Enter your keyword

Monday, February 6, 2017

Berpantang Kat Mana?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Dah hampir masuk 31 minggu kehamilan saya.... memang sejak awal lagi husband saya suruh balik bersalin dan pantang kat kampung.


Pengalaman Bersalin Anak Pertama
Kalau anak sulong saya, saya balik kampung semasa 37 minggu, buat appointment di hospital bersalin Anisa Kota Bharu, 38 minggu saya bersalin secara cesarean kerana baby saya dari awal 7 bulan lagi baby dalam keadaan breech... Dari situ every month check up memang baby tak nak pusing bawah.... saya dh nekat nak ceaser.... Bidan ada pusing baby masa tujuh bulan tapi 4 hari sahaja, saya rasa baby kembali ke kedudukan atas.... Allhamdulillah, saya ok dan tiada apa-apa komplikasi cuma anak sulong saya kuning teruk juga la..... selepas balik rumah, terpaksa mak ayah saya bawa dia admit kat Anisa pula sebab kuning..... 

Pengalaman Bersalin Anak Kedua
Baby kedua, saya bersalin secara normal... masa tu 37 minggu, tak sempat nak balik kampung kerana saya duk tunggu tarikh temujanji dengan doktor pakar 4 hari lagi.... tapi baby nak juga keluar awal, terus tak sempat nak jumpa doktor pakar.... Tambahan pula, kali pertama saya bersalin normal. saya tak tahu kena bawa buku merah baby pertama.... misi pun tak de inform saya sebelum tu, masuk dalam labor room (hospital kangar) doktor duk bising kat saya tak bawa buku merah anak pertama.... mana la saya tahu! buku merah anak pertama pun saya dh lupa letak kat mana,,,, kalau husband saya balik ambil pun takkan jumpa husband saya cari.... Allhamdulillah, saya bersalin dengan mudah dan tiada apa-apa komplikasi pada saya dan baby..... pukul 2.30 pagi saya bersalin, 4.30 pagi saya keluar labor room.... pukul 12.30 tengahari terus discharge.... hari kedua saya balik kampung (Kota Bharu)... mak ayah saya sampai pukul 5.00 pagi dari KB di hospital Kangar..... Hari kedua saya dh mandikan baby sendiri tau,,,, anak pertama pun saya dan husband mandikan baby masa dalam pantang.... lepas dua minggu saya dah mandikan baby sendiri walaupun saya cesarean... 


Buku Merah
Dah masuk anak ketiga ni, saya memang ingat tentang buku merah anak pertama kerana ada history ceaser.... saya minta dengan doktor awalkan temujanji saya dengan doktor pakar! Doktor kata dia boleh bagi 36 minggu kehamilan..... tak boleh awalkan lagi..... ok lepas jumpa doktor pakar saya akan pulang ke kampung!


Berpantang Kat Mana?
Tapi sebenarnya di sudut hati saya nak berpantang saja kat Kedah.... sebelum ini pun kedua-dua anak saya, saya jaga sendiri dan mandikan sendiri masa dalam pantang.... apa pun saya bersyukur kerana Allah Ya Wahhab menolong dan mengajar saya buat semua hal sendiri, masak pun masak sendiri.... sebab tu saya minta dengan husband saya nak pantang kat rumah sendiri di Kedah.... Dan kedua-duanya, saya balik berurut di Kedah juga..... husband saya tak bagi takut nanti ada komplikasi pada baby dia tak biasa bawa baby sendirian ke klinik.... kalau kat kampung apa-apa hal mak ayah saya ada tolong tengokkan dan boleh bawa baby ke klinik... 


Pengalaman Berpantang 
Saya dah cakap kat mak saya, saya mungkin berpantang di kampung dalam sebulan sahaja..... Apa pun Allah sahaja yang menentukan.... Adik-adik ipar saya suruh saya berpantang di rumah mertua saya! Saya memang nak sangat berpantang di rumah mertua saya,,,, tapi takut mak ayah saya tak bagi dan husband saya tak bagi kerana takut saya tak selesa di sana.... saya bukan nak cari keselesaan tempat tinggal semasa berpantang tapi saya nak rasa ada orang jaga saya sepenuhnya semasa berpantang, jaga baby, mandikan baby, masak kat saya, ada orang datang mengurut saya, tanpa perlu saya buat semuanya.... Saya nak rasa macam jadi tuan puteri masa berpantang,,,, hehehe..... (jangan nak berangan) tak perlu buat apa-apa, jaga diri dan betul-betul rasa keenakan berpantang.... Saya tak pernah rasa sebelum ni! Saya tahu ada ibu-ibu yang baby ada komplikasi pun terpaksa bersusah payah juga dalam pantang berulang alik ke hospital dalam pantang.... Apa pun saya bersyukur apa yang Allah tentukan pada saya. Ia adalah terbaik!

Stress Masa Berpantang
Masa berpantang anak kedua tanpa suami di sisi saya memang stress tau.... husband saya dapat cuti dua minggu lepas tu dia balik Kedah..... kat rumah mak ayah saya tiada siapa, cuma saya, baby kecil dan anak sulong saya masa tu,,,, 

Kali ni saya serah jer pada Allah yang susunkan yang terbaik pada saya! Saya mohon kasih sayang Allah jaga saya dan anak, juga baby saya! Sekarang mak ayah saya dah pencen kerja, tapi mereka masih bekerja sendiri..... adakala mereka tiada di rumah..... rumah saya memang sunyi! Makcik2 memang dekat rumah sebelah-sebelah tapi mereka semua dengan hal masing2 keja dan cucu.... 


Allah Sangat Dekat
Daripada pengalaman lepas, saya memang rasa sangat Allah dekat dengan saya! Allah is everything.... Allah menolong saya semuanya. di kala saya sepi, sedih, stress masa pantang.... Allah ada di mana sahaja mendengar rintihan saya! cuma masa tu saya tak boleh nak baca Al Quran.... dan saya belum kenal Asmaul Husna.... saya cuma zikir yang mana saya tahu...... Allhamdulillah, kali ni saya rasa Allah lagi dekat dengan saya! Terima kasih Ya Rabb.... Saya bersyukur kerana anak kedua saya tiada kuning dan senang dijaga masa pantang, cuma saya sahaja yang kurang sihat kerana banyak bergerak..... sebab tu saya nak berpantang di rumah sendiri, kerana saya dah biasa buat semuanya sendiri.... sama sahaja balik pantang rumah mak ayah saya atau pun rumah sendiri..... 

Doa Untuk Ibu Bapa
Saya berdoa semoga Allah berikan kesihatan yang baik kepada kedua ibu bapa saya.... Siapa pun mereka, merekalah orang yang melahirkan saya! Tiap pagi saya akan doakan mereka dikurniakan syurga tanpa hisab, dan diberi petunjuk dan hidayah ke jalan keredhaan.... dipelihara hati dan jiwa daripada kotoran dunia!

Doa Anak
Bila kita sentiasa doakan ibu bapa kita, InsyaaAllah anak-anak kita juga akan sentiasa doakan kita! Kakak kata, kakak doakan mama siapkan tesis bulan 3.... InsyaaAllah.... Allah Ya Baari'.... saya tak tanya dia kenapa bulan 3... mungkin dia rasa bulan 4 saya akan bersalin dan dia doakan saya siap tesis bulan 3...... Subhanallah...... 

Kakak menangis! 
Saya sembang dengan kakak, saya dan husband plan nak tumpangkan kakak sekolah kat kampung saya dalam sebulan berpantang.... tapi memandangkan bulan Julai nanti kakak ada perlawan golf wakil Kedah, dia terpaksa duk Kedah dengan husband saya kerana setiap minggu ada latihan.... Dia menangis sedih kerana terpaksa tinggal dia dengan daddy.... Adik Zara (aka kak ngah) ikut saya balik kampung..... katanya "kakak boring, kakak nak main dengan siapa".... tak apa la kakak, mama balik kampung kejap jer,,,, mama pun banyak kerja kena siapkan tesis mama.... mama kena balik Kedah cepat juga walaupun mama dalam pantang.... 

Kita hanya merancang, Allah sahaja yang menentukan,,,,,, Sesungguhnya Allah itu Ya Baari, Ya Wakil, Ya Waliy....


1 comment:

  1. Betul betul tu :) Dalam pantang kita nk org jagakan kita. Tapi kalau menyusahkan org, tk perlu kot. Baik pantang sendirian. Lagipon pengalaman mek berpantang ank sulung, walaupun di rumah sendiri tapi kehadiran mak mertua. Kita dengan husband jadi limit. Yela orang tua ade, nk sembang ke nk cite ke trasa batasnya. Pendam dlm hati lame lame jadi meletop --'

    Mek pun ingat 2minggu pertama je nak dijaga rapi. InsyaAllah lepas 2minggu nak try push diri jaga sendiri. Ape ape pon, mohon dengan Allah smoga dipermudahkan segalanya. InsyaAllah Dia akan tlg :)

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Popular

Follow by Email