Cepatnya Ramadhan Berlalu: 3 Tips Untuk Selalu Rasa Dekat Dengan Allah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيمCepatnya Ramadhan Berlalu / Pejam celik-pejam celik dah hampir seminngu lagi Ramadhan nak meninggalkan kita. Cepat sangat rasanya! Amal tak kemana lagi. Bila dah cuti puasa semua aktiviti yang dibuat terus down. Ya Allah,,, dalam beberapa hari yang tinggal lebih-lebih lagi 10 malam terakhir ni, jom sama-sama kita gandakan amalan kita.... InsyaaAllah.... Allhamdulillah, walaupun cara pun kita beramal, tetapkan hati kita sendtiasa dengan Allah.... Tiga cara untuk sentiasa connect our heart with Al Khaliq:

1. Jangan putus istigfar
Sukar untuk buat tapi bula dah amal kita akan sentiasa menyebutnya. Dan ia dapat membantu kita sentiasa dekat dengan Allah dan akan sentiasa merasa Allah dekat dengan kita. Sepertimana Surah Al Qaaf: "Allah itu dekat dengan hambaNya, lebih dekat dengan urat leher".

2. Sebutlah Ya Allah jika berat.
Sekurangnya sebutlah Ya Allah menandakah kita selalu ingatkanNya, sama seperti mana kita bernafas, kerana Dia Ya Barri' Yang Maha Menyusun setiap oksigen yang keluar masuk ke dalam tubuh badan kita. Ya Allah sangat mudah untuk menyebutnya. 

3. Selalu positif dengan Allah
InsyaaAllah, kikiskan perasaan buruk sangka dengan Allah... biasa yang selalu mulut ucapkan, ini susah, ini tak boleh, boleh ke? itu antara ayat yang selalu keluar dari minda kita.... 


InsyaaAllah.... semoga tips ini dapat kita rasa selalu dekat dengan Allah. Allah sayang kita, Dia selalu ada.... Apa pun masalah berbalik jua kita kepadaNya... InsyaaAllah Dia sebaiknya penolong kerana Dialah Al Wahhab....


3 comments:

 1. Kan... pejam celik next week dah raya. salam kenal ya sis :)

  jemput datang ke blog MB https://missbaybeeboo.blogspot.com/ dan join giveaway. TQ^^

  ReplyDelete
 2. Nak raya dah bulan depan. Kita dah berada di 10 malam terakhir Ramadhan. Cepat masa berlaku kan.

  ReplyDelete
 3. terima kasih kak perkongsian...moga jiwa kita sentiasa dekat denganNYA...aamin.

  ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.