Enter your keyword

Tuesday, December 27, 2016

Gulai Ikan Asam Masam Nyok-nyok

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah...

Seperti biasa hari ini saya ke ofis, ada meeting sampai tengahari.... Habis meeting saya balik rumah, rasa nak lunch kat rumah.... memandangkan husband saya cuti dan lepak kat rumah bersama anak-anak..... Bila balik rumah, husband saya masak..... Allhamdulillah.... Sedapnya.... Semalam husband saya dah masak, hari ni dia masak lagi.... sedapnya..... memang sejak mengandung saya teringin nak makan gulai ikan ni... tak tahu la apa nama gulai ni saya letak je la ikut tekak saya rasa..... husband saya yang selalu masak dan dia yang cipta gulai ni....


Dapat juga merasa masa mengandung ni.... terima kasih Allah Ya Razzaq, Ya Rahman, Ya Rahim..... dan encik suami....

Resepi
Seekor ikan nyok nyok (saya tak tahu apa nama ikan ni, husband saya kata ikan nyok nyok) hehe
Setengah kotak santan
bawang merah (3 biji) + bawang putih (1 biji) di mayang
asam gelugur (3 keping)
serbuk kunyit (setengah sudu kecil)
Sayur (bendi, lobak merah, potato, serai)
cili padi 3 biji ikut selera
garam + gula
air
minyak masak

Cara
Tumis dulu bawang merah, bawang putih, masukkan santan + air, dan semua bahan-bahan (ikan, asam gelugur, serai, serbuk kunyit), tunggu sampai gelegak air sekali masuk sayur, cili padi....

Selamat mencuba.... saya suka gulai ni sebab rasa asam masam sikit.....



1 comment:

  1. Uish!! Saya yang nengok pun terliur nak mencuba.. Resepi ohsem nie..

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Popular

Follow by Email