Jangan Dibiar Sifat Memperlekehkan Orang

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Adakah kehebatan pinjaman Allah swt untuk memperlekehkan orang lain? Kehebatan, kebijakan, kepandaian, kekayaan, dan sebagainya adalah kurniaan Allah swt yang sangat bernilai. Namun, adakah semua pinjaman tersebut adalah milik hakiki seseoang yang bergelar abdi Allah.... Sedar mahupun tidak ia cuma pinjaman semata. Dan, pinjaman tersebut bukan untuk memperlekehkan orang lain... Apa salahnya pinjaman itu untuk menolong orang lain yang juga bergelar abdi!

Abdi itu sifatnya hina. hina kepada sang pencipta. Sepertimana yang disebutkan dalam Al Quran hanya abdi yang dicintai oleh oleh swt orang yang bertaqwa.... orang yang bodah, hina dina pun dicintai Allah swt jika abdi itu bertaqwa....

sumber: google

Tidakkah orang yang bijak pandai itu dicintai Allah kerana ilmu mereka atau ketaqwaan mereka? Mana mungkin mereka juga mendapat pinjaman yang hebat dari Allah swt dengan anugerah Allah kebijaksanaan dan kepandaian. Namun, jangan disalah erti dan disalah guna pinjaman tersebut, bukan untuk menghina dan memperlekehkan orang lain.

Ya Allah jauhkan kami dari sifat hina menghina, lekeh memperlekehkan orang..... kerana apa yang ada pada kami bukan milik kami.... semua adalah pinjaman semata.... jadikan pinjaman itu, untuk kami menolong orang lain sepertimana Engkau menolong kami.....2 comments:

Powered by Blogger.