FFPVM 9 di Uitm dan masa lampau....

Assalamualakum... selamat pagi....


Terbaca suratkhabar, bila selak bahgian hiburan ternampak page tentang Festival Filem Pelajar Video Malaysia ke 9 yang akan di anjurkan oleh Fakulti Filem, Teater dan Animasi yang dulunya Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik Uitm Shah Alam... (dah tiga kali tukar nama). Erm... Allhamdulillah.... Ini kali kedua fakulti ini menganjurkannya, selepas tahun 2003. Masa tu dengan nama Fakulti Seni Persembahan... hehehe, aku dah last semester....HArus la kali ni lagi havockan, al maklumla da ada student yang dikenali seperti Anas Mentor.... Fakulti tu memang havoc dari dulu, walaupun masa aku masuk study kat situ, I am third batch selepas batch pertama batch Kak Zizie (Norzizi Zulkifli), Abang Khir (Khir Rahman) dan ramai lagi yang berada di persada seni tanahair sekarang.... Second batch pun apa kurangnya walaupun slow sikit, hehehe.... sori ye... apa pun miz u all.... batch aku? batch Farid Kamil! Walaupun baru ada tiga batch masa tu, tapi kami sangat dijelesi oleh fakulti lain.... seronok sebab setiap batch tak kira diploma atau degree kami kenal antara satu sama lain... Lecturer kami memang tekankan team work and family.... memang terasa sangat family team bila bekerja dalam satu produksi yang menggabungkan senior dan junior... kat situ, kami lagi erat....

Maltlumat lanjut FFPVM9 klik sini!

FFPVM ke 8 dianjurkan oleh UUM.... paling seronok dirasakan bila aku sendiri berada di UUM dan lagi seronok bila jumpa senior junior kembali dan juga lecturer kami tika itu... Seakan macam reunion... Kat UUM pun ada beberapa orang junior ku yang bekerja di sini, jumpa pula dengan senior Wan Azli pengarah filem Budak Kelate berusaha keras untuk mendapatkannya... Allhamdulillah, dia sudi menerima jemputan itu.... dan Mat London, lecturer directing kami.... Malam anugerah tu jumpa la geng Prof Razak, macam biasa la Faizul tetap mengiringinya.... hehehe.... tapi malangnya tak boleh nak stay lama, putributterfly buat hal..... jumpa lagi dengan juniorku batch ke5 Kak Su, dan Hafiz Rauf sama batch aku dah jadi orang kuat kat FINAS.... Allhamdulillah.... merata budak2 PA (Perfoeming Arts) ni.... kat Uitm dulu, budak2 PA ni memang student lain pandang rendah ler, asyik nak glamor jer... yang penting kami happy dan cepat dikenali, produk kami pun bagus setiap tahun menang FFPVM.... pesaing paling sengit student dari Fakulti Komunikasi ler masa tu...

Falashback masa FFPM1 kat UKM tahun 2001... masa tu batch aku wakil perform masa malam anugerah tu, student Komunikasi pun perform sama.... Allhamdulillah, aku dan kawan2 punyer performing paling mendapat tepukan audien... Dah macam naik hantu dah, puisi dikir barat, sajak semua ada.... Berapa hari jer praktis vokal... sampai malam tu, vokal semua fail.... manual punyer performing kan..... segala ilmu2 vokal yang diajar oleh Pn Siti Hajar dan Rohomi jadi gunakan.... Tapi perkara tak boleh hingat masa FFPM1 tu, bila nak balik naik bas kat UKM tu, seorang member kelasku berlari dengan pantasnya, nak naik bas.... tiba2 hilang... rupanya terjatuh kat dalam longkang... Alahai memang kesian sangat.... Kami yang kat dalam bas gelak bagai nak rak....Masa tu kami menang beberapa katagori, short film tempat ke 2 dan pertama... hehe seronok yang pertama tu, produksi ku yang punyer, bersama pengarah Abang Khir dan Kak Zizie... Allhamdulillah.... pelakon utama kami Tort (Farid Kamil)....

UiTM diHAtiku

First shooting kami batch 3, bila 2 bulan masuk belajar di sana, kami dapat offer shooting bersama Erma Fatima untuk video klip "Baldu Biru" Ella da Awie.... Syok sangat2... walaupun produksi tu hanya banyar kami RM500 kan, tapi cukup la kami buat makan-makan suka-suka.... Semua jadi pak pacak... hehehe....
yang selebihnya bila setiap minggu ada jer shooting sampai la semester akhir... Tak kira senior ke junior ke shooting, kami mesti turun tolong apa yang patut.... Sebab tu kami memang rapat tak kira batch diploma atau degree....

Bila create suasana kat sini ia tak mendapat sambutan dari pelajar... Tak tahu mana silapnyer.... Kadang-kadang satu kelas pun tak kenal nama kawan sendiri..... Alahai.... mungkin juga time table kat sini memang pack.... hari minggu ada ko-k.... Bila buat produksi  masing-masing sendiri-sendiri sehinggakan aku yang terpaksa push mereka turun.... Disiplin satu hal..... aku dah ada kat lokasi, mereka belum sampai lagi.... memang frustrated juga....

Nak dibandingkan masa belajar dulu.... lecturer kami hanya ajar dalam kelas, kami sendiri yang buat keputusan nak shooting kat mana, team memang kuat, masing2 tahu tugas dan job masing2.... Bila lecturer turun shooting kami, memang team produksi akan layan seperti raja, jaga equipment elok2.... Satu hal memang kat tempat sekarang pelajar tiada equipment.... satu kesedihan, terpaksa independent.... tapi masa aku belajar pun, walaupun fakulti ada equipment, sampai satu stage kami tak harapkan equipment fakulti, masing2 bergerak secara idiependent, sanggup sewa kamera kat luar dan editing sendiri.... Kecintaan dan keseronokan belajar ada dalam diri kami....

Adik-adik, semaikan kecintaan belajar, walaupun ada kala subjek yang tak minat cuba atasi.... Ingat, kita bertuah kerana dapat belajar, orang lain lagi susah dari kita kerana tak dapat belajar... Jangan sis-siakan peluang yang dikecapi!

8 comments:

  1. kenangan yg sgt sush nk lupakan sis... best tu study sesama farid kamil ye x?

    ReplyDelete
  2. oo.. kira fac.tu still baru la ye kalo farid kamil 3rd batch. br tau.

    ReplyDelete
  3. kenangan paling manis adalah ms student life.. wuuuuuu, windunya

    ReplyDelete
  4. NIZAM : fac tu mula pengambilan 1st batch tahun 1999... akak 3rd batch thn 2000 akhir cz uitm intact 2x setahun....

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED