Enter your keyword

Thursday, November 22, 2012

Dapat gift dari Cheqna

By On 6:32:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua...


Entry tertangguh ni, coz tak jumpa cari envelope cheqna.... masa sampai rumah balik dari kampung, berpantang, en daddy cakap ada orang hantar hadiah kat kakak Amani... ps pelik apa la hadiah tu....


bila ps buka envelope, hehe rupanya gift dari Cheqna.... terima kasih bebanyak dapat kechin ngan kura-kura kecik dari Teengganu.... kechinnya, kakak Amani dah sorok, ps cari tak jumpa... hehehe...dapat snap satu jer...

apa pun terima kasih daun keladi tau cheqna....

sori lambat post entry ni...

:-)





Wednesday, November 21, 2012

Air Gamat Plus

By On 9:02:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua....

Kejap tadi en daddy pulang dari keje, hari ni dia bawa balik air gamat plus lak... Al-maklumlah, susah sangat ps bersalin nak jaga sembuhkan luka kali ni kan... lagi teruk dr czer rasanya.... tapi Allhamdulillah bila ps makan jellygamat hari tu memang memberasangkan sembuhnya... dah habis pun ps makan sebotol jelly gamat tu...

Jellygamat tu sedap tau, tapi kali ni air gamat plus ni, rasa len macam skit masin cam rasa air pantai pun ada... tapi telan la juga...



Antara khasiatnya untuk menyembuhkan luka-luka ringan, menambahkan selera makan dan kesihatan badan.... diminum bersama madu lebah dan merah telur... nasib baik kat rumah ada madu, tapi tadi ps try jer minum macam tu... alamak lepas ni kena minum dengan madu juga ler... huhu... masin yang amat... harganyer RM 7.90, keluaran Gamat Asli Enterprise... boleh didapati di farmasi....



Tuesday, November 20, 2012

Kakak Amani vs Putributterfly Punyer Keje

By On 3:26:00 PM
Bila jer buka blog, ps teekezutt gak tengok entry yang dari mana datang ni.... Rupanya kakak Amani vs putributterfly yang post kan...






habis ler kali ni, dia dah pandai kacau dashboard ni... huhuhu...

Monday, November 19, 2012

Reading List Selalu Masalah

By On 12:01:00 AM
erm... yang ni memang ps selalu kena... selalu buat ps tak senang hati blogging.... reading list selalu tak keluar... tak tahu nape... 

ada tak sahabat blogger hadapi masalah yang sama macam ps, camana nak atasi ni??


nak baca new entry dari sahabat-sahabat pun tak dapat... ini kan lagi nak mengomen...
berapa kali refresh pun still sama...
hope ada yang boleh bantu ps...



Saturday, November 17, 2012

Sambung pantang di Kedah

By On 11:16:00 PM
Assalamualaiku... salam sayang...

Allhamdulillah, syukur padaNya...

ps dah balik Kedah kelmarin... sampai rumah Kedah dah pukul 5.30 petang... konvoi sama dengan mak ayah ps... Bila sampai rumah tu, baby Zara meragam skit... nasib baik tak melarat sampai malam... malam tu dia lena sangat... may be perjalanan jauh 7 jam dia penat kot, dan cuaca pun panas....

Hari ni hari ke 50 ps bersalin... Allhamdulillah baby Zara tak meragam lagi...

Mak ayah ps bertolak balik ke kb lepas zohor tadi....

Petang tadi bff ps dari Penang datang melawat ps dan family... seronok leh jumpa....

50 hari bersalin, teruskan pantang makan makanan yang mudharat kan kesihatan dan luka ps... Allhamdulillah sejak ps guna gamat entry bawah ni... luka ps makin sembuh... kulit tu dah tertutup... tapi ps tetap pantang lagi, biar betul2 sembuh...

Seminggu yang lepas, ps cukur rambut baby zara... hehe dah botak... kalau ikut sunnah Islam, kena cukur sampai 7 kali cukur... maksudnya bila rambut baby naik kehitaman sikit, kita cukur hingga 7 kali... orang tua kali bagi kecerdikan anak juga... membuang rambut dalam perut...


masa hari ke 7, ps dah buat majlis cukur jambut... Memang masih diamalkan di tempat ps... panggil orang masjid selepas solat subuh, selawat dah cukur jambul baby...

baby Zara dah botak...

satu hal lagi... alahai, en daddy tengok rancangan Meletop, dia cakap pnama anak pelakon Ady Putra pun Zara Adelia... ye ke???.... semalam bila ps tengok rancangan Galaksi memang betul nama anak angkat dia Zara Adelia Haadi...

huh! en daddy memang tak tiru nama anak dia, memang tak tahu pun akan sama... en daddy pilih nama tu bila cari kat inernet, dia hanya tengaok nama mula huruf Z coz nama dia Zira dan A coz nama ps mula dari A... then dua nama tu dia pilih tuk gabungkan dua bila tengok maksudnya... Zara tu maksud puteri coz dia tak mahu buh Puteri kat depan dia kata buh Zara jer... then Adelia dia pilih bawah nama A.... maksudnya keabdian kita kat sini .... hehe... nama anak-anak sekarang ni ramai je yang sama kan...
wokey... tinggalkan pasal nama tu...

Seronok bila dapat balik rumah sendiri... sebulan lebih tinggalkan rumah... macam tongkang pecah pun ada... biasa ler en daddy kata dia balik rumah pergi keje... tadi bila dia balik keje dia cakap, "macam luas jer rumah ni" huhu... "ye la, rumah dah kemaskan..."

Selamat malam..... malas nak tengok AIM.... dah boleh aktif blogging.... suker sangat....


:-)







Friday, November 9, 2012

Dah Habis Tempoh Berpantang 40 Hari

By On 4:29:00 PM
Allhamdulillah, syukur pada rezekiNya... Dapat bangun bernafas, melihat alam ini... Hari ni dah 42 hari ps bersalin... Allhamdulillah baby pun sihat dan baik sangat....

Memang ikutkan pantang biasa 40 hari, tapi ps kena panjangkan lagi tempoh pantang ps sampai ps betul-betul sembuh...

Dua hari lepas, hari pertama ps keluar bersama baby, putributterfly, cousin dan makcik ps... Ps ikut makcik dan cousin ps pergi berniaga, then kami pergi farmasi Kian Kota Bharu, ps nak cari ubat yag misi suggest kat ps tu... Cousin ps pun ada tanya misi pasal masalah ps ni, sebab dia pun pergi check up kat KK yang sama,... Malangnya ubat yang dikehendaki tu tak de kat farmasi, dan farmasis tu tak tahu pasal ubat yang ps nak... Farmasis hanya suggest ps guna gamat... Jelly Gamat dan juga Gel Kulit Gamat...

Gamat pun ok ler.... memang ps nak cari Jelly Gamat pun... Harga dia RM56.00... Gel Kulit Gamat lak untuk sapu pada bahagian kulit luka sesuai untuk kesihatan dan kecantikan kulit... Harganya RM29.00... 

Putributterfly enterpremmm
Tak kisah la apa ubat pun saya cuba, asalkan tidak mudaratkan kesihatan saya dan baby....


Monday, November 5, 2012

Tahniah!

By On 6:15:00 PM
Rasanya belum terlewat nak ucapkan selamat pengantin baru buat Farid Kamil dan Diana Danielle... Semoga jodoh mereka kekal ke akhir hanyat.... Sekenal ps Farid ni memang setia... hope diberkati sentiasa dan cepat dapat baby....


Masa study dulu, kami panggil farid kamil ni tort... satu batch dengan ps, cuma dia ambil dip, ps ambil degree... so, kami memang buat projek shooting sesama satu production... sebab kami punya course memang gabung antara student dip dan degree dalam satu production.... memang happening giler la course tu dulu, walaupun kami nie 3rd batch tapi cepat establish... kelas kami 3 tahun dalam stadium shah alam, lepas tu baru pindah kat puncak perdana.... ps dah habis belajar bila fakulti tu pindah kat puncak perdana....

38 Hari Berpantang....

By On 1:56:00 PM
Assalamualaikum... Salam sayang semua...
Terima kasih sahabat semua tau, bagi tip dan pandangan bagus-bagus semua... 
Saya tak sempat nak blogwalking lagi, internet pelan kat rumah ni... huhuhu

Dah seminggu lepas check up luka tu, saya tengok luka tu dah sembuh, dah kering dan tak de kemerahan lagi tapi masalahnya sama seperti sebelum ni, masih tak tertutup tempat luka tu... yang kat bawah dah ok, dah tertutup tapi ada sikit lagi kat atas belum tertutup sepenuhnya....

Manjakali pun saya dah try, skang ni dari satu jenis ubat, dah 2 jenis ubat saya makan... pagi2 saya dah ambil satu jenis ubat sebiji... sebelah petang saya makan sebiji lagi jenis yang lain dan minum air manjakali.... tengah malam saya ambil lagi sejenis ubat yang sama macam yang pagi tu...  tapi Allhamdulillah tak de effect kat bf baby...

Dalam masa terdekat ni saya nak cari ubat sapu yang noleh cantumkan kulit tu.... misi kat klinik suggest cari gamat yang untuk cantumkan kulit tu.... katanya ada ubat ni nak suh cantumkan, try cari kat hospital swasta.... ketiadaan en daddy ni, susah sikit la untuk saya keluar rumah nak dapatkan semua tu....

Ada pandangan lain tak untuk settlekan masalah saya ni.....

Rasanya pantang saya takkan berakhir sebelum luka kulit saya tu betul-betul sembuh dan bercantum semula..... setakat ni memang saya tak berhenti lagi makan ikan haruan..... saya risau kalau kulit tu tak cantum semula....

Hope semuanya akan sembuh....

Thursday, November 1, 2012

Dah 34 Hari Berpantang, Luka Saya Belum Sembuh

By On 8:36:00 PM
Assalamualaikum.... salam sayang semua....

Allhamdulillah, saya dah 34 hari berpantang... 2 hari lepas, saya dan baby Zara check up 1 bulan kat klinik... Berat baby Zara dah naik ke 3.6 kg... syukur... yang seronok masa masa breast feed baby... Berat saya pun dah turun dari berat asal 50 kg... kalau berat asal dulu sebelum mengandung 52 kg... erm... allhamdulillah...

tapi ada yang merisaukan saya... pasal jahitan luka saya yang banyak tu walaupun dah 32 hari kelmarin dulu masih belum sembuh.... sangat merisaukan.... jadi, dah berkesempatan check up tu, saya minta misi check jahitan luka sayang yang be,um sembuh tu... misi kata ada sikit lagi luka tu tak tertutup tapi tak serius dan bernanah... cuma ada sikit kemerahan... sampai tiga orang misi datang check jahitan saya... mereka tak tahu nak klasifikasikan luka tu macam mana... dah nak sembuh ni tapi ada sikit lagi yang tertutup.... kesempatan tu juga macam-macam la saya tanya soklan kat mereka pasal luka saya tu.... pengalaman pertama kan macam ni.... mereka kata sepatutnya dah sembuh.... mereka sibuk karang nak refer kat doktor.... then suggest macam-macam ubat kat saya....

bila jumpa doktor, doktor cakap its ok ada sikit lagi tak tertutup, may be take time sikit nak tutup ni.... dah tak boleh dah tak jahit semula coz dah sebulan lebih... doktor cuma bagi ubat untuk cuci 2 kali sehari, then lagi 2 minggu check up semula...

Sumber : Di Sini

Sampai sekarang pun saya masih berkepit-kepit nak jalan ke apa.... yang jadi masalah macam gitu, may be masa berpantang saya banyak buat kerja... 

Lepas en daddy habis cuti 2 minggu, semua urusan pantang saya dan baby, saya uruskan sendiri, masak nasi, bakar ikan, mandikan baby, cuci kain segala bagai.... kakak Amani (putribitterfly pun) saya uruskan sendiri.... mak saya tak sempat nak tolong, komitmen dengan keje dan tak berapa arif nak jaga pantang saya... banyak yang saya belajar sendiri... saya syukur nasib baik saya tak langgar pantang, walaupun mak saya suruh makan sikit2 makanan lain, tapi saya tak makan.... saya cuma makan ikan haruan dan ikan selar sahaja.... masa putributterfly dulu walaupun czer saya bernasib baik, en daddy cuti tanpa gaji 2 bulan jaga saya berpantang, so tak de masalah macam ni....

Kali ni memang saya sakit sangat tanggungnya, tapi saya takkan serik bersalin normal... en daddy kata, kalau bersalin lagi, tinggal rumah dia la mak mertua saya akan jaga saya, tapi saya tak nak, takut mak saya tak izinkan... erm... ssusah juga kan kena jaga hati orang tua kita ni.... saya sentiasa berdoa walaupun lambat pun luka saya sembuh, saya yakin ia akan sembuh jua... sabar dan terus sabar.... bersyukur juga walaupun berpantang saya susah tak seperti tuan puteri, Allhamdulillah baby Zara sangat baik....

Esok hari ke 35, saya nak pergi "pelepas" (bahaso Kelate)... saya pun tak tahu apa ni? rasanya masa anak sulong dulu mak saya tak buat pun upacara ni.... sekarang baru nak buat, itu pun sebab inisiatif saya tanya makcik-makcik saya... hehe... nasib baik ada ramai makcik yang banyak pengalaman dan juga saya berterima kasih juga buat sahabat-sahabat blogger yang banyak kongsi pengalaman bersalin dan berpantang.... 

Dah buat "pelepas" ni, maksudnya saya dah boleh keluar rumah berjalan seperti biasa, dah bebas ler... erm.... rasanya tak la juga saya keluar rumah jalan ke mana-mana kan... sebab saya pun masih risaukan luka saya ni....




Popular

Follow by Email