pemeriksa....

Kami berpisah di Subaidah! saya balik jalan kaki nak ke Pusat Islam....


Suami Orang Paling Happy

Tak sempat nak sampai Pusat Islam, anak-anak saya dalam kereta panggil saya! Kakak tanya dulu, macam mana mama?  so, saya cakap Allhamdulillah, saya lulus PhD.... husband saya la orang paling happy..... dia rasa lega sangat! saya cakap rasa macam tak percaya! saya pun banyak silap report bab 5 tu tapi Allah permudahkan semuanya,,,,, saya ucapkan terima kasih kepada suami dan anak-anak saya!

Rasa macam tak percaya sangat! Allahuakhbar! terima kasih YA ALLAH....Bila balik rumah pun husband saya rasa lega yang amat saya dah lulus..... Saya syukur sangat tak tahu nak cakap apa. Hari derma pagi tu, dan selepas viva tu saya derma tanda syukur..... Dan saya juga nak derma baju dan tudung saya pakai masa reviva tu..... kalau korang nak! Saya beli baju dan tudung tu untuk reviva! Memandangkan saya memang tak ada baju baru dan baju saya semua ketat dek kebesaran saya ini, terpaksa saya ambil mood reviva pakai serba baharu! tapi baju tu size L la.....



Nak Bagi Baju dari Radiusite.com Kepada Siapa Yang Sudi

Kalau korang tak segan la pakai baju saya tu, saya sangat mengalukan memang nak bagi orang..... dan saya rasa sangat happy kalau ada sapa yang tak segan ambil baju saya tu....Siapa cepat dia dapat la ye... Boleh hubungi saya kalau ia sesuai dengan korang...

Masa saya beli harga baju ni bukan RM110. Sekarang radiusite.com ada sale! beruntung sapa beli sekarang lebih murah daripada harga asal. Baju ni colour mint tau.... Nasib baik saya tak terus order tudung dengan radiusite juga.... Saya ingatkan warna light blue....




Sekarang dah hari ke ke 10 berlalu, saya target nak siapkan pembetulan tesis saya hari Khamis ni dan hantar dulu pada sv saya pada Jumaat ni 25 Oktober 2019.... InsyaaAllah.... bila saya meneliti semua komen pemeriksa, ia tak banyak sangat, cuma bab 5 sahaja yang perlu saya check semula hipotesis yang dibuat. Doakan saya semoga dipermudahkan proses pembutulan dan submission ini.

Rasa macam nak p jumpa external examiner saya kat Unimas, terkejut saya komen dia cuma ada beberapa sahaja. Semua semua bagi skala baik.... Allahuakhbar! Semoga Allah merahmati semua examiner saya dan kedua-dua sv saya yang banyak membantu dan sabar dengan saya dalam proses menjalani pengajian PhD ini. Hanya Allah yang mampu membalas semuanya buat seluruh keluarga, sahabat, jiran, dan guru-guru sekalian semoga allah kurniakan syurga untuk kalian.  

Konklusi

Sebenarnya hubungan kita dengan Allah, saya ni hamba yang seringkali lalai dan leka,,,, saya takut! bukan takut macam biasa tapi takut saya macam luar biasa takut. Allah bagi saya macam-macam doa dihantarkan menerusi mak saya, suami saya, dan ustaz-ustaz....  saya kongsikan doa-doa ini untuk korang semua... Bacalah dan amallah jika korang diambang masalah.... InsyaaAllah jika kita ikhlas, dan betul-betul mengharap, dan bertaubat Allah akan bantu kita. Tiada siapa yang mampu bantu kita melainkan Dia....

Terima Kasih


Terima kasih juga pada semua pembaca saya juga yang sudi jengah blog picisan ini, dan mendoakan saya! Allah sahaja yang membalas semuanya..... Semoga semua diberikan cahaya ketengan dan syurga abadi!

Aminnn.....






2 comments:

  1. Tahniah! I wish I can be like you, sambung study sampai PhD. Finally lulus! Saya baru nak sambung master. ada tips dan advice tu untuk freshie macam saya?

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.