Sambal Pauh

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Semalam, aku ke pasar malam.... ternampak mangga ni.... kalau ore kelate panggil pauh ringan, sebab dia kecik dan ringan kot ore panggil dia pauh ringan.... hehehe


Tetiba dapat idea nak buat sambal pauh..... 
Balik dari ofis tadi terus beli lauk basah, masak nasi, buat sambal pauh.... ni kali pertama aku buat,,, ntah jadi ke tidak, nampak cam sama sambal pauh, rasa pun ok aku on jer la.... guna six sense yang Allah ajarkan.... bukan aku yang buat pun Allah yang tolong buatkan...


Perghhhh sedappppp...
Tapi takde kitttt sangat sambal pauh ni, kerana aku buang semua biji cili, dan cili tu pun bukan cili padi, aku guna cili besar, so tak pedas anak-anak pun boleh makan.... u all yang suka pedas memang x kan rasa puas ler bila makan dengan nasi panas-panas tu.... 

Sebenarya, aku memang jaga makan elak dari makan makanan pedas. Dah lama hidupkan, dari kecil sekolah rendah lagi aku memang suka makan pedas, bila makan dah tak rasa pedas dah.... sebiji-sebiji pun aku telan.... tapi bila Allah Ya Dhor Yang Maha Mudharat, bagi aku sakit ulser selalu terus stop makan pedas,,,,, 

Allhamdulillah, dah brapa bulan aku elak,,,, sekarang tekak aku memang kalau rasa pedas skit aku dah serender, kalau termakan juga next day tentu aku dapat ulser....

Moral of the story, dah lama hidup makan makanan yang memudharatkan,,,,, Allah bagi amaran dan marah la tu..... buat-buatlah taubat wahai Sheila..... hehehe......




4 comments:

  1. sedapnyeee... suka buat sambal.. yummy

    ReplyDelete
  2. Subhanallah...sedapnya...tak payah ada lauk lain pun ok dah tu...

    ReplyDelete
  3. sedap ni kak. kegemaran saya. boleh makan begitu saja hehe

    ReplyDelete
  4. sdapnye...ingatkan ada resepi...share la resepi...mleleh air liur time lunch gini...

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED