Aku tak tahu cuti tu apa

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum, salam sejahtera...

Selamat bercuti, selamat hari pekerja mahupun bos, anak buah, apa sektor sekali pun, ibu-ibu, bapa-bapa, surirumah juga pekerja terhebat sekali, selamat hari pekerja.... Siapa pun kita kita adalah pekerjaNya...

USM
Kelmarin, ku ke USM... kerja study.... hehe... discussion with research mode student and lecturer.... tajuk "tea talk"... memang tea and talk la yer.... hehe... Allhamdulillam, selain mengeratkan silaturahim yang kami ni tak kenal tak mengenali sesama pelajar akhirnya, walaupun pertemuan singkat dapat berkenalan antara satu sama lain.... 

Bila keluar dari usm nak naik bridge, jalan dah mula jam... Tengok jam baharu kul 4.30 pm... orang keje biasa kul 5 lebih start jam... agaknya dorg balik awal... duk main teka-teka esok cuti apa??? (hari ni)... dah cuti hai pekerja ke cuti hari wesak.... huhuhu.... memang bak cuti aku fail.... dalam kepala otak ku memang tak de erti cuti..... 

Pengalaman Kerja dan Bercuti
Bermula habis study aku kerja dengan private, memang langsung tak reti dan tak tahu pasal cuti. Hari cuti ke tidak aku still kerja... Ada satu kali, esok cuti sempena tahun baharu.... kat luar ofis memang meriah dengan mercun segala bagai, sedangkan aku kat dalam ofis, tak dengar, aku tahu apa apa terjadi kat luar.... Hari Ahad aku keje seperti biasa, walaupun bos dan staf lain cuti aku still dengan keje dan tanggungjawab ku.... sebab aku ada kunci ofis, bila masa aku nak masuk dan balik kerja pun sesuka hati...Itu keistimewaan yang aku dapat aku sangat hargai, aku tak kisah... walaupun aku tak ada o.t.... gaji tetap setiap bulan.... tak tahu la workaholic ke apa? itu live aku dulu!.... masa tu time bujang kan..... apa nak fikir family takde..... keje dan ofis la segalanya.... masuk ofis 2 petang kekadang 5 petang, sampai esok pagi.... tapi aku make sure la, aku akan balik esok hari sebelum staf-staf admin masuk kerja... kang nampak aku still dengan pakaian kelmarin.... aku sesorang kat ofis, cuma ada la brother sound engineer sesama still kat ofis, tapi dia ofis sebelah dengan keje-keje sound dan musiknya.... ada satu masa aku balik dari ofis pukul 2.30 pagi tumpang kereta polis... kebetulan polis lalu kawasan tu, dan mereka pusing balik bila tengok ku jalan kaki sesorang lalu ditumpangkan....

Masa Bercuti Bukan Untuk Ku Sekarang
Sebab tu, sampai sekarang aku tak pernah set masa cuti... dan aku memang suka masa kerja yang fleksibel,,,, kat rumah pun aku berkerja... dan di mana-mana pun aku berkerja.... walaupun ada masa aku drop jer kat mana-mana pangkin buat kerja.... aku suka juga tengok orang bercuti dengan family.... tadi, pagi-pagi aku jogging pusing taman kat rumah ku bersama kakak Amani... dah habis pusing tu, kakak dah lapar aku, jalan kaki ke blog kedai tepi highway rumahku... banyak motosikal kuasa tinggi berhenti di stesen minyak kat taman tu dan kereta konvoi untuk ke Krabi.... aku nampak mereka pakai t-shirt yang sama satu family anak beranak.... tumpang seronok.... aku bercuti jer kat rumah.... terlalu banyak yang aku kena settle kan.... dan belum sampai rezeki untuk aku dan keluarga untuk bercuti ke mana-mana....

Allhamdulillah.....

2 comments:

  1. singgah sini nak jemput join segmen saya :)

    http://syahirahvaliant.blogspot.com/2015/04/segmen-jom-blogwalking-by-syahirah.html

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.