Tahun Baru 2019 Azam Baru

Tahun Baru 2019 Azam Baru / Allhamdulillah masuk hari ketiga di tahun baru 2019. Tiga hari juga anak-anak dah bersekolah di Kedah ni. Belum terlambat rasanya untuk sematkan azam baru? Azam tahun lepas lak camana? dah tercapai ke belum. Kalau saya belum tercapai! Nak kena teruskan lagi azam tahun lepas ke tahun ini... hukhuk... Apa pun azam tahun saya apa yang penting nak habiskan pengajian saya.


Sukar
Susah rasa nak habiskannya tapi terus bertabah dan kuatkan hati. Nak kena tunggu dan tunggu sebab bermain dengan human activity kan. Sebab itu la lama prosesnya. Ye la nak buat correction je dah berapa bulan. Then siap hantar untuk penyelia baca dan juga examinars. Berapa orang tu nak kena baca? Berapa lama pula masa yang diambil untuk baca? Sebab itu la prosesnya lama.... Selepas dibaca, bukan boleh terus submit, ada lagi yang kena betulkan. Dannnn kena buat second correction... Berapa lama pula ambil masa? Berapa lama pula nak hantar dan penyelia dan examinars baca??? itu la prosesnya sampai semua puas hati! dah puas hati boleh submit dan kena tunggu pula sekurangnya 3 bulan (itu paling cepat) untu terima tarikh viva... Dah terima tarikh viva, kemudia viva, tak semestinya lulus tanpa correction, masa ni la akan dapat result lulus atau tak.... kalau lulus lulus dengan berapa lama correction? ada lagi correction.... then berapa lama pula correction? sebelum submit untuk diiktiraf....

Macam tu proses PhD yang kadang-kala orang hanya tahu tanya "bila nak habis? bila akan habis?".... tak ada jawapan bila boleh habis.... kalau degree ke? ada je tarikh sekian dan sekian akan habis belajar. Ini tak ada masa kerana ia bermain dengan human activity....

So, sudah semestinya saya forward sahaja azam untuk menamatkan pengajian!

Saya tak ada apa-apa azam untuk diri sendiri selain menamatkan pengajian ini. Tak terfikir akal saya untuk azam lain, cuma apa yang saya teringin cuma nak jejakkan kaki ke Mekah Madinah jer.... Yang lain tak jadi keutamaan dalam impian saya setakat ni. Bukan tak ada matlamat hidup, saya tak boleh dan tak mampu nak buat apa melainkan saya kena dan terpaksa menamatkan pengajian saya terlebih dahulu. Itu destinasi utama. Kerana setiap impian nak apa? or nak kemana harus menggunakan wang ringgit.



Cukup
Allhamdulillah, cukup la dengan apa yang Allah kurniakan dengan tahun 2018 penuh warna-warni kehidupan. Banyak rezeki yang Dia kurniaan ada yang saya tak terfikir pun. Syukur Ya Rabb... Walaupun yang menyedihkan bila saya belum lulus pengajian saya. Allhamdulillah, itu pun saya bersyukur kerana ketetapannya Yang Maha Mengetahui. Memang down, menipu kalau tak down! nak buat correction pun down.... Tapi kena teruskan jua sampai penghujungnya. Saya rasa itu cukup kerana kasih sayangnya tidak terhingga. Banyak benda Dia tegur saya dengan kasih sayangnya.... Hebat kan kasih sayang Allah ni pelbagai bentuk.


Kuatkan Semangat Walaupun Meja Kerja Patah
Apa pun 2019 mesti diteruskan jua walaupun di 2 hari nak tahun baru meja ofis saya patah... hukhuk... terpaksa guna meja kecil, itu pun cukup la untuk saya. Allhamdulillah.... kerana tak ada budget ofis nak gantikan meja baharu untuk saya, katanya kena tunggu peruntukan baru. Tak pa Sheila teruskan semangat. Meja la sangat, cuma meja.... Cukup la apa yang ada.... nak beli baru sendiri memang la boleh dan sangat dilaukan tapi belum tentu dapat claim. Kalau nak buat ibadah tu boleh sangat, tapi memandangkan ketidakcukupan ongkos perbelanjaan masuk sekolah anak-anak dan balik kampung ni, tak mampu lak saya nak beji meja ofis baharu... kekeke... Member duk gelak kat saya "hi, masuk tahun baru aset total lost, kuat study" hehehehe..... aduihhhh... lawakkkk.... dengan saya tergelak....

Bila Meja Patah Saya Tulis Entry Ni


Mama Cakap Kat Daddy Tak Meja Ofis Mama Patah?
Ni, bab meja patah lah.... kakak duk bisik-bisik dengan saya, "mama cakap kat daddy tak meja ofis mama patah"... tak cakap, nanti daddy marah mama! sebab mama gatal sangat nak ubah bilik ofis... ye la nak masuk tahun barukan... Mood keja and study pun nak baru... Ofis pun nak cantik, harus la syok skit nak study.... sekali saya tolak meja tu... prrrraaappppp patah....penghadang kat bawah meja tu dah gelembung! haduiihhh... terus la yang lain pun patah sebab bukan solid wood pun, fiber habuk gergaji....

Tak apa la meja patah pun janji jangan hati nak habiskan study pun patah... Saya tak kisah, boleh je saya duk mana-mana buat kerja saya. Kat libraru ke kat mana! Asal study saya bergerak. tapi bila nak blogging saya lagi prefer duk dalam bilik ofis senang nak buat kerja...

Apa pun sahabat, boleh la kongsikan dengan saya azam tahun baru? dan saya doakan semoga azam sahabat pun tercapai... InsyaaAllah...


10 comments:

  1. Ya, PhD ni umpama masuk dalam terowong gelap dan kita kena cari cahaya nak keluar daripadanya. All the best doc to be!! :)

    ReplyDelete
  2. semoga sheila sentiasa tabah & kuat untuk berjaya..

    ReplyDelete
  3. Semoga tahun ini akan terus memberikan cahaya keceriaan dalam kehidupan akak sekeluarga, hihi ganas betul akak sampai meja patah.. Tapi takpe, jasanya pada akak banyak tue..

    ReplyDelete
  4. Allah tak pernah silap untuk pilih siapa yang mahu DIA uji dan hadiahkan pujian.Akak boleh..akak mampu..in sha Allah.Aamiin.

    ReplyDelete
  5. moga kuat dan dipermudahkan segala urusan... you can do it!

    ReplyDelete
  6. Semoga kuat semangat dan dipermudahkan segala urusan kak sheila dan keluarga ya..

    ReplyDelete
  7. mek tk thu lagi gapo mek nk. mek azam berubah stiap bulan. tkleh wat tahunan. hehehhehe. ap ap pun kak sheila, smoga ukhwah kita tetap bersama. amin

    ReplyDelete
  8. Semoga dipermudahkan urusan yr

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.