Menu Berbuka Puasa Sunat Syawal

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Allahmdulillah.... hari ni hari last puasa sunat syawal. syukur dapat juga puasa sunat syawal kali ni... Esok raya la jawabnya. Apa pun tadi saya masak kurma ayam. Pukul 6.30 petang baru masuk dapur... Masak simple apa yang ada kat dapur je.... Ada ayam sikit dan ikan beberapa ekor. Tak pa la kita masak je ayam tuk berbuka. Ikan nak simpan tuk masak nasi dagang esok.... 

Rasa cam tak puas nak makan nasi dagang raya hari tu. Bahan lain memang tak ada la lengkap tuk preparation buat nasi dagang macam raya baru ni....



Untuk berbuka, kurma ayam ni saya tak masuk santan.... letak la telur rebus anak-anak ada yang makan telur. 

so, simple mimple menu tuk berbuka hari ni, Allhamdulillah.... sayur goreng sambal.... Jadi la, macam gini pun menu berbuka kami sejak Ramdahan... Saya jarang masak Ramdahn lalu, suami yang masak, beli pun murah je kat sini sekali beli ada tak sampai RM10 pun tuk 3 lauk. Dan lauk sampai bersahur....


Paling mahal beli masa Ramadhan lalu pun dalam RM30 lebih itu termasuk la. ada yang nak bagi jiran-jiran, air, kuih muih dan sebagainya.... Tuk berbuka dan bersahur ni tak ada la rigik sangat... Cukup 1 lauk pun dah ok.... Dah biasa macam ni... Bila kakak balik dari asrama, baru masak special skit... hehehe.... En somi masak ayam goreng celup tepung.... Dah special tu bagi kami.... So, apa yang ada segala cukup, sikit ke banyak, makan nasi dengan telur mata kicap pun ok....

Nasi Putih Telur Mata Kicap

haa.... ni salah satu menu fav Jannah.... Bila dia lapar je dia cakap la, "Jannah nak makan nasi putih, telur mata kicap".... kekeke... mesti fav uols juga kan.... Mungkin juga masa mengandung kat dia, ini la menu utama saya. Sampai la Jannah ni dilahirkan.... Allhamdulillah.... Rezeki kita ni banyak ke sikit mesti bersyukur... 


Nikmat Syukur
Ada kala sikap demand seperti nak masak itu tak de bahan, nak masak ini tak de bahan.... mesti tune terus kepala otak pusing kepada positif.... It's ok masak apa yang ada... InsyaAllah jadi juga! Dalam keadaan keterbatasan PKP ni harus dielakkan sikap demand... Ini untuk saya juga ada kala terlupa syukur, syukur dan syukur.... Syukur ni buat kita tenang. 

InsyaAllah.... Salam Syawal uols.... 










6 comments:

  1. Alhamdulillah. abe kie baru je selesai puasa 6...

    ReplyDelete
  2. Syukur. Selamat hari raya dalam raya kak Sheila.

    ReplyDelete
  3. kurma ayammm...feveret ni...anak anak pun suka..

    ReplyDelete
  4. mama kalau masak kurma pun x letak santan sheila.. kurma telur pun sedap ooo

    ReplyDelete
  5. Sedap... suka jugak kurma.. huhu

    ReplyDelete

Powered by Blogger.