Enter your keyword

Tuesday, November 18, 2014

IKLAN KEMASUKAN IJAZAH SARJANA MUDA SEMESTER KEDUA SESI 2014/2015 (AMBILAN FEBRUARI 2015)

By On 12:45:00 PM

Dimaklumkan bahawa iklan kemasukan telah dibuka bagi Program Ijazah Sarjana Muda kepada lepasan Diploma dari institusi yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan Senat Universiti dan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 sahaja.

Tempoh permohonan kemasukan bagi Semester Kedua Sesi 2014/2015 adalah seperti berikut:

Calon
Tarikh buka permohonan
Tarikh tutup permohonan
Tarikh akhir terimaan dokumen lengkap oleh UKRP

Tempatan
Lepasan Diploma sahaja

10 November 2014
30 November 2014
07 Disember 2014

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang http://hea.uum.edu.my/index.php/test/204-iklan-kemasukan-ijazah-sarjana-muda-semester-kedua-sesi-2015-2015-ambilan-februari-2015  atau hubungi UKRP di talian 3324/3323/3334 /3309.

Sumber: UUM

Friday, November 14, 2014

Karnival Desa Utara di Napoh Kedah

By On 6:03:00 PM
Selepas kami bertangas di pawagam... sempat kami singgah di KDU Karnival Desa Utara di Utc Napoh.

Ready Made Citarasa Arab Al Bayt
Macam-macam produk tempatan ada di sana... Yang ni briyani tempatan jenama Al Bayt... Bagi siapa yang bercitarasa Arab suka sangat makan nasi briyani, nasi arab boleh cuba produk ready made Al Bayt.... boleh hubungi En Rafiqi di talian 013-581 7475... Pasti mejilat jari... hehe


Siapa yag suka makan kek lapis Sarawak boleh hubungi Nurhidayah Wakab di talian 019-566 1860 atau 011-1107 3124 untuk tempahan.


Kek Lapis Sarawak
Saya memang suka kek lapis Sarawak ni... nak nak yang asam manis... Sedap sangat... haduiii kalau satu belah tu RM30 sorang makan ler jawabnya...


Selain kek lapis Sarawak kek pandan kek coklat cheese pun ada... Nak tempah untuk harijadi, apa-apa majlis pun boleh. Tekan sahaja nombor telefon di atas....


Sekian...

Thursday, November 13, 2014

Kompunan Lagi : KTM

By On 5:59:00 PM
Tajuk saya memang kempunan...

Apa yang kempunan???



stesen Arau dah siap.... cantik pembinaan Allah swt....


Tak ada rezeki lagi!!!

al kisahnya Khamis lalu 6 Nov 2014, dalam pukul 3.30 petang saya ke stesen keretapi Tanah Melayu Arau... nak beli tiket ke KL 7 Dis nanti.... tapi tiket untuk tempat tidur atas dan bawah pada 7hb Disember ni sudah habis. Bila ditanya jurujual tiket,,, bila tiket mula dijual? Dia kata 30 hari sebelum perjalanan.... Maksudnya saya datang pada hari yang sesuai... iaitu sehari awal perjalanan tapi malangnya sudah kehabisan juga.... Alangkah peliknya!!!

Saya faham sit untuk tempat tidur terhad atas dan bawah.... satu semenanjung beli!

Tips untuk saya dan anda semua

  • Kena tunggu kaunter buka sehari awal ler nampak gayanya.... Sebab bulan 12 cuti sekolah...


Tak ada rezekikan...

tak apa la.....

tempat duduk ajer yang saya ambil... bila dikara.... tempat duduk biasa lagi mahal dari tempat tidur....

tak apa la nak buat camana...

Allhamdulillah.... beres bak tiket....

KE MANA???
KL mu tunggu AKU datang!!!


UUM IKTIRAF SUMBANGAN DATUK SERI S. SAMY VELLU DAN DATUK M.NASIR

By On 5:35:00 PM

UUM ONLINE: 8 November - Sumbangan dua tokoh tersohor negara Datuk Seri S. Samy Vellu serta komposer dan penyanyi terkenal Datuk M. Nasir terhadap masyarakat dan negara diiktiraf Universiti Utara Malaysia (UUM) apabila dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah sempena Majlis Konvokesyen UUM ke-27 yang bermula hari ini.
                                                           




Tokoh politik dan pemimpin masyarakat Datuk Seri S. Samy Vellu yang juga mantan Menteri Kerja Raya dan bekas Presiden MIC dianugerahkan  Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan Pembangunan) manakala komposer dan penyanyi terkenal Datuk M. Nasir menerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan Industri Kreatif).


Pengurniaan Ijazah Doktor Falsafah kepada dua tokoh tersebut disempurnakan oleh Canselor UUM,  Yang Teramat Mulia Dato' Seri DiRaja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, Tunku Panglima Besar Kedah, Ahli Jemaah Pemangku Sultan Kedah pada sidang pertama Majlis Konvokesyen Ke-27 UUM.

Datuk Seri S. Samy Vellu semasa menyampaikan ucapan meluahkan rasa terharu dengan pengiktirafan yang diberikan UUM kepadanya.

"Setinggi-tinggi terima kasih diucapkan kepada Tunku Canselor dan Senat UUM kerana memilih saya sebagai penerima ijazah kehormat," ujarnya.

Beliau juga berkata perkara paling penting dalam mencapai kejayaan adalah pendidikan dan bagaimana seseorang individu itu menggunakan peluang yang ada.

"Sesiapa pun ada peluang untuk menjadi lebih maju. Peluang perlu dicari dan jangan duduk diam sahaja. Kejayaan dapat dicapai sekiranya kita mempunyai pemikiran sebegitu," katanya.

Sementara itu Datuk M. Nasir yang menerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengurusan Industri Kreatif) menyifatkan penganugerahan Ijazah Kehormat tersebut sebagai penghormatan yang amat bermakna bagi seorang penggiat seni kreatif dan pencipta lagu sepertinya dan secara tidak langsung mengangkat muzik ke tahap yang lebih tinggi meskipun beberapa dekad lalu muzik dianggap sebagai kerjaya yang tidak menjanjikan masa depan.


Beliau turut merakamkan ucapan terima kasih atas penghormatan yang diberikan tersebut.

"Saya terharu dan bersyukur dengan penganugerahan ijazah kehormat ini. Terima kasih kepada pihak UUM yang menghargai sumbangan saya dalam bidang muzik," katanya semasa menyampaikan ucapan selaku penerima Ijazah Kehormat.

Somber: UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
UNIVERSITI UTARA MALAYSIA

Kelibat Filem Pilihan Saya

By On 5:17:00 PM
Bismillah...

Allhamdulillah.... syukur Ya Rabb

Selasa, dua hari lepas saya memulakan tugas saya untuk collech data for my pilot test... Untuk permulaan ni saya membuat keutusan untuk memungut 30 data sahaja. Memandangkan data yang harus dikumpul dibayar RM5 setiap satu....

Saya readha dengan apa... Insyaa Allah, setiap yang baik niat keranaNya pasti ada hikmah walaupun susah dan perit sekali pun mesti teruskan perjuangan.

Saya memilih filem "Kelibat" yang sedang ditayangkan sekarang. Arahan Hashim Rejab dan terbitan MIG.


Di dalam kesusahan Selasa lalu Allah Ya Razzaq mendatangkan seorang yang ikhlas menolong saya. HambaNya ini dengan keras menolak RM5 yang saya berikan kepadanya.



Terima kasih Ya Rahman Ya Rahim Ya Wahhab telah mencurahkan kasih dan sayangnya hamba itu untuk menolong saya...


Dalam kesukaran saya tempuhi jua.


My journey was just beginning. Banyak lagi yang saya akan lalui seterusnya...



Oh My Questionnaires

By On 4:58:00 PM
Minggu ni yang sangat sibuk.. Sabtu lepas baru balik Kedah.  Ahad masuk library rutin study. Selasa.dan rabu study kt ofisku yang dah lama di Tinggalkan bersama adik Zara.

Khamis ke usm meeting with my sv. Allhamdulillah.. semuanya berjalan  lancar. Dah boleh start collect data betul-betul. Do the pilot test first..


Balik Kedah buat correction pada questionnaires saya. Tapi àpa yang duk risau ni budget tu collect data.. bayangkan respondon 450 x rm5 = rm2250.. Banyak tu. Mana saya nak dapatkan  budget.. itu paling kurang lum msk kos lain. Kalau tak bayar siapa nak tanda n jawab soalan saya selepas tgk filem di pawagam. Apà pun saya kena buat juga. Allah yang berkuasa.

Ada orang tanya kak sheila tak lantik orang tolong ke or RA... Kalau saya ada budget dah lama saya lantik bayar mereka...

Ya Allah  Ya  Baari' Ya Fattah  Ya Wahhab  yang maha mengatur  menyusun  membuka dan memberikan  pertolongan. Tolong la saya susun dan bukakan jalan rindu rezeki permudahkan urusan pengajian saya ini jika ia baik untuk agama saya... InsyaAllah saya ada Allah yang tolong saya....

Sunday, November 2, 2014

Ancaman Ragut Semakin Menggila Tak Kira Mati

By On 11:41:00 AM
Bismillahirohmanirrohim...

Assalamulaikum...

Dah berapa minggu saya sepi balik kampung lost contact... 11 hari di kampung macam-macam berlaku...

Tengok tajut entry saya, memang mengucap panjang... dalam sepuluh tahun ni memang jenayah ragut sangat semakin menjadi-jadi dan semakin menggila jadinya...


Bayangkan kanak-kanak umur 10 tahun sekarang dah 20 tahun terlibat dengan jenayah ragut... Macam mana 10 tahun akan datang??? apa nasib anak-anak seterunya.... Mungkinkah si peragut akan pulang ke pangkal jalan??? atau bunuh-membunuh sudah jadi perkara biasa dek jenayah ragut...

Kisah Benar
Kes 1
Semasa balik cuti di kampung minggu lepas, saya saya kemalangan. Kereta yang dipandunya dirempuh dengan kuat oleh seorang lelaki bermotor di bahagian belakang. Makcik yang mahu memberhentikan keretanya di bahu jalan sebelah kiri tiba-tiba terkejyt dengan bunyi dentuman yang kuat.. antah dari mana datangnya... Sedangkan masa itu tiada kenderaan lalu lalang, jalan sebelah kanan memang clear...

Nasib sangat baik kerana waktu itu, makcik saya memang berhenti di hadapan kedai makan... Tuan kedai makan pun memang kenal dengan makcik. Nak dijadikan cerita, budak lelaki yang menlanggar tadi mengaku salah dan beriya ajak makcik ikut dia ke wokshop kereta kawannya... Dia tak mahu report polis kerana tiada lesen katanya. Dia call ayahnya call sepupunya... Sepupunya datang bersama 3 orang pemuda yang lain untuk settle yang cover kereta makcik hantar kat wokshop kawan kononnya mana tahu boleh dengan harga yang murah....

Ya Allah Hafiz Ya Muhaimin....
Dalam keadaan tersebut... Allah melndungi makcik saya... dan dia membuat keputusan untuk pulang ke rumah dahulu berbincang dengan suami dan keluarga... Orang kat kedai tu suruh makcik ambil ic budak lelaki tadi yang unur dalam awal 20an...

Tiba masa yang dijanjikan... makcik dan pakcik saya datang beruding di hadapan kedai tadi dengan 4 lelaki tadi... Pakcik setuju untuk ikut mereka ke workshop yang dinyatakan...

Ya Allah Ya Zahir Ya Bathin
Engkau yang maha menunjukan kebenaran yang tersembunyi dan nyata.... Bila masuk kereta nak ikut kereta mereka berempat... budak lelaki yang merempuh kereta makcik saya tadi keluar masuk ke kedai makan tadi dan order nasi bungkus 3... tetiba-tiba sepantas kilat dia menyambar beg tangan pelanggan yang sedang makan letakknya di atas meja... terus pecut kereta....

Memang berani mati.... dan tak ada perasaan mati dah tuk sampai hajat nak buat jenanyah sekarang ni....

Makcik dengan pakcik saya kat kereta belakang memang terkejut dan semua orang kata kedai tu pun terkejut...

Kes 2
Tiga hari kemudian hari Rabu lepas sekali lagi kereta tuan yang hantar kuih kat kedai makan tu dipecehkan cermin... Tuan kereta berhenti nak ambil kuih yang tak habis waktu pagi... secara tiba-tiba keretanya dipecahkan peragut mengambil begnya yang ditanggalkan di dalam kereta tersebut...

Kes 3
Memang berani mati peragut sekarang... juga kisah benar... makcik duk bersembang di beranda rumah waktu petang tiba-tiba diangkat perangut masuk dalam kereta... ragut dan tinggalkan di tepi jalan tempat lain...

Konklusi
Memang gilerrr...  bila difikir takut sangat nak lagi kita golongan perempuan... jangan dedahkan barang kemas anda walaupun sekecil-kecilnya.... jangan banga anda pakai barang kemas yang besar-besar kerana lagi besar dan bangga anda makin terdedah pada bahaya jenanyah ragut...

Ya Allah Ya Qhohhar engkau tundukkan lah nafsu, sombong, ego ku kerana semua itu adalah milikMu... Aku hamba yang hina tidak layak dengan semua itu.... Ya Allah Ya Hafiz Ya Muhaimin... Kau lindungi kami daripada hawa nafsu, harta dunia dan bisikan syaitan serta kejahatan keburukan yang berlaku disekeliling kami...

Amiiinnn...


Sunday, October 19, 2014

Allhadulillah Ya Syakur : Extended Dateline

By On 1:00:00 PM
Salam sayang buat semua.... 

Ya Allah... syukur sangat, dari pagi kelmarin bangun tidur dan hari ni masih belum tidur.... tapi kuatkan semangat jua untuk siapkan kerja yang tarikh hatarnya hari ini 19 Oktober 2014... untuk saya join 

Nexus Hotel 
No. 5, Jalan Kerinchi, Bangsar South City, Kuala Lumpur Malaysia




Dari semalam, pagi tadi sambil duk tidurkan adik Zara sambil tu duk buat kerja mengadap latop... kesian duk beriba dengan saya... latop saya pun belum rehat lagi... kesian.... 

hari ni lak masuk ofis kul 8.45 pagi (awal tu).... sama gak duk terkial-kial key in data melalui spss.... 


dari pukul 10 lebih sampai pukul 12 tengahari saya baru dapat key in 4 booklet.... haduiiii... itu pun banyak soalan yang saya skip.....


bila dikira booklet saya ni ada seratus lebih yang telah diisi... saya ingatkan cuma dalam 80 sahaja.... lagi haru saya nak key in semua hari ni....


terlintas kat fikir saya ni nak emeil secretariat tuk extended dateline... then buka je websitenya... Ya Allah Ya Syakur... Allhamdulillah.... mereka dah extended dateline sebulan lebih daripada sekarang sehingga 25 Nov 2014...

Syukur sangat!
InsyaAllah saya akan buat yang terbaik....

Terima kasih Ya Rabb!


Thursday, October 16, 2014

Cuti raya haji sambil study

By On 6:29:00 PM
Assalamualaikum...



Sambung cerita balik kampung raya korbankan... semua duk kalut meriàhnye nak raya kan... Kalau kat kelate raya haji dan raya puasa sama meriahnya....

Raya pertama bila buka jer emeil sv reply... Bila baca dia nak jumpa... Bila saya tanya bila nak meeting n bila dia free... Katanya Rabu hungga Jumaat dia free.... pada mula ya dia ajak Skype. Saya pula yang kena install n p cari Internet line.... Nanti kanan apa yang dia cakap tak paham lak....

Saya decide turun kl for the meeting... Terus booked tiket Khamis pagi dan balik Khamis malam...

Allhamdulillah... sampai di Bang unanswered sejarah dengan selamat ditemani encik somi saya kul 11 pagi seperti yang dijanjikan .... dari Subang airport kami ambil cab e lrt kelanà jaya kemudian turun di masjid jamek dan ambil lrt ke titiwangsa. Dari lrt titiwangsa ke  bangunanswered sejarah ni jalan tun Razak. Itu pun cab yang ke tiga baru tahu tempat ni... hehehe... dekat sangat rupanya dari lrt tu taman cuma rm4 lebih.... bangunannya bersebelàhan dengan perpustakaan negara....

12.00 tengahari meeting kami tangguh, keluar lunch kat cafe perpustakaan negara dan pukul 1 lebih sambung kembali hingga pukul 3 petang.... Allhamdulillah semua berjalan lancar.


The first time juga la adik Zara adelia ni kena tinggal... tiga kali juga ler saya call my mom tanya keadaannya.... she is good girl... Dia ok kalau ada kakaknya....


Ermmm..

Semoga dipermudahkan segalanya kerja saya. Terima kasih Ya Rabb... kerana banyak menolong saya yang tak pandai ni kerana semua kepandaian kebijaksaan kecerdikan adalah milik Nya Ya Alim Ya Hakiim Ya Rashid...

Pasar Siti Khatijah

By On 2:42:00 PM

Dah lama sangat tak pergi pasar siti khatijah ni. Dulu masa bebudak dan alam remaja selalu duk pusing pasar ni... hihihi

Kerana jiran pesan kirim suh beli barang kami ke pasar ni....


Kami cari keropok lekor. .. hihi...
 Memang sedap. Biasa kalau nak balik Kedah singgah beli ke rook lekor di bukit bunga... 


 apa pun apa yang saya tengok sejak dulu lagi tahap kebersihan di pasar ni kurang membuatkan.... makcik-makcik yang duk jual sayur kat bulatan ni pun dah orang lain... terkena g zaman muda remaja selalu duk datang sini kan... haha

Hentian Rehat Banjaran Titiwangsa

By On 2:15:00 PM
Kalau anda dari Pantai Barat mahu ke Pantai Timur, jalan utama yang akan dilalui merentasi banjaran Titiwangsa...

Jangan lupa singgah di Hentian Rehat Banjaran Titiwangsa yang menghidangkan menu yang menarik iaitu nasi kerabu gedak banyak nasi ayam mabeles.... hahaha... harga RM6..... makan sorang tak habis,,, kalau yang suka makan banyak dah tentu boleh habis....


Fuhhh... memang sedap sekali cuba tentu teringat nak lagi... tak jemu dimakan simple n nice... walaupun banyaknya buat saya terkejut.... huhu.... dek perut lapar, habis jua ku makan.... tak caya leh cuba...

Allah Ya Qhalliq yang maha Pencipta. Tenang jer tengok kehijauan kesejukan


Kerana tumbuhan itu sentiasa berzikir bertakmid kepada Nya...

Balik Kampung Raya Haji

By On 1:58:00 PM
Minggu lepas saya balik kampung raya haji.... Ingatkan nak balik kejap yang pada mulanya tak nak balik kerana dua mingu sebelum tu saya dah balik kampung ku Kelate deh.... memandangkan mak ayah nak datang beraya kat Kedah... duk pikir last minute buat keputusan malam Jumaat jom ler daddy kita balik! kesian lak kat mie n papa nak drive datang Kedah Sabtu.....

Pagi Jumaat nak balik tu.... duk cari kunci kereta lak hilang kena main kat adik Zara.... haduiii.... itu kunci the last one.... belum menyempat lagi saya buat copy.... Satu telah hilang... tinggal lagi satu.... Al kisahnya Queensbay Mall dulu sejarah melakar.... haha

Duk cari punya cari dah nak tengahari ni.... habis satu rumah duk menggeladah.... daddy dah pergi kedai kunci. Malangnya hari Jumaatkan tutup.... huhu balik dengan hati yang readha jer la.... rosak program nak balik kampung...... dengan perasaan membuak encik daddy duk cari juga....

Aklhirnya, happy ending k..... hahaha...

Allhamdulilllah....

terus call mak suh tak payah datang kami nak balik.... tapi tak dapat-dapat... duk risau juga ler.... kut dorang dah datang. Call makcik sebelah rumah mak, nasib baik dia nampak papa p solat Jumaat... ermmm pesan jer la kat dia, kami nak balik beraya.... hehehe....


Allhamdulillah....


Pukul 3 juga ler kami bertolak dari Jitra singgah ada jumpa member kejap...



Sampai Kota Bharu 8 lebih.... safely drive... terima kasih Ya Rabb Ya Waliy, Ya Hafiz Ya Muhaimin... Melindungi, menjaga dan memelihara perjalanan kami... Masuk jer Batu Melingtang hujan lebat selebatnya... traffic slow...


Allhamdulillah....

Singgah makan di Restoran Ikan Bakar nasi ulam Batu 4.... fuhhh perut lapar sedap la jadinya.... apa pun masuk soruuuu......


Bertangas Nasi di Pawagam

By On 12:46:00 AM
Assalamualaikum... dah berapa minggu saya cuti blogging dek kesibukan dengan study dan balik kampung tambahan pula kesihat yang tak menentu membataskan segalanya....

Nak cerita tentang filem seram yang satu ni sudah ditayangkan di pawagam pada 18 September lepas... Mungkin saya agak kelewatan untuk review ini.

Bersyukur dapat saya laksanakan untuk menontonnya dan membuat kajian untuk tesis yang saya sedang jalankan. Terpaksa ler berkampung bawa anak suami sebagai pengasuh ke pawagam. Jitra Mall menjadi lokasi saya.




Abaikan muka kusut di atas...

Sinopsis Nasi Tangas :
Mengisahkan pasangan suami isteri Hairi dan Mira lakonan (Azwan Kombos dan Adibah Yunus) baharu berkahwin. Namun, Hairi selalu melebihkan rakan kongsi perniagaannya iaitu Fatin (Shima Anuar) dalam apa jua percakapannya menyebabkan isterinya Mira cemburu. Dengan asukan mak Ton mak Mira dia bersetuju menggunakan Nasi Tangas atau Nasi Kangkang untuk menundukkan suaminya.


Jom kakak kita tangas nasi... hehe... kakak nak masuk tonton bersama saya tapi encik somi tak bagi... tak apa la kakak lain kali kita tengok citer kakak yer...




Antara respondon saya. Susah untuk saya mendapat respondon di pawagam ni. Salah satu sebab utama, bila dah habis tengok filem semua audien akan bergegas untuk pulang atau next destination. Ini menjadi kekangan utama dalam kajian saya untuk mendapatkan data.

Sabar ye... In syaa Allah ada jalannya.... rata-rata audien dibangku sekolah tingkatan 4 dan 5 dan pelajar IPTA/S politeknik berdekatan dan juga keluarga...


Anak saya yang kepenatan tidur tanpa hirau... kesian....


Sambil duk menunggu saya anak dan encik somi rehat le dulu ye... sabar separuh dari iman... hehehe

Review saya :
Saya meletakkan diri sebagai spectator dimana babak-babak cara membuat nasi tangas sangat menjijikkan. Dari situ saya tahu bagaimana cara membuat nasi kangkang... bacaan mantera yang membutkan saya terkejut... erm... rupanya sikit sebanyak menyerupai mantera sebenar kerana saya dapat mengagak dari filem yang sebelumnya. Saya suka cara pembawaan plot cerita yang membuatkan penonton mahu mengetahui apa seterusnya akan terjadi. Walaupun plotnya ringkas ada kala audien akan dapat menjangkau apa seterusnya akan berlaku namun, apa yang disangkakan tidak tepat. Garapan pengarahan yang baik. Secara jujur saya berikan filem ini 3/5 bintang... Mungkin saya agak kedekut bagi markah... hehehe... tapi saya suka....


Saturday, September 27, 2014

Madu ku

By On 11:51:00 PM
haha... tajuk tak hingat... jangan sangka nak dapat madu pulak tau...

al kisah balik kampung minggu lepas... en husband beli madu ni fresh baru ambil dari pokok dengan jiran sebelah rumah kat kampung... RM30 satu botol sos... Allhamdulillah... suka sangat dapat madu ni... balik Kedah, saya pula diserang sakit tekak yang biasa saya alam tu... dan teringat madu ni terus saya minum satu atau dua sudu setiap hari... kakak Amani akak putributterfly memang suka madu... dia minum sama... tiap pagi saya bagi dia... memang amdu tak putus kat rumah saya... tapi yang ni freshhh dari sarang dia.... fuhhhh memang sedapppppp.... tak leh nak cakap camana memang sedap.... Allhamdulillah 5 hari saya makan madu ni tekak yang sakit itu hilang... Terima kasih Ya Rabb....


Di bawah ni khasiat madu dan kulit kayu manis yang saya ambil dari facebook sharing... jom sama amalkan...
Madu dan Kayu Manis - siapa pernah terfikir?


Madu merupakan satu-satunya makanan atas muka bumi yang tidak akan basi mahupun rosak. Apa yang terjadi hanyalah ianya ''bertukar jadi gula''. Realiti sebenarnya, madu tetap madu.Bagaimanapun, bila ditinggalkan di tempat yang gelap dan sejuk pada waktu yang lama ianya akan men''hablur'' atau kristallized. Apabila ini berlaku , didihkan sedikit air dan masukkan bekas yang berisi madu ke dalam air panas , dan tutup api dari terus menyala, dan biarkan madu cair secara biasa tanpa pendidihan. Ianya akan tetap kekal sebagai madu dari segi perubatan dan keadaan.Jangan didihkan madu atau masukkan ke dalam mikrowave, ini akan membunuh atau merosakkan enzim-enzim berguna di dalam madu.

Syarikat ubat (ubat-ubatan moden) tidak suka perkara ini kecoh di dalam masyarakat yang mana fakta menunjukkan madu dan kayu manis : campuran madu dan kayu manis boleh menyembuhkan hampir kesemua penyakit. Madu boleh didapati di semua negara dunia. Para saintis juga menerima bahawa madu merupakan ubatan ''Ram Ban'' (paling berkesan) terhadap semua jenis penyakit. Madu boleh digunakan tanpa tanpa sebarang kesan sampingan untuk apa-apa jenis penyakit. Sains moden juga mengatakan bahawa walaupun madu adalah manisan, tetapi apabila diambil pada dos yang betul sebagai ubat , ianya tidak akan memberi kesan buruk termasuk pada pengidap kencing manis.
Ini di antara kajian dari saintis barat :
Penyakit Jantng : Buatkan serbuk kayu manis. Sapukan madu dan serbuk kayu manis pada roti dan makan secara tetap setiap hari semasa sarapan (sebagai ganti dari jem). Ini akan mengurangkan kolesterol di dalam pembuluh darah (arteri) dan menyelamatkan pesakit dari serangan jantung (heart attack). Juga, bagi yang sedia ada atau pernah diserang serangan jantung , apabila amalan ini dibuat secara harian, ianya akan menjauhkan pesakit berbatu-batu dari serangan seterusnya. Penggunaan secara tetap amalan di atas akan mengurangkan kesukaran bernafas (membetulkan pernafasan) dan akan menguatkan jantung mengepam. Di Amerika dan kanada , pelbagai jururawat di rumah telah merawat pesakit secara jayanya dan juga didapati bahawa pada satu tahap umur, pembuluh dan salur darah (arteri dan vein) akan hilang flexibilitinya (kekenyalan) dan akan mudah tersumbat , madu dan kayu manis akan mengembalikan semula sifat asalnya.
Radang sendi (arthritis) : pesakit arthritis boleh mengambil secara harian (pagi dan malam) satu cawan air suam bersama 2 sudu teh madu dan satu sudu serbuk kayu manis. Apabila ini diambil secara tetap , pesakit kronik arthritis juga boleh sembuh. Di dalam kajian terbaru yang diketuai oleh Universiti Copenhagen , mereka mendapati bawa doktor-doktor yang merawat psakit mereka dengan campuran 1 sudu madu dan 1/2 sudu serbuk kayu manis sebelum sarapan pagi, mereka mendapati bahawa di dalam satu minggu (dari 200 orang pesakit yang dirawat) - 73 pesakit hilang kesakitannya di dalam seminggu dan di dalam sebulan , hampir kesemua pesakit yang tidak boleh berjalan atau bergerak disebabkan radang (arthritis) sudah boleh berjalan tanpa sebarang kesakitan.
Jangkitan Pundi Kencing: ambil dua sudu serbuk kayu manis dan satu sudu madu di dalam air suam dan minum. Ianya akan membunuh kuman di dalam pundi.
Kolesterol : Dua sudu besar madu dan tiga sudu teh serbuk kayu manis dicampurkan dengan 16 auns air teh diberikan pada pesakit kolesterol , didapati bahawa kandungan kolesterol di dalam badan pesakit turun sebanyak 10% hanya selepas 2 jam. Apabila ini diambil sebanyak 3 kali sehari , sebarang penyakit kolesterol tahap kronik akan sembuh. Melalui maklumat yang diterima dari Journal , madu asli yang diambil secara harian bersama makanan mengurangkan komplen(keluhan) terhadap kolesterol.
Selesema : bagi yang terseksa dengan selesema perlu mengambil 1 sudu besar madu bersama 1/4 sudu serbuk kayu manis 3 kali sehari. Proses ini akan menyembuhkan kesemua batuk yang terus, demam , dan membersihkan sinus (ruang udara di dalam tengkorak sekeliling hidung).
Perut Meragam : Madu diambil bersama kayu manis menyembuhkan sakit perut dan membersihkan @ menyembuhkan perut dari sebarang ulcers. Kembung (gas) : kajian yang dibuat di Jepun dan India, mendapati bahawa madu yang diambil bersama-sama kayu manis akan mengeluarkan gas dari perut.
Imun Sistem : penggunaan harian madu dan serbuk kayu manis menguatkan sistem pertahanan (imun) dan melindungi badan dari serangan kuman dan bakteria. Saintis mendapati bahawa madu mempunyai pelbagai vitamin dan zat besi dalam jumlah yang besar. Penggunaan madu secara tetap akan menguatkan korpuskel sel darah putih (dimana mengandungi dna) untuk melawan penyakit yang disebabkan bakteria dan kuman (virus).
Tak Hadam : Serbuk kayu manis dicampur bersama 2 sudu besar madu yang diambil sebelum tidur akan merembeskan asid dan menghancurkan makanan berat.
Influenza : Saintis dari sepanyol membuktikan bahawa madu mempunyai kandungan semula jadi yang membunuh kuman influenza dan menyelamatkan pesakit dari flu.
Umur Panjang : Teh yang dibuat bersama madu dan serbuk kayu manis,bila diambil secara tetap , mengelakkan kerosakan disebabkan bertambahnya usia. Pengambilan 4 sudu teh madu, 1 sudu teh serbuk kayu manis dan 3 mangkuk kecil air panas untuk membuat teh. Minum 1/4 mangkuk - 3-4 kali sehari. Ini akan mengekalkan kesegaran kulit, kelembutan dan ketegangan. Jangka hayat dipanjangkan , dan mereka yang berumur 100 tahun sekalipun boleh memulakan aktiviti seperti berumur 20 tahun. (dalam Islam , kita ada beberapa amalan untuk panjang umur - amalkan di atas + bersedekah dan menyambungkan silaturrahim - in sya allah, umur kita akan panjang)
Sakit tekak : apabila tekak rasa tidak selesa , ambil satu sudu madu dan kulum sambil telan sedikit demi sedikit sehingga ambil. Ulang setiap 3 jam sehingga tekak hilang simptom sakit/ketidak selesaan.
Jerawat : 3 sudu besar madu dan 1 sudu teh serbuk kayu manis paste. Sapukan paste ini di atas jerawat sebelum tidur dan basuhnya tika bangun keesokan pagi dengan air suam. Jika diamalkan selama dua minggu , ia akan membuang jerawat dari akarnya.
Jangkitan Kulit :Sapukan campuranmadu dan serbuk kayu manis dalam ratio yang sama pada kulit yang terkesan , akan menyembuhkan ekzema , dan semua jenis jangkitan kulit.
Hilangkan Berat Badan : Pagi , sejam setengah sebelum sarapan pagi dan tika perut kosong , dan pada waktu malam sebelum tidur , minum madu dan serbuk kayu manis di dalam air suam. Jika diambil secara tetap, ianya akan mengurangkan berat walaupun pada mereka yang berlebihan berat badan. Jika minum secara tetap , ianya tidak akan membenarkan lemak untuk berkumpul dalam badan walaupun individu tersebut mengambil makanan yang tinggi kalori.
Kanser : Kajian terbaru di Jepun dan Australia mendedahkan bahawa kanser perut dan tulang telah berjaya dirawat dengan jayanya. Pesakit yang mengidap penyakit ini perlu mengambil setiap hari satu sudu madu bersama satu sudu teh serbuk kayu manis 3 hari sekali selama satu bulan.
Lemah : kajian baru-baru ini menunjukkan gula yang terkandung di dalam madu adalah sangat membantu dalam mengembalikan kekuatan badan berbanding gula buatan. masyarakat yang mengambil madu dan serbuk kayu manis dengan ratio yang sama didapati lebih peka dan flexible. Dr. Milton , yang menjalankan kajian ini , mengatakan separuh sudu besar madu yang diminum bersama segelas air yang dicampur dengan serbuk kayu manis, jika diambil setiap hari selepas gosok gigi dan tengah hari (sekitar 3 petang) - akan mengembalikan kecerdasan badan dalam masa seminggu.
Sukar Bernafas : penduduk di Amerika selatan berkumur dengan satu sudu madu dan serbuk kayu manis dicampur dengan air suam , sebagai rutin harian pertama pada waktu pagi , bagi membolehkan pernafasan mereka sentiasa segar sepanjang hari.
Kurang @ hilang pendengaran : Pagi hari dan malam - madu dan serbuk kayu manis diambil pada sukatan yang sama boleh mengembalikan pendengaran.
Rujukan : Dr Zulkifli Sharif

JaLan-jalan: Muzium Padi Kedah

By On 11:39:00 PM
24 September 2014

Dalam duk kalut ngan study sempat lagi saya dan keluarga jalan-jalan.... Cuma pusing Kedah jer... Al maklum sejak duk Kedah lum sampai di Muzium Padi ni. Kebetulan p renew lesen driving, layan ler jalan-jalan bawa anak ke sini...
















Baru ke ketahui banyak rupanya jenis-jenis beras kat dunia ni... Apa daaaa.... makan aje yang tahu...








Apa yang pelik pada ambar di atas???




Popular

Follow by Email