Nur Jannah 1st Solid Food

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Salam petang.... Nur Jannah dah masuk 6 bulan kelmarin, 30 Mac 2017 -30 September 2017. Kelmarin, daddy beli kek SR di SINI, pastu baru daddy berani bagi Jannah makan. Memang la daddy ni SOP skit.... dia risau kalau bagi awal, usus baby belum bersedia tuk terima solid food... Sikit sahaja bagi, Jannah biasa la dari 4 bulan lagi mata duk tengok orang makan dia nak makan.... terbeliak, ngaga sahaja, semua barang dia nak jilat.... 


Tapi mama ni duk blur nak bagi makan apa ni? Nak balik masak apa ni? nasi ke apa? Duk search sahaja lum lekat dan no idea lagi kat fikiran dangkal saya ni...

Ada apa-apa idea tak.... Nur Jannah sabar ye.... nanti mama balik masakkan bubur la kot! hukhuk... siyan Jannah.... 

Any idea, please help me?


9 comments:

  1. saya tak mahir pula tentang ni, sebab walaupun selalu jaga anak buah, jarang jaga yang masih bayi. mungkin boleh tunggu blogger lain yang arif untuk kongsikan idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe najah, akak yg dah ada ank ni pun dh lupa nk bg mkn apa

      Delete
  2. Mulut tu smpai muncung dpt makan..
    Semoga membesar dgn jayanya NurJannah

    ReplyDelete
  3. amboiii comey cam anak fruit kitaaa la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke... mesti ank fruit misdiarios suka sgt dgn makcik dia ni...

      Delete
  4. salam dear.. ni ibu anak 5 singgah nak bagi tips.. chewah mcm la terror sngat kan, hehe... sis start bg anak makan makanan pejal masa 6 bulan juga. awal2 mmg x kasi sbb kesian kat ususnya yg masih 'muda' lag tu. antara makanan yg sis kasi kat anak masa mula2 ni adalah puri. antaranya puri pisang, lobak merah dll.. kisar, tapis n kasi dia makan. Tentang nasi boleh bg tapi jangan lagi letak daging.. just bagi yg basic je dulu. pastu baru tambah nasi tu dgn bahan smpingan yg lain. goodluck

    ReplyDelete
    Replies
    1. t,kasih... sgt mbantu ni... smlm pun buat puri kat dia... oic... nasi xleh letak daging lg ye... dh lupa sgt la nk buat apa... haha...

      Delete
  5. ops lupa nak tambah.... kalau puri lobak merah tu kena - REBUS + KISAR + TAPIS..

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.