Enter your keyword

Saturday, April 29, 2017

'Pelepah' Selepas Pantang Dan Mandi Bunga

By On 12:37:00 AM
Pelepah Selepas Pantang//Kelmarin, saya dah pelepah, memandangkan plan nak balik Kedah esok... Disebabkan husband ada hal tak jadi lak nak balik esok. 

Pelepah ni tradisi orang Kelate selepas pantang... Ada bidan datang buatkan. Saya dan baby dimandikan dengan air bunga tujuh jenis, 7 biji limau purut dan gosok badan dengan akar beluru... Buang daki-daki hitam Kat badan hormon semasa mengandung....

Google image

Kali pertama mandi air bunga... Sebelum ni kalau pelepah bidan cuma guna benang sahaja... Wanginya... Segar sangat rasanya! Kata mak bidan, nanti lepas 40 hari pantang mandi bunga sekali lagi dan niat...

Niat semoga badan kita suci dan bersih dari kotoran, segar bertenaga serta dilindingi Allah.... Energi daripada sumber alam ni sangat berkesan pada badan kita....

Ok, da....

Friday, April 28, 2017

Sarung Tilam Baby Rare

By On 11:34:00 PM
Sarung Tilam Lama//sarung tilam lama ni kata mak saya, sarung tilam masa saya kecil dulu... Fuyooo... Lama tu, dah  hampir 37 tahun... Masa anak saya yang pertama dulu mak saya ada bagi satu warna putih... Yang ni mak saya bagi pula warna kuning... Baru jumpa!


Mak saya kata dia suka warna kuning... Dulu dah buat sarung tilam warna kuning... Sebab tu dia tempah bakul tuk baby Nur Jannah juga warna kuning... 


Ada orang tegur patut la baby kuning sebab saya beli bakul warna kuning! Data kata tok mie n tok pa dia yang beli! Hihihi.... Pada mulanya saya terpinga-pinga, lepas tu baru saya teringat. Ada yang percaya pantang larang macam tu... Allhamdulillah kuning baby saya tak serius walaupun tidur dalam bakul kuning... Hehehe... Saya dibesarkan jarang ada pantang larang.. 

Apa pun sarung tilam tu memang rare... Dari mak punya turun pada anak still maintain elok... Barang lama memang bermutu dan berkualiti...

Sahabat ada barang lama, boleh share dengan saya ....

Salam

Sebulan Berpantang

By On 6:48:00 PM
Allhamdulillah
sebulan berpantang... Namun,  pantang kali ni saya anggap kurang berjaya. Serius, kalau anak kedua dulu saya memang cerewet dan disiplin. Mak ayah saya bising kerana disiplin saya dalam pantang, itu ini saya tak makan. Kali ni saya readha sahaja makan apa yang mak ayah saya bagi. Think positive, saya anggap semua daripada Allah Ya Razzaq. Allah takkan mudharatkan saya. Walaupun saya tanggung sakit luka masih belum sembuh ni hanya sabar dan redha ketentuanNya demi jaga hati mak ayah. Saya serah pada Allah. Dalam seminggu ni saya dah makan masakan berlemak nasi berlauk.. Nak say no kang kecik hati lak.. Lagi tak tahan bila dibanding-bandingkan... Huwaaarhhggg... Tak pa la semua ni pun Allah yang tentukan. Apa Allah bagi adalah terbaik. Setiap kali makan saya doa jika ini yang Allah bagi saya jauhlah kemudharatanMu.. Bagi mereka saya kena makan makanan berkhasiat sebab saya menyusu.

Adakala saya merungut (harap sahabat jangan contohi saya k)... Merungut kerana makanan berlemak bukan makanan berkhasiat... Tapi tak apalah lena switch pikiran saya think positive...

Semalam, saya minta husband saya beli spekederang...


Ubatan tradisional akal kayu.... Terdiri daripada kacip fatimah, manjakani dll yang saya tak berapa arif... Cuma RM4 sahaja....


Direbus dan airnya dan minum... Rasa nya sedap, tak rasa apa macam minum air masak saja. Husband saya rebus dengan air yang sedikit, nampak macam pekat likat tapi memang tak pahit...


 Khasiat bagi mengecutkan rahim dan kesegaran kepada ibu berpantang...

Sunday, April 23, 2017

28 Hari Berpantang Baby Pergi Jua

By On 11:33:00 PM
28 hari berpantang, akhirnya dia pergi jua.. 
Semalam, baby kecil saya tak boleh tidur.. Menangis sepanjang malam. Tak pernah saya dan husband mengalaminya, dengan kakaknya. Menjelang subuh baru dia dapat lelapkan mata. Seakan ada sesuatu yang berlaku. Dah habis zikir saya baca.   Bila husband saya pasangkan asmaul husna dia berhenti menangis sekejap. Kemudian kembali menangis kembali. Macam-macam saya fikir! Baby saya kembung perut ke? Disapu ubat juga tidak berhenti nangisnya. Saya dan husband cuma Leila sekejap sahaja sebelum subuh. Satu malam baby nangis dan akhirnya lena jua.

Jam sebuluh lebih ada orang parang rumah saya, nak ziarah saya dan baby. Mak ayah saya tiada di rumah. Nasib baik mak ayah saya balik cepat. Sambil bersembang dengan saudara mara datang ziarah, kami dikejut kan dengan berita yang sudah dijangka saya dan keluarga.

Akhirnya, hari ini anak syurga, anak sepupu saya sebelah rumah, pergi jua mengadap Al Khaliq.  Baby saya lahir lewat sehari dengan arwah baby sepupu saya. Kami sempat duduk satu wad bersalin. 

Malam semalam saya ada mimpikan arwah baby sepupu saya. Saya mimpi sepupu saya sedang menyusukan arwah babynya. Saya tegur "baby dah keluar hospital"... Saya tengok baby sepupu saya dah sihat.

Rupanya, itu alamat baby data menangis tak boleh tidur semalam. Arwah baby sepupu saya meninggal kerana jangkitan kuman dalam darah dan merebak ke seluruh badanya sehingga terpaksa diambil air tulang belakang dan tetpaksa tebuk di kepala masuk darah. 

Tadi, saya nak naik rumah makcik saya tengok arwah baby tapi memandang keadaan saya masih pantang dan jalan tak berapa nak betul lagi, husband saya tak izinkan saya pergi tengok, naik tangga tinggi. Saya redha. Hanya gambar yang saya tengok bila untie saya datang tunjuk... Anak syurga baby Auliya... Menanti kedua ibu bapanya. Salam takziah sepupu ku... Allah Maha Menyayangi dan Maha Mengasihani kalian.... 

Friday, April 14, 2017

Selamat Bersalin Anak ke3

By On 10:00:00 PM
Allhamdulillah...


30 Mac 2017 jam 11.30 pagi, saya selamat melahirkan puteri ketiga saya Nur Jannah seberat 3.5kg di Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu. Kini 16 hari berpatang dengan kasih Ya Rahman Ya Rahim.. Terima kasih Allah Ya Rabb..  Terima kasih keluarga saya, semua staf HRPZ II, para sahabat dan sahabat blogger yang mendoakan saya.... 
  

Popular

Follow by Email