Filem 7ujuh Yang Harus Anda Tonton

Filem 7ujuh Yang Harus Anda Tonton / Allhamdulillah, hari kedua tayangan pada 9 November yang lalu saya sempat menonton file 7ujuh di JM Cineplex Jitra Mall. Memilih ke sini sebab dekat dengan rumah 30 minit dan mengejar waktu yang ada berbanding ke Alor Setar. Filem 7ujuh sudah lama berada dalam list senarai filem seram bagi kajian saya sejak 2014 lagi saya menunggu tayangan filem ini. Dan ia merupakan filem pertama arahan Raja Mukhriz Raja Kameruddin. 


TAJUK : 7UJUH KATEGORI : FILEM
DURASI : 90 MINIT
GENRE : Action, Thriller, Horror
BAHASA : BAHASA MALAYSIA
PENULIS SKRIP : ELLYNA AHMAD

Pelakon
1. Johan As’ari sebagai Sam
2. Pekin Ibrahim sebagai Mus
3. Faizal Husien sebagai Inspektor Azmi
4. Aeril Zafril sebagai Ilyas
5. Wan Hanafisu sebagai Tok Batin
6. Marsha Milan sebagai Suri
7. Cristina Suzanne sebagai Yasmin
8. Siti Saleha sebagai Tina
9. Dee Dee Nash sebagai Emma
10. Riz Amin sebagai Ray

Sinopsis
Pada tahun 70an, tujuh pelajar kolej yang mengambil keputusan meraikan hari terakhir pengajian dengan bercuti di sebuah rumah peranginan milik salah seorang daripada mereka, Sam (Johan A’sari). Namun kegembiraan tujuh sekawan itu berpesta dengan arak dan dadah telah mengundang satu kejadian yang tidak diingini terhadap Suri (Marsha Milan) iaitu anak kepada Tok Batin (Wan Hanafi Su) yang ditugaskan menjaga rumah tersebut. Suri telah dirogol dan kemudian membunuh diri. Suri menyumpah akan menghantui mereka. Susulan kejadian tersebut, ketujuh-tujuh mereka dihantui satu sumpah dendam sehingga membuatkan mereka sukar untuk keluar dari rumah tersebut. Lebih parah, sumpahan tersebut harus tuntas untuk meragut nyawa mereka seorang demi seorang.

Ulasan Saya Tentang Filem 7ujuh




Assalamualaikum. Morning. Day 4 7ujuh di pawagam sekarang. Guys jom p tengok. Xkan menyesal kerana filem seram ini lain dari biasa. Apa lainnya? U akn tahu bila menonton. Sejujurnya bila saya masuk ke panggung sambil berlari menuju ke bilik 3, uhhh aku dah terlepas opening scene. So, free my mind melangkah melihat no 💺 then blasah mana tpt kosong sbb kt #jmcineplex tak ramai audiens tika itu dek mataku yg dh terpacak pd screen yg besar. Just 5 minutes late, saya rasa itu sgt merugikan saya. DAN SAYA TAK PUAS TGK FILEM NI. PLS REPEAT AGAIN SHEILA 😘 Buat pertama kali sy menonton filem seram dgn jayanya apbl mata saya meluas bkn kerana filem ini x seram k, sebab saya rasa rugi klu sy miss satu shot dgn cinematography yg cantik. Permainan cahaya low key, dan semua ruang dlm frame mempunyai karekter tersendiri tidak kosong, ditambah pula penggunaa warna sesuai dgn latar masa 70s. Perghhh cantik giler. Yg membuatkan sy suka dan tertunggu-tunggu dlm filem ini adlh babak cara kematian ketujuh2 watak. Who next? How's next? Cara kematian setiap watak membuatkan saya kagum terutama kematian watak Ilyas. Perghhh cantik weih dgn air kt belakang. It"s cgi @rajamukhriz sy suka babak tu. Ilyas lari dlm terowong dan dihimpitkan. Cantik sgt. Sy tak terfikir pun ada babak mcm tu. Cara kematian watak yg lain ada yg clise dan mungkin jg sy dh biasa tgk dgn tatarias dan make up effect dari ellasandra dlm filem sblm ni mbuatkan sy dh dpt bayangkan cara tatariasnya sebegitu dan teknik hantu yg merangkak sebegitu. Sy juga suka teknik fast editing babak profile suspek tu, bila tgk babak otak sy berlegar-legar memikirkan identiti stp watak. Apa yg mbuatkan sy tdk puas tgk filem ini adalah apa maksud the philosophy of tree? Mungkin saya termiss tgk, sbb bebetapa kali shot yg ditunjukkan adalah serombong asap bkn pokok tu🙏 Naratif straight forward tp digarap dgn penuh kelainan dan ia memberi tanda tanya kpd audiens what's next. Siapa pembunuh sebenarnya? Ada rahsia disebalik semua yg berlaku. wlupun sy nampak dr segi watak dan perwatakan ada yg sedikit tenggelam. Overall dgn watak perwatakan ada karekternya. BTW seram menjadi BEST #primeworkstudio #7ujuh #7ujuhUpChallenge
A post shared by Aselawati Che Ab Adziz (@sheila_adziz) on

Kini sudah memasuki hari 14 tayangan, filem 7ujuh sudah mencapai 1 juta kutipan panggung. Semoga terus berjaya, dan anda yang belum menonton jom ke panggung sekarang. Filem seram ini lain daripada filem seram yang lain.... 


10 comments:

  1. Replies
    1. a aa... wani citer ni lain dr filem seram melayu yg sedia ada...

      Delete
  2. haaa. mcm kena masuk list. seru sis gee sikiitt...

    ReplyDelete
  3. bestnya tp klate xdok panggung wayang..:)

    ReplyDelete
  4. halamakkkk gee takleh ngan citer seram ni! anak - anak dah seru ajak tengok kat wayang!

    ReplyDelete
  5. very close to read all the articles over here. Each and every thing is awesome. Good job.

    Delhi Russian Escorts

    Delhi call girls

    ReplyDelete
  6. you seem as a story writer because i read your article over here. Its amazing and peaceful. Thank you.

    Andheri escorts

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.