Di Atas Namu Mu Ya Dzul Jalali Wal Ikhroom

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum.


Allahumma Ya Dzaljalaaliwalikram, sesungguhnya Engkau Pemilik seluruh kemuliaan, keagongan, kesempurnaan dan ketinggian. Ya Dzaljalaaliwalikram, tiada sedikitpun kemuliaan dan keagongan kp manusia, makhluq dan alam ini melainkan semuanya hanya ciptaan yg menerima daya2Mu semata2, ketika Engkau memberi daya, nampak seolah2 mereka berdaya, ketika Engkau menghilangkan daya2Mu, jadilah makhluq itu fatamorgana, tiada wujud lagi. 

Ya Dzaljalaaliwalikram, kemuliaan dan kesempurnaanMu terlihat jelas pada alam dan makhluq ciptaanMu di angkasaraya dan dibumi. Jelas kelihatan daya2 kemuliaanMu dan kehebatanMu pada hati yg bercahaya dipancari cahaya makrifahMu, dpt dirasai olh hati yg dibuka hijab olehMu ya Fattah. 

Ya Dzaljalaaliwalikram, keagongan dan kemuliaanMu terdpt pd sekecil2 makhluq spt kuman yg ketika Engkau memberi daya membunuh, kuman itu akan menjadi asbab mematikan manusia. KeagonganMu juga terdpt pd sebesar2 ciptaanMu di alam yg nyata ini, galaxy yg terkandung berbilion bintang, blackhole yg dpt menelan planet2 termasuk bumi ini. Dan sesungguhnya alam nyata ini jika dibandingkan dgn keagonganMu pd alam yg ghaib, seumpama setitis air pd lautan yg luas tidak bertepi. 

Sesungguhnya tiada lafaz dpt dilafazkan olh lidah ini bg menyatakan keagongan, kemuliaan, kesempurnaanMu ya Allah. Ya Quddus ya Jalil, bersihkan dlm hati kami sekiranya terdpt walau sezarahpun rasa keagongan dan kehebatan milik diri ini kerana tiada makhluq di dunia ini yg mempunyai apa2 kemuliaan dan keagongan melainkanMu ya Dzaljalaaliwalikram..

Dr.Wan Maseri


No comments

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.