Enter your keyword

Sunday, July 31, 2016

Jawatan Kosong : ANALYST PROGRAMMER

By On 10:23:00 AM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Diwar-warkan...

Matlumat seperti dalam gambar



Terima kasih



Jawatan Kosong : WEB PROGRAMMER

By On 10:19:00 AM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Di war-war....
Segala matlumat sepeti dalam gambar...


Terima kasih



Bila Kali Kedua Join Conference ICLK

By On 10:04:00 AM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Dua hari di Penang pada Rabu dan Khamis 27 dan 28 Julai yang lalu.... menghadiri persidangan kearifan tempatan..... Bertolak dari Kedah pukul 8 dalm pukul 10 sampai di Hotel St Wembeley Georgtown. Mendaftarkan diri masuk session ke note speaker. Tengahri check in di Cititel Hotel, bawa anak dan suami makan di Perangin Mall.... Sepuluh tahun tak sampai Komtar, memang naik turun lif cari foodcourt kat Komtar dah tak ada.... Last tanya dan tanya orang mana foodcourt ada satu kedai di tingkat 5 Perangin Mall makan di situ.... Tak kan lak nak makan bawa anak suami di tempat conference lak.... Memang setiap kali conference terpaksa makan di luar conference bersama anak-anak dan suami..... 

Tak apa la, itu memang bahagian saya yang Allah dah tentukan.... Ini kali kedua saya join persidangan kearifan tempatan. Kali pertama tahun lepas di Bandung..... 

sumber : credit to USM official facebook

Hari kedua saya present, semasa penyampai sijil saya tak ada kamera smartphone untuk di ambil gambar. Dan dan dan.... saya memang langsung tak ada apa-apa gambar semasa di conference tersebut.... Yang penting Allah dah rakamkan pelbagai gambar pada saya.... Masa hari kiamat nanti Allah siapa buat tayangan lagi apa yang kita buatkan....

Apa pun pengalaman, dan ilmu Allah yang saya dapat di conference tersebut sangat banyak..... Allhamdulillah.... Allah hantarkan hamba-hambaNya untuk menyampaikan ilmuNya.... hebat sangat Allah..... Kita? cuma alat Allah Ya Alim Ya Hakim Ya Rashid.... tiada daya sedikit dan milik sedikit pun ilmu itu tanpa di beri dayaNya, ilmu Nya.....

Allhamdulillah....



Raya 2016

By On 9:31:00 AM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Cuma tinggal empat hari lagi bulan syawal akan berlalu....

Sejujurnya raya 2016, tiada apa yang saya rasa best.... sebab utama tak dapat nak menikmati juadah raya,,,, nasi dagang dan segala macam juadah raya.... walaupun raya sebulan, saya tak dapat nak join mana-mana majlis raya dan sebagainya.... Mungkin tiada rezeki untuk tahun ni.... Nak buat nasi dagang sendiri la.... hari tak raya pun boleh makan nasi dagang kan.... Raya pertama kat rumah saya mak saya buat nasi dagang... Memandangkan saya punya perut tak berapa nak betul, tak boleh nak makan....

Pergi raya sana sini pun yang ada laksa penang, laksa dan laksa, meehun sup..... haduiiii.... hari tak raya pun menu itu memang ada..... cuma berkesempatan ke bff saya, dia masak nasi hujan panas.... itu la raya saya cuma menikmati nasi hujan panas..... nasi dagang sempat rasa sikit sahaja..... memang tak puas nak makan nasi dagang kali ni.... jemu dengan laksa dan sup..... sate pun tak jumpa, lemang pun tak jumpa..... ketupat kelate? allhamdulillah.... mak mertua yang buatkan sedap..... dapat rasa juga! 

Tak apa la.... Allah tak bagi nak makan tu... makan kena beringat agaknya..... 

Nothing special pada raya saya, tapi saya tahu ada lagi insan yang kurang daripada saya. 

Allah kata itu sudah cukup untuk saya! Raya? Gambar raya? Saya memang tak ada gambar raya dengan keluarga memandangkan saya masih guna henset cikai call in out sms sahaja.... no smartphone tak adalah gambar raya.... 

Apa pun walaupun tak merasa sangat raya 2016, tapi saya sangat bersyukur Allah makburkan doa saya dengan memberi kasih sayangNya, ketenangan sedikit kegembiraan.....

Allhamdulillah.... terima kasih Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.....

Hari ni saya masih puasa meneruskan sisa-sisa syawal yang ada.... semoga dipermudahkan.....




Sunday, July 17, 2016

Manis Jika Ikhlas

By On 1:15:00 AM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Setiap yang dilakukan dengan ikhlas, sangat berharga. Walaupun hanya secebis senyuman. Jika senyuman itu ikhlas dilempaskan ia terpahat dan terus menusup ke jiwa tanpa kata-kata. Senyuman itu juga sedekah. 


Namun, adakalanya melemparkan senyuman dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang amat sukar. Senyuman tanpa kasih dan kasih sayang segar dalam ingatan sampai bila-bila. Dapat di rasainya. Tak percaya cuba buat! ikhlas dari hati atau tidak? 





Friday, July 1, 2016

Raya! It's Complicated

By On 8:03:00 AM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم



Allhamdulillah.... syukur, entry ini saya tulis pada 21 Jun 2016 lagi... 

Ramadhan Kareem.... penuh dengan keberkatan. Terasa cepat masa berlalu sudah menjangkau setengah bulan....

uhhh... pagi tadi saya melawat kawan di ofis. Tanya dia kepada saya,,,, saya buat tahajut? saya kata pagi tadi saya buat, kelmarin tak.... saya meneruskan perbualan.... Ramadhan kali ini saya sangat menjauh.... Allahhu.... Kalau tahun lepas.... saya bersama dengan team Asmaul Husna, tahun ni saya tak sempat. Siapkan writing,,,, kalau tahun lepas saya collect data.... 

Teman menyampuk "tak la, itu juga jihad".... "Jihad????" saya tak pernah terfikir apa yang saya sedang buat adalah jihad!

Saya selalu mohon semoga apa yang saya buat dapat memberi manfaat kepada orang lain , jadi alat Al Wahhab , alat Al Naafi'....

Kalau ini adalah jihad, luruskan saf saya!

Terawih buat???

Saya cakap tahun ni saya hanya buat terawih di rumah. Saya rasa feeling sangat bila di rumah buat terawih. 

"Ye la kan... dengan anak kecil susah nak pergi masjid", kata teman....

Hari demi hari Ramadhan Kareem saya doa Allah Ya Hafiz Ya Muhaimin menjaga iman saya! Apa sahaja saya buat biarlah ia untuk mencari keredhaan. 

Kelmarin, saya buntu bila Allah acah sikit sahaja....

Tapi, bila balik rumah semalam... Saya bersyukur allah acah tu tanda Allah Ya Hafiz Ya Muhaimin menjaga saya supaya saya tidak menjauhi diri daripadaNya.... 

Pagi ini saya mendapat jawapan semalam,,,,

Dan... petang ni ada lagi persoalan kebuntuan saya yang lain pula di acahNya..... Allahuakhbar.... Baiknya Dia Ya Rahman Ya Rahim,,,,, seringkali Dia tahu saya ini lemah lagi jahil seringkali itu Dia menduga saya supaya saya sentiasa meletakkNya di hati! Ya Allah,,,, terima kasih untuk Ramadhan ini.... Ya Allah Ya Affu maafkanku, ampunkan ku Ya Ghoffar Ya Ghaffur.... hambaMu yang hina ini seringkali leka dan lalai... Bila bukan bulan Ramadhan saya berusaha berjemaah solat isyak kat surau tapi bila masuk Ramadhan saya gagal... Allahu.... kuatnya dugaan, lemah tersangat iman ini... 

Apa pun saya tetap menunaikan terawih di rumah.... Allah bagi ujian sikit saha buat keje, terus abaikan yang lain.... feeling itu lain bila bersendirian solat terawih di rumah. Sayu dan syahu rasakan.... Walaupun pahala tidak sebanyak berjemaah. Saya tahu!! tapi apa kan daya untuk itu.... anak-anak pengikat walaupun itu bukan alasan.... Saya pasrah kepada Dia Ya Baari'....

Tapi kata teman tadi,,,,, itu juga jihad!.... Ye ke??? saya tak pasti. 

Yang penting saya nak tenang, dalam apa jua pun.... 


Raya????


Memang skip dari pemikiran saya kali ini.... Semua persiapan raya saya skip..... Saya serah saja pada Allah Ya Baari'.... ada la tu bahagian anak-anak dan suami.... kuih raya, langsung  tak ada dalam benak kotak fikir saya!... Saya pun tak tahu raya ni macamana..... Yang penting dapat balik kampung dengan selamat sahaja..... Hati memang selalu sedih bila nak raya, tiada erti bahgia raya itu bagi saya sekarang dan dulu.... Kalau masa budak-budak memang la seronok.....

Dalam Ramadhan berbaki ini, saya masih berkejar-kejar dek jihad yang dikatakan teman!!!! Allahuakhbar ,,,, jika ini adalah jihad, kuatkan iman saya, Ya Aziz Ya Qawiy Ya Matin Ya Baari',,, susunkan hati saya perkasakan, perkuatkan, teguhkan hati saya minda saya roh saya, untuk seluruh anggota badan ini tidak lupa akan namaMu Ya Adzim dalam apa juga keadaan pun saya..... harus diteruskan.....

Sesungguhnya Engkau Ya Rahman Ya Rahim, daku tidak ada apa-apa daya untuk jihat ini.... Otakku tak mampu berfikir jika Engkau Ya Alim Ya Hakim Ya Rashid tidak alirkan ilmu, kebijaksanaa, kepintaranMu.... 

Ya Qareeb.... Engkau Yang Maha Dekat.... Dekatkan sentiasa hati jiwa roh ini kepada Mu menyebut-nyebut namaMu memuji memuja Mu dalam apa jua keadaan sekali pun.... Sesungguhnya Engkau dekat dengan ku lebih dekat dari urat leherku....

Seringkali aku terhijab tidak nampak, tidak rasa akan kedekatanMu dengan ku....

Maafkan aku Ya Allah Ya Affu Ya Ghoffar Ya Tawwab....


Allhamdulillah.....



Popular

Follow by Email