Bila Sudah Hamil 5 Bulan 21 Minggu

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah, minggu kehamilan saya sudah menjangkau minggu ni masuk 21 minggu.... kelmarin saya pergi scan tuk 20 minggu, bila doktor check minggu kehamilan saya kelmarin bersamaan dengan 20 minggu 6 hari.... 

Allhamdulillah, baby berada di tempat sepatutnya tidak, ke bawah rahim dan sihat.... 

Allah Ya Fattah Ya Razzaq Ya Rahman Ya Rahim
Masalah saya, cuma minggu lepas saya pergi check up di pusat kesihatan universiti, buat saringan bulan seperti biasa.... check tekanan darah, hb, berat dan sebagainya.... masalahnya cuma hb saya daripada 11.7 turun kepada 10.6. Doktor kat pusat perubatan universiti tanya saya makan vitamin apa? saya cakap makan acid folic dan ion... awal mengandung saya makan obimin.... "B complex misi tak bagi saya".... "erm... mungkin depa tak ada stok, you kena makan B complex, sebab tu hb you turun... tak apa saya akan bagi iberate. Iberate ni elok sikit dari obimin" 


google image
Sebenarnya dalam sebulan saya tak makan vitamin (dari 4 bulan ke 5 bulan).... sebab tu la hb saya drop.... hukhuk.... padan muka saya kan..... saya pun tak tahu kenapa mengandung kali ni saya memang malas nak makan vitamin..... -----> tempoh kehamilan 4 bulan


Dokor kata lagi "iberate, kalau habis datang ambil kat sini, kami bagi percuma"..... Ya Allah Ya Salam Ya Fattah Ya Razzak..... Allhamdulillah.... Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang.... sebab tu juga saya pergi buat ujian saring kat pusat kesihatan universiti minggu lepas.....

Ya Nuur Ya Haadi Ya Haq
Saya dah cakap kat misi klinik kesihatan bulan lepas semasa check up 4 bulan, saya nak pergi buat saringan kat pusat kesihatan universiti.... ye la kan, dalam kawasan ofis saya.... tak larat saya nak berulang drive dari ofis ke klinik kesihatan..... apa yang terbaik saya buat..... saya selalu minta petunjuk Allah dulu mana saya nak pergi,,,, saya selalu baca Ya Nur Ya Haadi Ya Haq.... apa yang terbaik Allah akan detikkan pada kita.....

Bila temujanji dengan doktor macam kelmarin baru saya continue check up kat klinik kesihatan....  disebabkan hb saya turun, kelmarin doktor suruh saya ambil darah lagi..... dan nanti 28 minggu kena ambil darah dan minum air gula..... 

Erm.... its ok doktor, apa yang baik saya buat....

So, dari minggu lepas saya dah tak miss ambil iberate....

Dalam 4 hari ni saya makan hati lembu..... ada lagi kat rumah tuk hari ni..... InsyaaAllah usaha yang terbaik tuk kandungan..... 

Hb rendah?
Jangan risau: ambil makanan yang berkhasiat seperti buah delima, kurma, buah naga merah, bayam, hati lembu, daging, susu..... 


google image

Doktor tak galakkan ambil kerang, sebab kerang kata doktor terdedah dengan kotoran....

Hb Rendah Kandungan Lepas
Setiap kali kehamilan,,,,, saya memang akan mengalami hb rendah.... masa mengandung anak sulung 2 kali hb saya rendah.... dan tuk anak kedua sekali hb saya rendah..... kalsium saya memang kurang sebab tu selalu sakit gigi semasa mengandung.... Allahmdulillah tuk kali ni saya belum lagi ada masalah gigi, kerana semasa mengandung anak kedua dah dah perelok semua gigi-gigi saya.... Penjagaan gigi untuk ibu mengandung sangat penting. Disarankan buatlah scaling.... 



5 comments:

  1. semoga semuanya kembali normal..berusaha yg terbaik utk ibu & baby..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, dah masuk 21 minggu.
    Saya dulu pun sama. Macam-macam makan pun hb tetap rendah.

    ReplyDelete
  3. beza 5 minggu dengan mek :) mek pun pegi dental jugak. kne scalling. hahahah. last scalling setahun stengah yg lepas. patotnya 6bulan sekali.

    insyaAllah kita same same sehat ye. mek pn hb atas pagar jugak

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.