Enter your keyword

Thursday, December 20, 2012

Memulakan Pengajian

By On 3:35:00 PM
Allhamdulillah,

Saya sudah memulakan pengajian dan selamat mendaftar di USM sebagai pelajar sepenuh masa semula pada 17 Disember 2012 lalu.... semoga perjalanan pengajian saya ini dipermudahkan oleh Nya... memohon berkat dariNya... semoga segala dugaan mendatang akan meningkatkan lagi kekuatan iman ini... Syukur padaNya... Terima kasih Ya Rabb!!! dengan apa yang dipinjamkan ini...


Thursday, November 22, 2012

Dapat gift dari Cheqna

By On 6:32:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua...


Entry tertangguh ni, coz tak jumpa cari envelope cheqna.... masa sampai rumah balik dari kampung, berpantang, en daddy cakap ada orang hantar hadiah kat kakak Amani... ps pelik apa la hadiah tu....


bila ps buka envelope, hehe rupanya gift dari Cheqna.... terima kasih bebanyak dapat kechin ngan kura-kura kecik dari Teengganu.... kechinnya, kakak Amani dah sorok, ps cari tak jumpa... hehehe...dapat snap satu jer...

apa pun terima kasih daun keladi tau cheqna....

sori lambat post entry ni...

:-)





Wednesday, November 21, 2012

Air Gamat Plus

By On 9:02:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua....

Kejap tadi en daddy pulang dari keje, hari ni dia bawa balik air gamat plus lak... Al-maklumlah, susah sangat ps bersalin nak jaga sembuhkan luka kali ni kan... lagi teruk dr czer rasanya.... tapi Allhamdulillah bila ps makan jellygamat hari tu memang memberasangkan sembuhnya... dah habis pun ps makan sebotol jelly gamat tu...

Jellygamat tu sedap tau, tapi kali ni air gamat plus ni, rasa len macam skit masin cam rasa air pantai pun ada... tapi telan la juga...



Antara khasiatnya untuk menyembuhkan luka-luka ringan, menambahkan selera makan dan kesihatan badan.... diminum bersama madu lebah dan merah telur... nasib baik kat rumah ada madu, tapi tadi ps try jer minum macam tu... alamak lepas ni kena minum dengan madu juga ler... huhu... masin yang amat... harganyer RM 7.90, keluaran Gamat Asli Enterprise... boleh didapati di farmasi....



Tuesday, November 20, 2012

Kakak Amani vs Putributterfly Punyer Keje

By On 3:26:00 PM
Bila jer buka blog, ps teekezutt gak tengok entry yang dari mana datang ni.... Rupanya kakak Amani vs putributterfly yang post kan...






habis ler kali ni, dia dah pandai kacau dashboard ni... huhuhu...

Monday, November 19, 2012

Reading List Selalu Masalah

By On 12:01:00 AM
erm... yang ni memang ps selalu kena... selalu buat ps tak senang hati blogging.... reading list selalu tak keluar... tak tahu nape... 

ada tak sahabat blogger hadapi masalah yang sama macam ps, camana nak atasi ni??


nak baca new entry dari sahabat-sahabat pun tak dapat... ini kan lagi nak mengomen...
berapa kali refresh pun still sama...
hope ada yang boleh bantu ps...



Saturday, November 17, 2012

Sambung pantang di Kedah

By On 11:16:00 PM
Assalamualaiku... salam sayang...

Allhamdulillah, syukur padaNya...

ps dah balik Kedah kelmarin... sampai rumah Kedah dah pukul 5.30 petang... konvoi sama dengan mak ayah ps... Bila sampai rumah tu, baby Zara meragam skit... nasib baik tak melarat sampai malam... malam tu dia lena sangat... may be perjalanan jauh 7 jam dia penat kot, dan cuaca pun panas....

Hari ni hari ke 50 ps bersalin... Allhamdulillah baby Zara tak meragam lagi...

Mak ayah ps bertolak balik ke kb lepas zohor tadi....

Petang tadi bff ps dari Penang datang melawat ps dan family... seronok leh jumpa....

50 hari bersalin, teruskan pantang makan makanan yang mudharat kan kesihatan dan luka ps... Allhamdulillah sejak ps guna gamat entry bawah ni... luka ps makin sembuh... kulit tu dah tertutup... tapi ps tetap pantang lagi, biar betul2 sembuh...

Seminggu yang lepas, ps cukur rambut baby zara... hehe dah botak... kalau ikut sunnah Islam, kena cukur sampai 7 kali cukur... maksudnya bila rambut baby naik kehitaman sikit, kita cukur hingga 7 kali... orang tua kali bagi kecerdikan anak juga... membuang rambut dalam perut...


masa hari ke 7, ps dah buat majlis cukur jambut... Memang masih diamalkan di tempat ps... panggil orang masjid selepas solat subuh, selawat dah cukur jambul baby...

baby Zara dah botak...

satu hal lagi... alahai, en daddy tengok rancangan Meletop, dia cakap pnama anak pelakon Ady Putra pun Zara Adelia... ye ke???.... semalam bila ps tengok rancangan Galaksi memang betul nama anak angkat dia Zara Adelia Haadi...

huh! en daddy memang tak tiru nama anak dia, memang tak tahu pun akan sama... en daddy pilih nama tu bila cari kat inernet, dia hanya tengaok nama mula huruf Z coz nama dia Zira dan A coz nama ps mula dari A... then dua nama tu dia pilih tuk gabungkan dua bila tengok maksudnya... Zara tu maksud puteri coz dia tak mahu buh Puteri kat depan dia kata buh Zara jer... then Adelia dia pilih bawah nama A.... maksudnya keabdian kita kat sini .... hehe... nama anak-anak sekarang ni ramai je yang sama kan...
wokey... tinggalkan pasal nama tu...

Seronok bila dapat balik rumah sendiri... sebulan lebih tinggalkan rumah... macam tongkang pecah pun ada... biasa ler en daddy kata dia balik rumah pergi keje... tadi bila dia balik keje dia cakap, "macam luas jer rumah ni" huhu... "ye la, rumah dah kemaskan..."

Selamat malam..... malas nak tengok AIM.... dah boleh aktif blogging.... suker sangat....


:-)







Friday, November 9, 2012

Dah Habis Tempoh Berpantang 40 Hari

By On 4:29:00 PM
Allhamdulillah, syukur pada rezekiNya... Dapat bangun bernafas, melihat alam ini... Hari ni dah 42 hari ps bersalin... Allhamdulillah baby pun sihat dan baik sangat....

Memang ikutkan pantang biasa 40 hari, tapi ps kena panjangkan lagi tempoh pantang ps sampai ps betul-betul sembuh...

Dua hari lepas, hari pertama ps keluar bersama baby, putributterfly, cousin dan makcik ps... Ps ikut makcik dan cousin ps pergi berniaga, then kami pergi farmasi Kian Kota Bharu, ps nak cari ubat yag misi suggest kat ps tu... Cousin ps pun ada tanya misi pasal masalah ps ni, sebab dia pun pergi check up kat KK yang sama,... Malangnya ubat yang dikehendaki tu tak de kat farmasi, dan farmasis tu tak tahu pasal ubat yang ps nak... Farmasis hanya suggest ps guna gamat... Jelly Gamat dan juga Gel Kulit Gamat...

Gamat pun ok ler.... memang ps nak cari Jelly Gamat pun... Harga dia RM56.00... Gel Kulit Gamat lak untuk sapu pada bahagian kulit luka sesuai untuk kesihatan dan kecantikan kulit... Harganya RM29.00... 

Putributterfly enterpremmm
Tak kisah la apa ubat pun saya cuba, asalkan tidak mudaratkan kesihatan saya dan baby....


Monday, November 5, 2012

Tahniah!

By On 6:15:00 PM
Rasanya belum terlewat nak ucapkan selamat pengantin baru buat Farid Kamil dan Diana Danielle... Semoga jodoh mereka kekal ke akhir hanyat.... Sekenal ps Farid ni memang setia... hope diberkati sentiasa dan cepat dapat baby....


Masa study dulu, kami panggil farid kamil ni tort... satu batch dengan ps, cuma dia ambil dip, ps ambil degree... so, kami memang buat projek shooting sesama satu production... sebab kami punya course memang gabung antara student dip dan degree dalam satu production.... memang happening giler la course tu dulu, walaupun kami nie 3rd batch tapi cepat establish... kelas kami 3 tahun dalam stadium shah alam, lepas tu baru pindah kat puncak perdana.... ps dah habis belajar bila fakulti tu pindah kat puncak perdana....

38 Hari Berpantang....

By On 1:56:00 PM
Assalamualaikum... Salam sayang semua...
Terima kasih sahabat semua tau, bagi tip dan pandangan bagus-bagus semua... 
Saya tak sempat nak blogwalking lagi, internet pelan kat rumah ni... huhuhu

Dah seminggu lepas check up luka tu, saya tengok luka tu dah sembuh, dah kering dan tak de kemerahan lagi tapi masalahnya sama seperti sebelum ni, masih tak tertutup tempat luka tu... yang kat bawah dah ok, dah tertutup tapi ada sikit lagi kat atas belum tertutup sepenuhnya....

Manjakali pun saya dah try, skang ni dari satu jenis ubat, dah 2 jenis ubat saya makan... pagi2 saya dah ambil satu jenis ubat sebiji... sebelah petang saya makan sebiji lagi jenis yang lain dan minum air manjakali.... tengah malam saya ambil lagi sejenis ubat yang sama macam yang pagi tu...  tapi Allhamdulillah tak de effect kat bf baby...

Dalam masa terdekat ni saya nak cari ubat sapu yang noleh cantumkan kulit tu.... misi kat klinik suggest cari gamat yang untuk cantumkan kulit tu.... katanya ada ubat ni nak suh cantumkan, try cari kat hospital swasta.... ketiadaan en daddy ni, susah sikit la untuk saya keluar rumah nak dapatkan semua tu....

Ada pandangan lain tak untuk settlekan masalah saya ni.....

Rasanya pantang saya takkan berakhir sebelum luka kulit saya tu betul-betul sembuh dan bercantum semula..... setakat ni memang saya tak berhenti lagi makan ikan haruan..... saya risau kalau kulit tu tak cantum semula....

Hope semuanya akan sembuh....

Thursday, November 1, 2012

Dah 34 Hari Berpantang, Luka Saya Belum Sembuh

By On 8:36:00 PM
Assalamualaikum.... salam sayang semua....

Allhamdulillah, saya dah 34 hari berpantang... 2 hari lepas, saya dan baby Zara check up 1 bulan kat klinik... Berat baby Zara dah naik ke 3.6 kg... syukur... yang seronok masa masa breast feed baby... Berat saya pun dah turun dari berat asal 50 kg... kalau berat asal dulu sebelum mengandung 52 kg... erm... allhamdulillah...

tapi ada yang merisaukan saya... pasal jahitan luka saya yang banyak tu walaupun dah 32 hari kelmarin dulu masih belum sembuh.... sangat merisaukan.... jadi, dah berkesempatan check up tu, saya minta misi check jahitan luka sayang yang be,um sembuh tu... misi kata ada sikit lagi luka tu tak tertutup tapi tak serius dan bernanah... cuma ada sikit kemerahan... sampai tiga orang misi datang check jahitan saya... mereka tak tahu nak klasifikasikan luka tu macam mana... dah nak sembuh ni tapi ada sikit lagi yang tertutup.... kesempatan tu juga macam-macam la saya tanya soklan kat mereka pasal luka saya tu.... pengalaman pertama kan macam ni.... mereka kata sepatutnya dah sembuh.... mereka sibuk karang nak refer kat doktor.... then suggest macam-macam ubat kat saya....

bila jumpa doktor, doktor cakap its ok ada sikit lagi tak tertutup, may be take time sikit nak tutup ni.... dah tak boleh dah tak jahit semula coz dah sebulan lebih... doktor cuma bagi ubat untuk cuci 2 kali sehari, then lagi 2 minggu check up semula...

Sumber : Di Sini

Sampai sekarang pun saya masih berkepit-kepit nak jalan ke apa.... yang jadi masalah macam gitu, may be masa berpantang saya banyak buat kerja... 

Lepas en daddy habis cuti 2 minggu, semua urusan pantang saya dan baby, saya uruskan sendiri, masak nasi, bakar ikan, mandikan baby, cuci kain segala bagai.... kakak Amani (putribitterfly pun) saya uruskan sendiri.... mak saya tak sempat nak tolong, komitmen dengan keje dan tak berapa arif nak jaga pantang saya... banyak yang saya belajar sendiri... saya syukur nasib baik saya tak langgar pantang, walaupun mak saya suruh makan sikit2 makanan lain, tapi saya tak makan.... saya cuma makan ikan haruan dan ikan selar sahaja.... masa putributterfly dulu walaupun czer saya bernasib baik, en daddy cuti tanpa gaji 2 bulan jaga saya berpantang, so tak de masalah macam ni....

Kali ni memang saya sakit sangat tanggungnya, tapi saya takkan serik bersalin normal... en daddy kata, kalau bersalin lagi, tinggal rumah dia la mak mertua saya akan jaga saya, tapi saya tak nak, takut mak saya tak izinkan... erm... ssusah juga kan kena jaga hati orang tua kita ni.... saya sentiasa berdoa walaupun lambat pun luka saya sembuh, saya yakin ia akan sembuh jua... sabar dan terus sabar.... bersyukur juga walaupun berpantang saya susah tak seperti tuan puteri, Allhamdulillah baby Zara sangat baik....

Esok hari ke 35, saya nak pergi "pelepas" (bahaso Kelate)... saya pun tak tahu apa ni? rasanya masa anak sulong dulu mak saya tak buat pun upacara ni.... sekarang baru nak buat, itu pun sebab inisiatif saya tanya makcik-makcik saya... hehe... nasib baik ada ramai makcik yang banyak pengalaman dan juga saya berterima kasih juga buat sahabat-sahabat blogger yang banyak kongsi pengalaman bersalin dan berpantang.... 

Dah buat "pelepas" ni, maksudnya saya dah boleh keluar rumah berjalan seperti biasa, dah bebas ler... erm.... rasanya tak la juga saya keluar rumah jalan ke mana-mana kan... sebab saya pun masih risaukan luka saya ni....




Tuesday, October 23, 2012

Mesej Potong Kredit Ku....

By On 8:46:00 PM
assalamualaikum... salam sayang semua....

sejak berpantang ni ps ada satu hal nak kongsi sama... pasal mesej kat hp... baru ps perasan mesej tu telah 'memotong' kredit ps...

mesej tu dari 36644... bila masuk je mesej tu, tertera 'message cannot be displayed', tapi kredit leb ps kena potong 2 hinggit lebih... tiap hari dapat mesej tu... habis ler kredit... hancus tul...

awas k dengan mesej tu, dulu pun ps selalu dapat mesej tu tapi tak kena potong kredit tapi sejak 2 minggu ni masuk je mesej tu kredit terus kena potong....

nasib ler, ps dah nak tukar plan... agaknyer kalau guna nombor sama walaupun line lain, dapat lagi tak mesej tu....



Monday, October 22, 2012

24 Hari Berpantang

By On 3:58:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua...

Proses Berpantang
Hari ni dah masuk 24 hari berpantang... bersalin kali ni lain macam susah sikit berpantang... ps hanya makan nasi ikan haruan... takutnyer nak makan makanan lain... kalau masa czer anak sulong dulu berani lak ps curi makan macam2... tak habis pantang lagi lum sampai 40 hari ps dah belasah laksa... selamba ok jer... tapi kali ni, alahai... takut yang teramat.... mak suh makan sikit lauk ayam pun ps tak makan... 20 berpantang, ps sponsor family makan satey birthday ayah ps... so, makci2, cousin suh makan sebatang satey pun ps takut nak makan... cousin kata masa 20 hari pantang dia dah makan nasi kukus... serius.... kali ni ps memang takut nak makan... sebabkan jahitan luka tu banyak sangat...

Berat Ku
then motivasi nak kususkan badan juga... skang berat ps dah kembali berat asal sebelum pregnant 53 kg... tapi ps nak lagi turun sampai 50 kg then 48 kg sama berat ideal memandangkan ketinggian ps hanya 149 cm jer....

Lambat lak nak turun rasanya, last berat masa sebelum bersalin 64 kg.... dah 11 kg turun... tapi macam berat tu stop jer kat situ... ps makan nasi sekali jer sehari itu pun skit jer... yang lain makan roti dan biskut... huhu...

Baby Zara
Allhamdulillah, baby Zara sangat baik... tak lapar tak nangis... nangis pun bunyi tak bunyi jer suara... Kadang-kadang ps memang biarkan suruh dia nangis kuat sikit, suh buat latihan vokal... hehehe... kalau tak memang dia tak nangis....

20 Sept 2012, baby Zara pun pakai merah putih support TRW


Terima Kasih
ps ucapkan terima sahabat blogger yang ucapkan tahniah untuk kelahiran ini... buat sahabat-sahabat blogger yang menunggu kelahiran baby baru, ps ucapkan semoga selamat hendaknya... InsyaAllah dan dipermudahkan semuanya...


Sunday, October 14, 2012

Pengalaman Bersalin Normal

By On 12:28:00 AM
Assalamualaikum... salam sayang semua....

Sebenarnya, nak jadikan citer ps bersalin awal.... masa check up minggu ke 37 entry ni, betul-betul jadi kenyataan lak... hehehe...

Ikutkan due date 17 Okt nanti... hampir 3 minggu awalnyer.... memula rasa sakit sikit, kejap sakit sikit hari Jumaat 28 Sept tu... tapi ps ingatkan, memang biasala cam tu sakit perut nak memerut agaknyer.... hehehe....

Bila lepas Jumaat tu, en daddy balik makan kat rumah... ps citer kat dia, asyik duk sakit sikit-sikit.... macam memain jer... agaknyer nak bersalin kot... kami buat keputusan ke hospital jitra check up... masa tu time belanjawan kan... memang tak tahu apa la pasal perbentangan tu.... so, bila check up kat hosp jitra tu, misi cakap dah buka jalannya 1 cm.... ps tanya la camana nak bersalin, apa tanda-tanda lagi.... cos masa kencing ps ada turun sikit darah macam lendir... erm.... salah satu katanya tanda tu....

saya nak balik kota bharu la... hish.... jangan balik, awak tak pernah bersalin normal lagi ni... tak tahu cepat ke lambat ke akan bersalin.... boleh lagi sambil sembang duk gelak2 ngan misi tu... hehehe... then giliran en daddy lak tanya nak balik kelantan sempat ke? hishh... tak payah balik la... balik rumah changlun ja.... bila rasa betul-betul sakit macam saya cakap tu, terus pergi hosp. alor setar... en daddy tanya pergi hosp. kangar boleh tak... kalau sini baik pergi hosp alor setar.... misi tambah, ermmm... nie boleh gelak-gelak lagi, ok lagi ni, kalau dah sakit betul dah tak boleh gelak.... nak marah jer... hehe... ye ke misi???

kami balik rumah changlun, dalam perjalanan nak balik telefon mak ps... mak cakap ayah keje lagi ni lum siap.... malam nanti siap terus nak bertolak ke kedah.... hish... malam2 atas bukit grik tu risau, tak yah la datang malam ni... datang esok je, lepas subuh.... lagi pun tak tahu bila nak bersalin ni, sakit main2 jer... hehe

sampai rumah kat changlun dah 6 lebih.... sempat le ps mengemas rumah yang berselerak... hehehe... hilang lak rasa sakit tu.... mak call lagi... nak bertolak gak malam tu, nanti ayah siap buat keje... alahai, risau lak jadinya.... dah la ayah tak rehat lagi tu...

mangrib, mak call lagi en daddy angkat, ps solat... dia bising, pergi2 hospital la... awal sikit tak apa boleh rehat kat hospital tu... lepas solat nak pergi ni, kat hospital kangar, tak jadi nak pergi alor setar... hospital kangar lagi senang....

tak makan apa, terus pergi, en daddy cakap mak pesan suh makan telur separuh masak... hari tu makan nasi sekali jer... sampai hospital lapar lak pulak... bila check segala bagai buat ve baru buka 2 cm... misi suh rehat kat bilik, masa tu pukul 10.30 malam lebih kurangnya... sempat lagi bersms dengan member cakap ps dah admit... leh lagi gelak walaupun tahan sakit....

kul 11 lebih check ve lagi buka 3 cm... bersiap masuk wad tu, sakit lagi kerap la pulak... misi buh ubat berak cos hari tu ps lum berak lagi... bila siap jer membuang tu, sakit lagi... check ve, dah buka 5 cm... kena masuk LB ni... pergi makan minum dulu... kalau dah masuk sana dah tak boleh makan minum... ps makan lagi baki roti yang ada,... memang lapar sangat cos tadi tak sempat nak makan apa kan.... minum air zam-zam, air selusuh bersiap masuk LB... tinggal la daddy ngn putri butterfly....

pukul 12.30 am ps masuk LB.... bila rmasuk tu, misi, doktor duk sibuk tanya lagi pasal ps nak bersalin normal ni... dorang takit ps tak boleh bersalin normal cos yang sulong tu czer... kata doktor perempuan tu, tak pa kami akan bagi puan bersalin normal.... datang lak doktor laki, nak buku merah ank sulong, mana la ps bawa, tak tahu kena bawa kan... sebelum ni misi check up kt KK pun tak pernah mention.... hadui,,,, duk contradiction ni, dia datang lak cakap memacam,,,, buat tak tahu la... sakit ni lagi teruk... huhuhu

tapi ps suka misi n doktor situ baik2 jaga ps..... mereka memang terangkan satu-satu apa nak buat.... memula doktor dan misi tu explain nak buangkan air kencing then pecahkan air ketuban, then doktor nak tolong bagi baby ke bawah.... ps ok jer buat la doktor asal, senang nak bersalin.... bila sejam tu, terus jer rasa nak berak ke apa semua ada.... memang tanda betul nak bersalin...

pukul 2.30 pagi, ps lahirkan puteri kedua... Allhamdulillah selamat semuanya.... erm.... 2 jam bertarung kat LB tu... bab buangkan uri n jahit menjahit la pulak... ingatkan kejap jer... siap ps bersembang lagi dengan misi masa duk tengah jahit luka ps tu... lamanya rasa.... misi kata lama lagi ni, baru jahit kat belah dalam belah luar belum lagi ni.... lambatnyer.... tak sakit ke? erm... boleh tahan lagi ni.... masa tu boleh tahan la ps ni...

bila hari ke 5 berpantang alahai.... sakitnya tak terhingga kat luka tu... rupanya banyaknyer jahit ps tu.... tak tahu la berapa belas2 kot.... sampai ke belakang en daddy cakap.... nak menahan sakitnya ada hari yang ps menangis la juga....

masa czer dulu memang ps tak rasa apa kan.... dah kena jahit bebanyak ni, baru tahu camana... amekkau... en daddy cakap banyak sangat jahit luka ni, sebab tu la sakit.... memang masa nak push baby tu ps rasa ditorehnya.... tapi steady jer sakit bersalin u lagi rasakan... bila dalam pantang baru rasa betulnya sakit....

serius cakap kalau lepas ni tak mahu rasa sakit macam ni nak czer jer... masa pantang czer dulu, dalm seminggu ps dah boleh buat keje ngadap latop baby kat riba... tapi ni, memang ps kena rehat banyak sangat2... dah masuk hari ke 16 ni, ps tak lagi betul2 sihat, jalan pun still pelan dan careful sangat...

en daddy cakap mesti sebulan gak jahit luka ps ni sembuh... en daddy dah tak de balik kedah, xde orang la nak sapu kan ubat kat luka ps... ps takut nak buat sdiri...

en daddy dh bekalkan ps ikan haruan tuk 2 minggu ni... cukup sampai raya katanya ps makan... erm,.... nasib baik baby ok, tak meragam ke apa... baik sangat... tapi malam jer bila macam melilau2 mata buka, burung hantu.... hehehe...., tapi nasib baik tak nangis....

huh....


sayang baby....


k semua.... ps beransur dulu..


rehat k....


assalamualaikum, selamat malam....


ps: sori sangat tak sempat nak bolgwalking sahabat2 yang jadi follower baru ps.... terima kasih banyak2 k...

:-)






Wednesday, September 26, 2012

Persediaan Berpantang part 1

By On 7:52:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua sahabat blogger....

Sejak beberapa minggu ni duk plan cara nak pantang... tak sabar gak... hehe... bukan apa nak maintain kan badan nie kembali.... for this time ps tekad nak pantang betul-betul, follow cara orang2 tua tua... yang penting plan kita punya food....

Tadi balik keje, ps singgah kedai kak ta... memang ps ahli Menang Glassware.... bukan apa senang nak dapatkan barang2 rumah, pinggang mangkuk... tak payah nak p Langkawi walaupun dekat jer ngn rumah ps dalam setengah jam ke Kuala Perlis... harga pun berpatutan dan produknya pun sama kat Langkawi...

Keperluan pantang ni ps memang perlukan  tempat bakar membakar lauk pauk... tak payah gak susah-susah kan mak ps, ps sendiri pun leh buat nanti.... so, ps dapatkan Pemanggang Ajaib...

tadaaaaa..... dah lama nak beli nie, memang produk tengah laku, ps jeryang lambat beli....


ps lum bula kotaknyer, sayang lak... huhu

akhirnya dapat juga produk ni.... Allhamdulillah, rezeki Dia pinjamkan....

Kelebihan Pemanggang Ajaib nie :

klik untuk besarkan...


1. Boleh menggunakan kedua-dua belah bahagian untuk memasak/memanggang. Tidak perlu menggunakan sudit @ penyepit untuk terbalikkan bahan yang dipanggang. Hanya terbalikkan pemanggang ini sahaja. Mudahkan!!

2. Semestinya permukaan kuali tidak melekat jadi tidak perlu kerja-kerja menyental untuk membasuhnya.

3. Memiliki berat yang sederhana & mudah dikendalikan.

4. Direka khas tidak terlalu tebal sehingga sukar dikendalikan @ terlalu nipis hingga makanan yang dipanggang cepat hangus kerana menggunakan bahan ''die-casting''.

5. Memiliki tangkai berpenutup magnet yang kedap & ketat.

6. Bukan sahaja boleh memanggang  ikan, ayam, daging atau seafood malah boleh membakar biskut, roti, kuih bahulu, pizza dan sebagainya.

7. Didatangkan bersama buku resepi poket & getah extra

Pada ibu-ibu, isteri-isteri pastikan jangan ketinggalan untuk memiliki sebuah Pemanggang Ajaib ini dengan harga cuma RM125.00 sahaja.

sumber dari : pemanggang.blogspot

Bukan saja boleh bakar, ikan, ayam, segala macam seafood, nak bakar kek pun boleh k... yang penting cepat 10 minit pun dah masak... menakjubkan... heheee... serba guna...

Lagi excited nak berpantang kan... sekarang ni, kita banyak bersyukur dan senang banyak kemudahan, barang-barang letrik sebagainya pun senang dapat dan bertekbologi... bayangkan zaman-zaman mak-mak kita dulu, semua pakai manual, kayu api, arang dan sebagainya... dengan apa yang ada pada zaman ini, kita mudah membuat kerja dan sebagainya... Bersyukur kita pada Nya jua.... 

Allhamdulillah....






Monday, September 24, 2012

check up for 37 weeks

By On 4:25:00 PM
assalamualaikum... salam sayang semua..tadi, ps p check up.... kata misi dua hari lagi msk 37 mgu, dah kena get ready puan.. alaahai, plannya hari sabtu nie nak blk kg tp next week ada appoitment ngn doktor pakar, so kena tunda la blk sabtu mgu  dpn.. hope semua dipermudahkan...


Friday, September 21, 2012

Mencari Set Bersalin

By On 7:06:00 PM
Assalamualaikum... salam sayang semua....

Dah lama ps duk cari set bersalin nie... disebabkan en hubby selalu duk promo and citer macam-macam pakai set bersalin ni.... bila dah berapa kali ps duk tanya dengan dia apa nama produk tu sebenar yang staf kat tempat keje dia guna, elok dan berkesan tu... baru la en hubby sebut betul "set bersalin rojam"... sebelum ni memang ps dah agak mesti produk tu....

ps pernah dengar produk rojam dari member sekerja ps gak, dia pernah citer anak menakan dia menantu rojam tu... kelmarin bila duk busy buat keje sesama kami, ps sempat la tanya member ni dan dia pun terus sms anak menakan dia tuk order... hehehe.... insyaAllah next week dapat....


yang tak tahannya, en hubby selalu duk puji staf kat tempat keje dia tu, ok jer... macam tak nampak orang lepas bersalin pun.... staf perempuan yang lain pun turut sama duk puji keberkesanan produk ni.... haishhhh.... tak kira camana pun kita nak rasa juga la ok betul ke produk ni... harganya RM120 bukan ahli..... kalau ahli RM90 sahaja... harga pun boleh tahan murah kan....

memang banyak set bersalin kat luar sana, bila search jer beratus.... tapi pilih yang tepat bagi anda semua... dulu ps makan set bersalin HPA tapi tak habis pun... coz masa tu baby kena jaundices then ps tak disiplin makan banyak2 ubat ni... ubat lain tuk zcer pun makan, last sekali ps hanya ambil gamogen gamat tu saja sampai la putributterfly 2 tahun.... Allhamdulillah ok... 
 
pada ibu mengandung, pilihan di tangan anda buat pilihan yang tepat dengan anda semua untuk memilih sesuatu produk... 
 
 
 
:-)
 
 
 
 
 


Monday, September 17, 2012

Menu Ketika Berpantang Bersalin

By On 6:51:00 PM
Semalam ps duk cari-cari menu pantang bersalin.... Maklum ler 1st baby dulu masa lahir kan putributterfly ps, makan nasi kosng dengan ikan haruan bakar saja.... tapi tu pun xde orang ada gak ps cilok kuih muih masa bulan puasa tu.... semua kuih muih kelantan best2 kan.,... hehehe

tapi kali ni, ps kena la cari altenatif sendiri untuk jaga diri sendiri ni.... dulu hubby ps yang jaga ps kat kampung walaupun berpantang duduk dengan mak ayah ps.... tapi mak ps sentiasa jer busy dengan keje dia.... boleh kira jer berapa kali dia tolong masak nasi dan mandikan putributterfly cucu pertama dia tu.... erm.... nak buat camana kan, mak ps tak de anak ramai, ps cuma dua beradik, dia tak biasa la dengan benda ni semua.... makan masa pantang pun mak suruh makcik tolong tumbuhkan lada hitam tuk ps makan....

kali ni ps siap-siap ler cari menu pantang, hubby ps keje, memang bila ps bersalin baru dia akan balik... time ps bersalin tu may be dia xde la kan... ps kena survive sendiri jaga baby, putributterfly dan diri ni.... insyaAllah hope tak susah kan mak ps... takut nanti kalau susah kat dia.... kalau nak duk rumah mak mertua pun, mesti mak ayah ps tak bagi.... ps harap sangat segalanya dipermudahkan....

menu ps dah dapat dari tenet, hasil cari mencari.... ermmm tapi kena tengok juga, biasa kat kelantan ni benda tak boleh makan tapi kat negeri lain boleh makan.... nanti kang bising lak mak dan makcik2 ps... nak tanya mak dia ada benda yang belum tentu dia tahu....




Makanan Dalam Pantang Lepas Bersalin 

AYAM KUKUS LADA HITAM

Bahan2 : Seketul ayam, sedikit lada hitam, sedikit halia, sebiji bawang putih ( perapkan semua bahan selama 30min )

SAWI MASAK AIR

Bahan2 : Segenggam sawi, sebiji bawang merah dan bawang putih 

IKAN HARUAN REBUS

Bahan2 : Seekor ikan haruan, 2 biji bawang putih, 1 tangkai lada merah, sedikit halia dan lada hitam


IKAN HARUAN BAKAR

Bahan2 : Seketul ikan haruan, 1 biji bawang putih, sedikit lada hitam dan halia ( perapkan selama 30min )

IKAN TENGGIRI GORENG KUNYIT

Bahan2 : Seketul ikan tenggiri, sedikit kunyit hidup, sedikit halia dan lada hitam ( perapkan 30min )

ULAM PEGAGA

Bahan2 : Segenggam pegaga di hiris kasar, sedikit lada hitam dan ikan bilis di tumbuk

IKAN HARUAN KUKUS LADA HITAM

Bahan2 : Seekor ikan haruan, 2 biji bawang putih, sedikit halia dan lada hitam ( perap 30min )


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM KUNYIT

Bahan2 : Seketul ikan tenggiri, 2 biji bawang putih, sekeping asam, sedikit halia

IKAN BILIS GORENG LADA HITAM

Bahan2 : Segenggam ikan bilis, sedikit lada hitam ditumbuk ( gorengkan semua bahan tanpa minyak hingga ikan bilis garing )


makanan dalam pantang
Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.

Mengikut sesetengah petua Melayu, ibu-ibu dalam pantang disyorkan makan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan panggang berkunyit dan meminum air mengikut sukatan jari (dua ruas jari untuk sekali minum). Akibat diet cara ini (kurang berzat dan kurang air) ibu-ibu terdedah kepada risiko penyakit buah pinggang dan tekanan darah rendah. Oleh sebab itulah makan perubatan moden menentang amalan berpantang cara Melayu. Ingin diingatkan, cara pemakanan tersebut bukanlah cara Melayu tradisional yang sejati tetapi merupakan sebahagian cara hidup mereka yang kurang berkemampuan.

Jenis ikan

Ibu dalam pantang dilarang memakan ikan masin atau ikan kering kerana makanan tersebut hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental. Ilmu perbidanan Melayu menggalakkan memakan ikan yang segar, mengelakkan ikan yang berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang serta parang kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim.

Selain ikan berbisa, jenis ikan yang dilarang yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan ialah ikan kembung, tamban, cencaru, atau tongkol dan makanan laut seperti udang, sotong, kerang dan lain-lain.

Mengikut petua Melayu, ikan yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah haruan dan yu. Ia dipercayai boleh memulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup di dalam lumpur mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut mendapati perkara tersebut benar.

Ulam-ulaman

Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Selain ulam di atas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai dimakan oleh ibu dalam pantang, antaranya:

Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun maaf zahir batin, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.

Jenis sayuran dan buahan

Ibu bersalin dilarang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur atau daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung. Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin, dan binjai. Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.

Jenis ayam dan burung

Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam didik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini dikukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam





ps : tapi ada makanan kat atas tu kat orang kelantan x bagi makan macam ayam tu, ikan pun ada jenis yang boleh nak tak boleh, ps tak ler arif sangat pasal ni.... tu duk cari info then bandingkan... kalau boleh makan ulaman dan ikan haruan saja pun dah ok.... Allhamdulillah.... 



Check up lagi....

By On 6:32:00 PM
Assalamualaikum.... salam sayang semua...
hari ni ps cuti lagi.... tapi pagi dah keluar p check up baby then kena jumpa doktor sama kes minggu lepas air kencing kotor kan... yang tak larat nak dengar misi membebel cos last week ps p check bp sekali saja.... ye la kan... kesibukkan keje, balik ofis dah pukul berapa... cuti pun memang tak keluar rumah langsung... duk berkurung jer buat aktiviti dalam rumah, kepenatan semakin terasa bila dah nak masuk 9 bulan ni... nak jalan merata pun tak larat....


Tak dapat balik majlis kawin cousin
kelmarin cousin ps kawin kat kg kota bharu pun ps tak balik, plan memang nak balik tapi badan, punggung ni memang tak boleh nak duduk lama2, mula la gelisah bagai... nak drive dari kedah ke kb, walaupun ps duk sebelah memang tak boleh nak tahan. 2 or 3 minggu lagi ps akan balik bersalin kat kampung juga... hope mereka faham kenapa ps tak balik... tahniah kat sepupu ps, semoga kekal hendaknya ke akhir hayat...


Check up perut, jumpa doktor
jumpa misi n doktor satu hal, duk bincang ler ps mmg dah cakap dari awal ps akan balik kampung bersalin kat sana... even last week jumpa doktor pun ps cakap sendiri kat doktor, tapi doktor tak take note... hari ni baru kecoh coz 2/10/12 ps kena jumpa doktor pakar kat hospital jitra.... misi tu siap sound ps lagi "bukan senang kak nak ambil tarikh buat appointment dengan doktor pakar ni".... jumpa lak misi senior, dia cakap tak pe la, takut kang masa dah suntuk, kalau balik kampung kena ambil tarikh jumpa pakar kat sana lagi.... tak pe la saya check and bincang dengan husband dulu macamana.... coz husband saya pun busy dengan konvo nanti takut tak sempat nak hantar saya balik.... then jumpa doktor pulak.... tunjuk result urine ps Allhamdulillah dah ok.... coz pagi tadi duk pulun minum air masak banyak2.... hehe..... doktor cakap xpe la, kalau balik sana 2 mgu lagi terus jumpa misi sana then sana akan buat appointment dengan pakar kat sana... kalau sempat jumpa pakar kat sini, its ok...


Lunch dengan hubby
After siap check up bagai, ps and putributterfly pergi kat tempat keje en hubby lunch sesama.... putributterfly tak pergi sekolah hari ni, mak dia cuti dia pun cuti sama... heh...
Bincang nak balik bila? ps cakap balik jer 6/10 lepas check up doktor kat jitra.... time tu 38 minggu... kalau kat kampung susah pulak ps nak ke klinik then kena ke hospital sana lagi.... tak de orang nak hantar ps... ps tak mahu nak susah kat mak ps pun always busy.... erm... insyaAllah semoga semuanya lancar dan dipermudahkan....




Saturday, September 15, 2012

Menu malas-malas semalam

By On 4:51:00 PM
Semalam, dengan bermalasan tapi kelaparan...
tunggu en hubby balik keje pun lambat...
kalau tak boleh kuar cari makan
nak buat camana stok makanan kat rumah dah kehabisan...

godek-godek dapur jumpa tepung 
em... nak buat apa ye?

lepas fikir,,,
jadi la lemping malas tapi kelaparan
makan dengan madu...


haha.. macam apam balik lak rupenyer...
boleh la dari tak de...


Friday, September 14, 2012

Mulakan aktiviti mendobi baju baby

By On 2:59:00 PM
Assalamualikum.... salam sayang tuk semua....
hehe... hari ni cuti, ps dah start mendobi skit2 pakaian baby.... 
al maklum la kelmarin baru pergi beli pencuci baby nie...
memandangkan ps cuti 4 hari sehingga hari Isnin, 
mula kan aktiviti mendobi baju baby dan mengemas rumah....


Kiddie wash nie jenama Leno, ps ada kupon diskaun 30%, gunakan sebaik mungkin....
Allhamdulillah.... baunya soft wangi macam bedak baby... hehehe... sesuai la kan dengan kulit baby yang lembut...


tempat menjemur memang dalam rumah, ps tak pernah jemur baju kat luar... masalahnya balik keje tak tentu kan, dalam rumah ler tempat pilihan, kalau hujan pun tak basah... malam-malam pun boleh mendobi....


Kain lampin tu, bila kira ada 15 helai jer termasuk yang putributterfly punya masa kecil.. jadi la kan....
bukannya guna banyak pun.... cuma towel jer yang kena tambah lagi....

Tuesday, September 11, 2012

Check up vs raya dan shooting

By On 3:12:00 PM
Allhamdulillah... pagi2 lagi ps dah keluar p klinik dengan putributterfly... 

Check Up
tak pukul 9 dah siap check up and scan semuanya.... tapi bad news lagi la urine kembali k.o.....
Doktor bagi ubat lagi, ubat sebelum ni pun tak minum.... huhuhu...


satu sikap yang tak ok kat diri ni susah nak habiskan ubat ni.... kalau terdesak baru terkial-kial nak makan... 

Majlis Raya
Masuk ofis, pergi taklimat bersama pelajar majoring.... sempat dengar rakan-rakan senior bagi taklimat dan ps tolong jawab soalan-soalan pelajar tentang apa yang mereka kurang faham tentang kerjaya dan
juga bagaimana perlaksanaan tugasan yang di berikan mereka.....

Ada yang tanya macamana dengan bujet, adakah semua tugasan yang diberikan dalam tiga pengkhisusan
periklanan, kewartawan dan penyiaran memerlukan penggunaan duit sendiri...

Alahai, student ni, dari sem 1 ps ajar dorang pasal bujet ni, rakan ps terangkan dan ps tolong jelaskan lagi...
semua majoring, nak buat tugasan guna duit sendiri dan cari penajaan...
mula ayat, ps wish tahniah la pada mereka kerana masa sem 1 kump batch mereka dapat cari sponsor 4 ribu lebih dan dapat terbitkan majalah U-Glam
semua mula dari 0 budget, para pelajar kena usaha dapatkan penajaan segala bagai....
yang penting bagaimana nak manage sesebuah produksi, tak kira produksi penyiaran, periklanan atau kewrtawanan...

Majlis Raya
lepas habis taklimat dengar pelajar, siap sedia nak turun bawah....
suasana dah meriah dengan sound check dan sebagainya tuk majlis raya dan perasmiaan bangunan baru ni... dari bilik dah dengar kemeriahnya....

Allhamdulillah sempat juga menjamu selera di majlis raya ni, tapi kesian ada rakan-rakan yang x sempat makan, mereka tunggu perasmiaan habis, last makanan pun dah habis.... terpaksa mereka makan kat luar.... 


Shooting
Yang paling best, buka jer fb rakan-rakan duk mengomen pasal shooting entry bawah ps ada citer skit.... 

hehe... seronok member sempat tangkap gambar dengan yasmin hamid....
dekan yang sporting pun komen sama... seronok dorang... kekeke.... bukan selalu 
suasana macam ni berlaku kan....



Monday, September 10, 2012

Today : All in One

By On 10:00:00 AM
Assalamualaikum... selamat pagi semua... hari ni ps masuk keje awal sikit dar kelmarin... hehe... dah hantar putributterfly ke sekolah dia terus masuk ofis... 

Production Shooting
em... sampai kat ground floor ofis, nampak krew production tengah angkut equipment... nak prepare shooting tuk hari ni kot.... petang kelmarin, nak balik keje nampak mereka baru habis shooting.... tak tahu shooting drama ke tele, pelakonnya Yasmin Hamid sebagai pensyarah masscom.... rindu suasana shooting macam tu.... tapi dah masuk bidang ni tak de peluang nak aktif kembali.... jadi ibu dengan keje sekarang lagi selesa rasanya.... Allhamdulillah....

Bayangkan,
kalau ps duk dalam bidang lama tu, tak tahu la live skang macamana, may be mewah, banyak boleh buat duit tapi live for family, kawin ke tak belum tentu.... 

walaupun sekarang duit secukup makan, tapi ada live dengan family, anak and husband.... Allhamdulillah....

Esok
Esok ada jamuan raya peringkat universiti kat area ofis ps... ermmm esok pagi juga ps ada appointment doktor n esok pagi juga ada taklimat jabatan dengan pelajar baru... alamat terkejar-kejar la.... en hubby pun kena masuk keje awal juga esok, coz kena prepare tuk jamuan raya tu.... erm... harus kena plan time betul2 ni....
 
 Antara menu jamuan raya esok

Coklat Minda Hijrah
masa drive tadi ps dengar ikim fm promo tentang coklat minda hujrah nie..... sebelum ni dah pernah dengar gak... bila sampai ofis, ps terus google tentang coklat minda nie... macam menarik juga... nak cari ler...

COKLAT MINDA HIJRAH ~ 60 BIJI

HARGA RUNCIT
SM : RM49
S&S: RM52


Khasiat Dan Kebaikan

  • Meningkat dan Menguatkan
  • Anda seorang pelajar dan sentiasa memerlukan daya konsentrasi yang baik, tetapi anda cepat lupa maklumat yang telah dibaca atau tidak fokus apa yang diajar oleh guru.
  • Mengatasi rasa gugup
  • Anda juga mengalami fobia dan sentiasa di dalam tekanan. Semasa peperiksaan anda sering rasa gugup, masih berdebar-debar dan ‘blank’ walaupun telah membuat persiapan awal untuk menghadapi peperiksaan.
  • Memulihkan fikiran terasa begitu lembab/kosong, kurang daya kreativiti dan berfikiran negatif, tidak ceria (pemarah/pemalu/rendah diri) kerana kurang berinteraksi.
  • Mengekang rasa ‘give up’ walaupun perkara yang mudah, senang tetapi terasa begitu susah dan cepat mengaku kalah

Impak Awal Semasa Pengambilan Produk
  • Fikiran terasa segar dan mampu berfikir dengan lebih tenang.
  • Mudah mengimbas kembali maklumat yang dibaca.
  • Keupayaan belajar akan lebih bertenaga, mampu mengekalkan konsentrasi untuk jangka waktu yang lebih lama.
  • Pemulihan ‘mood’ kepada lebih ceria dan positif. Rasa lebih bersemangat dan yakin boleh.


video coklat minda : khasiat dan kelebihan





Sunday, September 9, 2012

Tahniah Safura dan jadi Ibu

By On 5:07:00 PM
Allhamdulillah... tahun ni memang ps tahu ramai blogger2 wanita kita akan mendapat cahaya mata baru.... 1st of all, ps ucapkan tahniah tuk Safura selamat melahirkan baby sulongnya Puteri Imann Sophea pada 7 Sept 2012...



comeynye, mesti seronok jadi ibukan... dia permata, suka duka yang menyinari kehidupan kita....
semoga Safura dan baby sihat hendaknya...
ps ingatkan supaya jaga pantang betul-betul k...
kalau boleh dalam masa setahun, jangan jadi 
macam akak nie, bersalin czer lepas 39 hari dah makan
macam2... tu tak kira makan curi masa bulan puasa lagi...
ais jer pantang sampai setahun...
lepas tu padan muka, sendiri tanggung le sakit urat....
haduiiii...
hehehehe....



Popular

Follow by Email