Pengalaman Bersalin Normal

Assalamualaikum... salam sayang semua....



Sebenarnya, nak jadikan citer ps bersalin awal.... masa check up minggu ke 37 entry ni, betul-betul jadi kenyataan lak... hehehe...

Ikutkan due date 17 Okt nanti... hampir 3 minggu awalnyer.... memula rasa sakit sikit, kejap sakit sikit hari Jumaat 28 Sept tu... tapi ps ingatkan, memang biasala cam tu sakit perut nak memerut agaknyer.... hehehe....

Bila lepas Jumaat tu, en daddy balik makan kat rumah... ps citer kat dia, asyik duk sakit sikit-sikit.... macam memain jer... agaknyer nak bersalin kot... kami buat keputusan ke hospital jitra check up... masa tu time belanjawan kan... memang tak tahu apa la pasal perbentangan tu.... so, bila check up kat hosp jitra tu, misi cakap dah buka jalannya 1 cm.... ps tanya la camana nak bersalin, apa tanda-tanda lagi.... cos masa kencing ps ada turun sikit darah macam lendir... erm.... salah satu katanya tanda tu....

saya nak balik kota bharu la... hish.... jangan balik, awak tak pernah bersalin normal lagi ni... tak tahu cepat ke lambat ke akan bersalin.... boleh lagi sambil sembang duk gelak2 ngan misi tu... hehehe... then giliran en daddy lak tanya nak balik kelantan sempat ke? hishh... tak payah balik la... balik rumah changlun ja.... bila rasa betul-betul sakit macam saya cakap tu, terus pergi hosp. alor setar... en daddy tanya pergi hosp. kangar boleh tak... kalau sini baik pergi hosp alor setar.... misi tambah, ermmm... nie boleh gelak-gelak lagi, ok lagi ni, kalau dah sakit betul dah tak boleh gelak.... nak marah jer... hehe... ye ke misi???

kami balik rumah changlun, dalam perjalanan nak balik telefon mak ps... mak cakap ayah keje lagi ni lum siap.... malam nanti siap terus nak bertolak ke kedah.... hish... malam2 atas bukit grik tu risau, tak yah la datang malam ni... datang esok je, lepas subuh.... lagi pun tak tahu bila nak bersalin ni, sakit main2 jer... hehe

sampai rumah kat changlun dah 6 lebih.... sempat le ps mengemas rumah yang berselerak... hehehe... hilang lak rasa sakit tu.... mak call lagi... nak bertolak gak malam tu, nanti ayah siap buat keje... alahai, risau lak jadinya.... dah la ayah tak rehat lagi tu...

mangrib, mak call lagi en daddy angkat, ps solat... dia bising, pergi2 hospital la... awal sikit tak apa boleh rehat kat hospital tu... lepas solat nak pergi ni, kat hospital kangar, tak jadi nak pergi alor setar... hospital kangar lagi senang....

tak makan apa, terus pergi, en daddy cakap mak pesan suh makan telur separuh masak... hari tu makan nasi sekali jer... sampai hospital lapar lak pulak... bila check segala bagai buat ve baru buka 2 cm... misi suh rehat kat bilik, masa tu pukul 10.30 malam lebih kurangnya... sempat lagi bersms dengan member cakap ps dah admit... leh lagi gelak walaupun tahan sakit....

kul 11 lebih check ve lagi buka 3 cm... bersiap masuk wad tu, sakit lagi kerap la pulak... misi buh ubat berak cos hari tu ps lum berak lagi... bila siap jer membuang tu, sakit lagi... check ve, dah buka 5 cm... kena masuk LB ni... pergi makan minum dulu... kalau dah masuk sana dah tak boleh makan minum... ps makan lagi baki roti yang ada,... memang lapar sangat cos tadi tak sempat nak makan apa kan.... minum air zam-zam, air selusuh bersiap masuk LB... tinggal la daddy ngn putri butterfly....

pukul 12.30 am ps masuk LB.... bila rmasuk tu, misi, doktor duk sibuk tanya lagi pasal ps nak bersalin normal ni... dorang takit ps tak boleh bersalin normal cos yang sulong tu czer... kata doktor perempuan tu, tak pa kami akan bagi puan bersalin normal.... datang lak doktor laki, nak buku merah ank sulong, mana la ps bawa, tak tahu kena bawa kan... sebelum ni misi check up kt KK pun tak pernah mention.... hadui,,,, duk contradiction ni, dia datang lak cakap memacam,,,, buat tak tahu la... sakit ni lagi teruk... huhuhu

tapi ps suka misi n doktor situ baik2 jaga ps..... mereka memang terangkan satu-satu apa nak buat.... memula doktor dan misi tu explain nak buangkan air kencing then pecahkan air ketuban, then doktor nak tolong bagi baby ke bawah.... ps ok jer buat la doktor asal, senang nak bersalin.... bila sejam tu, terus jer rasa nak berak ke apa semua ada.... memang tanda betul nak bersalin...

pukul 2.30 pagi, ps lahirkan puteri kedua... Allhamdulillah selamat semuanya.... erm.... 2 jam bertarung kat LB tu... bab buangkan uri n jahit menjahit la pulak... ingatkan kejap jer... siap ps bersembang lagi dengan misi masa duk tengah jahit luka ps tu... lamanya rasa.... misi kata lama lagi ni, baru jahit kat belah dalam belah luar belum lagi ni.... lambatnyer.... tak sakit ke? erm... boleh tahan lagi ni.... masa tu boleh tahan la ps ni...

bila hari ke 5 berpantang alahai.... sakitnya tak terhingga kat luka tu... rupanya banyaknyer jahit ps tu.... tak tahu la berapa belas2 kot.... sampai ke belakang en daddy cakap.... nak menahan sakitnya ada hari yang ps menangis la juga....

masa czer dulu memang ps tak rasa apa kan.... dah kena jahit bebanyak ni, baru tahu camana... amekkau... en daddy cakap banyak sangat jahit luka ni, sebab tu la sakit.... memang masa nak push baby tu ps rasa ditorehnya.... tapi steady jer sakit bersalin u lagi rasakan... bila dalam pantang baru rasa betulnya sakit....

serius cakap kalau lepas ni tak mahu rasa sakit macam ni nak czer jer... masa pantang czer dulu, dalm seminggu ps dah boleh buat keje ngadap latop baby kat riba... tapi ni, memang ps kena rehat banyak sangat2... dah masuk hari ke 16 ni, ps tak lagi betul2 sihat, jalan pun still pelan dan careful sangat...

en daddy cakap mesti sebulan gak jahit luka ps ni sembuh... en daddy dah tak de balik kedah, xde orang la nak sapu kan ubat kat luka ps... ps takut nak buat sdiri...

en daddy dh bekalkan ps ikan haruan tuk 2 minggu ni... cukup sampai raya katanya ps makan... erm,.... nasib baik baby ok, tak meragam ke apa... baik sangat... tapi malam jer bila macam melilau2 mata buka, burung hantu.... hehehe...., tapi nasib baik tak nangis....

huh....


sayang baby....


k semua.... ps beransur dulu..


rehat k....


assalamualaikum, selamat malam....


ps: sori sangat tak sempat nak bolgwalking sahabat2 yang jadi follower baru ps.... terima kasih banyak2 k...

:-)






11 comments:

  1. tahniah pn sheila... selamat berpantang ye..

    ReplyDelete
  2. Sis...bile bace entry ne cik rase takut nak lalui sume tu..Alahaiiiiiii...jantung pon dup dap dup dapppp dah ne..bia pon belom kawen tp bakal kawen gax nanti.takuttt lahh... T.T

    ReplyDelete
  3. kalau nak luka tu cepat sembuh makan limau sunquick byk2... kalau tak mkn buah minum air sunquick suam tanpa gula... nak membuang pun senang jd tak sakit sgt... kalau dah start mkn dr br bersalin seminggu luka dah ok... selamat menuba... saya buat masa anak ke 2.. seminggu dah ok luka nya...

    ReplyDelete
  4. PS dah bersalin yer.. Alhamdulillah... pengalaman msg2 la PS.. sya dulu bersalin normal tp xde plak sakit mcm tu.. kena jahit gak tp biasa ajelah...

    ada org rasa sakit lg mersalin czer.. ada org rasa senang lg bersalin normal.. pandangan msg2 kan ps..

    ReplyDelete
  5. TAHNIAH..DH MELAHIRKAN RUPANYA..TAKE CARE YER..^_^

    ReplyDelete
  6. tahniah sbb berjaya bersalin normal....

    ReplyDelete
  7. Owhh dah salin rupenya..bb gurl jugak sama cm kakak amani la.tahniah sia muga gan kehadiran putri ke2 bertmbah2 ceria mahligai yg dibina..ptt lama xtgk amani upenya sibuk jaga baby.

    ReplyDelete
  8. Congratss!!baca crita awak teringat crita saya ms bersalin dulu..dr pg bkk satu 1cm..the next early morning br bersalin @2.53am..hehe..
    Byk jgk jahitan tu..dulu sy kerap cuci dgn air garam n manjakani..insyaAllah cpt baik..atau pun bole amik set berpantang shaklee..
    Selamat berpantang ye..nnt ada masa jenguklah blog saya :)
    www.naturally-vitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. smpai ke blkg, pnjg jgk jahitan akak..harap2 cptla sembuh..susahla tue kalo nak membuang

    ReplyDelete
  10. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. tips bersalin mudah.

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED