Lost 11kg Pantang Bersalin

Allhamdulillah... Salam sayang... :)

Hari ni, ke 47 hari saya melahirkan baby Nur Jannah. Kelmarin bila saya ke pusat perubatan, saya sempat timbang berat saya... bila tengok meter penimbang berat saya dah 54kg daripada 65kg semasa nak bersalin.... erm.... boleh tahan juga ni. Tinggal sikit lagi nak capai 51kg... bukan apa, bmi saya memang kena 50kg ke bawah, tapi kalau 51kg kira dah syukur sangat! bukan sekarang tak bersyukur. Always syukur dengan apa yang Allah berikan tapi memandangkan kesihatan harus dipertimbangkan, mesti jaga makan dan kesihatan... 

ini makanan semasa dalam pantang, en daddy yang masak, ikan selar bakar dan sayur sawi

Nak kekalkan berat badan memang susah, nak lagi wanita yang dah berkahwin dan beranak ni! macam saya la... tapi insyaaAllah disiplin dalam mengambilan makanan akan membuatkan kita mampu mengawal kehendak makan. Kesihatan diutamakan. Umur saya pun hampir masuk 4 series.... Seumur hidup saya, tak pernah detact darah tinggi... dari mengandungkan anak-anak saya sampai la pantang.... Minggu lepas, bila check up sebulan baby Nur Jannah, misi cakap darah saya high... dia pun pelik juga.... banyak kali dia ambil bp... juga tinggi tapi sikit sahaja.... sampaikan dia suruh saya pergi ambil urine dulu the lepas tu check bp semula.... juga tinggi sikit 128/73, kat atas tu sikit tinggi.... carta bp saya lampirkan di dalam gambarajah di bawah:



Punca, misi tanya saya kenapa, "tak cukup tidur ke?".... ada juga saya tak cukup tidur, ada terlebih tidur... hikhik... mungkin juga baby Jannah nangis,,,, apa pun semua Allah jua yang tentukan. Tak ada apa pun janji kita sentiasa ingat Dia kan.... Ya Fattah Ya Salam Ya Qafidh.... 

So, kelmarin dah start la diet semula.... cuba tak makan nasi, Allhamdulillah boleh continue.... Hari ni pun rasa macam ok saja. Pagi tadi masuk ofis makan sikit ayam KFC yang dah setahun lebih rasanya tak makan KFC. Rezeki anak-anak dah lama tak makan. Tengahari merangkap petang en husband belikan sayur goreng dan paru goreng..... 


En daddy kata, makcik cafe tanya, "wife makan ni je ke?".... dia diet!!! haduihhh lepas pantang harus kena sambung diet ni... walaupun saya menyusukan baby, bagaimana saya diet pun harus kena ambil makanan seimbang kecuali nasi putih yang banyak, air manis, ais.... itu saya kena pantang!!! Apa pun diet kita, harus ingat kena minum air putih dan kurangkan air manis.... Sesungguhnya Allah itu, Al Muqit, Yang Maha Mencukupkan... Dia akan cukupkan zat dan nutrien dalam badan kita.... makanan sunnah jangan dilupakan.... 

Allhamdulillah, saya bersyukur allah Ya Razzaq, memberikan rezeki madu asli. fresh dari sarang atas pokok lagi semasa berpantang di kampung hari tu..... en daddy bawa balik dua botol, cukup la stok masa Ramadhan ni! Manis madu dan kurma saya makan tapi saya kalau boleh nak elakkan manis gula..... 

4 comments:

  1. Assalamu'alaikum,
    Apa khabar, Sis Sheila. Maaf lama tak menjengah.
    Tahniah atas kelahiran Nur Jannah. Selamat mencapai target 50/51 kg ye 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikukkusalam farah... terima kasih sudi singgah :)

      Delete
  2. Alhamdulillah..sikit lagi tu kak nak kena turunkan..insyaAllah akak boleh...

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED