Dah 34 Hari Berpantang, Luka Saya Belum Sembuh

Assalamualaikum.... salam sayang semua....

Allhamdulillah, saya dah 34 hari berpantang... 2 hari lepas, saya dan baby Zara check up 1 bulan kat klinik... Berat baby Zara dah naik ke 3.6 kg... syukur... yang seronok masa masa breast feed baby... Berat saya pun dah turun dari berat asal 50 kg... kalau berat asal dulu sebelum mengandung 52 kg... erm... allhamdulillah...

tapi ada yang merisaukan saya... pasal jahitan luka saya yang banyak tu walaupun dah 32 hari kelmarin dulu masih belum sembuh.... sangat merisaukan.... jadi, dah berkesempatan check up tu, saya minta misi check jahitan luka sayang yang be,um sembuh tu... misi kata ada sikit lagi luka tu tak tertutup tapi tak serius dan bernanah... cuma ada sikit kemerahan... sampai tiga orang misi datang check jahitan saya... mereka tak tahu nak klasifikasikan luka tu macam mana... dah nak sembuh ni tapi ada sikit lagi yang tertutup.... kesempatan tu juga macam-macam la saya tanya soklan kat mereka pasal luka saya tu.... pengalaman pertama kan macam ni.... mereka kata sepatutnya dah sembuh.... mereka sibuk karang nak refer kat doktor.... then suggest macam-macam ubat kat saya....

bila jumpa doktor, doktor cakap its ok ada sikit lagi tak tertutup, may be take time sikit nak tutup ni.... dah tak boleh dah tak jahit semula coz dah sebulan lebih... doktor cuma bagi ubat untuk cuci 2 kali sehari, then lagi 2 minggu check up semula...

Sumber : Di Sini

Sampai sekarang pun saya masih berkepit-kepit nak jalan ke apa.... yang jadi masalah macam gitu, may be masa berpantang saya banyak buat kerja... 

Lepas en daddy habis cuti 2 minggu, semua urusan pantang saya dan baby, saya uruskan sendiri, masak nasi, bakar ikan, mandikan baby, cuci kain segala bagai.... kakak Amani (putribitterfly pun) saya uruskan sendiri.... mak saya tak sempat nak tolong, komitmen dengan keje dan tak berapa arif nak jaga pantang saya... banyak yang saya belajar sendiri... saya syukur nasib baik saya tak langgar pantang, walaupun mak saya suruh makan sikit2 makanan lain, tapi saya tak makan.... saya cuma makan ikan haruan dan ikan selar sahaja.... masa putributterfly dulu walaupun czer saya bernasib baik, en daddy cuti tanpa gaji 2 bulan jaga saya berpantang, so tak de masalah macam ni....

Kali ni memang saya sakit sangat tanggungnya, tapi saya takkan serik bersalin normal... en daddy kata, kalau bersalin lagi, tinggal rumah dia la mak mertua saya akan jaga saya, tapi saya tak nak, takut mak saya tak izinkan... erm... ssusah juga kan kena jaga hati orang tua kita ni.... saya sentiasa berdoa walaupun lambat pun luka saya sembuh, saya yakin ia akan sembuh jua... sabar dan terus sabar.... bersyukur juga walaupun berpantang saya susah tak seperti tuan puteri, Allhamdulillah baby Zara sangat baik....

Esok hari ke 35, saya nak pergi "pelepas" (bahaso Kelate)... saya pun tak tahu apa ni? rasanya masa anak sulong dulu mak saya tak buat pun upacara ni.... sekarang baru nak buat, itu pun sebab inisiatif saya tanya makcik-makcik saya... hehe... nasib baik ada ramai makcik yang banyak pengalaman dan juga saya berterima kasih juga buat sahabat-sahabat blogger yang banyak kongsi pengalaman bersalin dan berpantang.... 

Dah buat "pelepas" ni, maksudnya saya dah boleh keluar rumah berjalan seperti biasa, dah bebas ler... erm.... rasanya tak la juga saya keluar rumah jalan ke mana-mana kan... sebab saya pun masih risaukan luka saya ni....




Previous
Next Post »

14 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
Gadis
admin
November 1, 2012 at 8:48 PM ×

kene jaga elok2 tu..
lebihkan hari berpantang..
jangan lasak sgt yer..
bahaya nnti..

Reply
avatar
ishy77
admin
November 1, 2012 at 9:53 PM ×

semoga cepat baik lukanya tu kak... taking care ye..

Reply
avatar
mama_saly
admin
November 1, 2012 at 11:26 PM ×

salam sheila..
kalu dh 34hari luka jahit tk sembuh2 lg tu dh di kira lama sgt kan..biasany dlm 10 ke 15 hr dh elok..tp klu tk bnanah tk apa.. sheila ada makan ubat @ jamu lepas bsalin tk.. sy pantang sbelum ni jahit mmg byk juga tp dalam masa 10-15hari dh sembuh,sy minum pati herba 60days emme sendayu tinggi..tp hnya tenaga &segar sj..sabar ya sheila..doa sy moga sembuh nnti..slmt bpantang..

Reply
avatar
BERT
admin
November 1, 2012 at 11:27 PM ×

oo camtu ye kisah akak ni..sy pon dlam berpantang.. tp sy czer kak.. mmg lmbat smbuh kan.. sakit je rasa lagi luke kat perot ni ha.. moga luka akak cpt smbuh ya

Reply
avatar
November 2, 2012 at 8:34 AM ×

"pelepas" tu apa? tak pernah dengar.. (",)

Reply
avatar
Mrs Lurve
admin
November 2, 2012 at 10:27 AM ×

akak...kak xcuba sapu dgn manjakani, bg cepat kering jahitan tue? pastue basuh part v tue dgn air basuhan manjakani..insyaAllah kak cepat kering..lg satu org kata jahitan kalo nk cpt sembuh mkn oren sunkist..

Reply
avatar
November 3, 2012 at 12:51 AM ×

akk dh bersalin ye,tahniah kak,dh nk habis pantang pon ye.hehehe.lama rara x dtg sini.rara x buat pon pelepas tu.selamber je kan.kami org perak.lain kot.hmm.

Reply
avatar
SuriHanna
admin
November 5, 2012 at 11:14 AM ×

Tahniah dapat bby baru.... Pasal jahitan tu, sy pun dulu sebulan jugak baru sembuh.. tapi sy amik jamu juga untuk bantu sembuhkan jahitan tu..cumanya jangan makan jamu yg panas... cr yg selamat utk bf sebb sy pun fully bf... best kan..skrg dh slim sikit..weuhuu

Reply
avatar
Rinah Tumas
admin
November 7, 2013 at 6:25 PM ×

Hai..sya pun da 35 hari lpas bersalin..luka jahitan tu masi tak sembuh klu pigi buang air..mesti berdara n ada benda keluar bau...nk pigi jmpa doktor risau saya pla...

Reply
avatar
fazrul nizam
admin
November 22, 2014 at 4:10 AM ×

Sya pn tgah bpntang hari yg ke 32 luka msih vlom smbuh.. Pedih ja akak.. Rsau jgak hurm..

Reply
avatar
fazrul nizam
admin
November 22, 2014 at 4:12 AM ×

Sya pn tgah bpntang hri yg ke 32.. Luka msih blom sembuh.. Pedih ja.. Mcm ada simpulan bnang.. X bhaya ka ea..

Reply
avatar
January 14, 2015 at 9:04 PM ×

Salam. Sy pon tgah berpantg n luka mcm bernanah tp sangatlah takut nk jumpa doktor. Boleh tau tak ubt cuci tu ubt apa?

Reply
avatar
kamil salleh
admin
May 31, 2015 at 10:41 PM ×

Tahniah buat Sheila diatas penerimaan cahayamata dalam hidup anda. semoga luka itu cepat sembuh nanti. Jadilah ibu yang terbaik kepada anak-anak nanti. Insya Allah...

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment