Chessecut Blogger Sayidah Napisah Yang Sangat Awesomekan Cikgu

Al kisah hari Rabu lepas, saya memang duk cari resepi... asyik saya duk buat keje, kakak duk tanya saya mama, esok nak bawa apa majlis raya kat sekolah... Dia duk rancang macam-macam, mama buat la ni, buat tu, mama ada ke bahan nak buat? Kat rumah kita ada ke semua tu? Dengan selamba saya jawab... "tak yah la fikir dulu kakak, Allah Ya Baari', nanti Allah susun la kat kita apa yang nak bawa nanti"  Dia tahu hidup kami ni kan limited,,, hehehe.... Dia jarang minta yang susah daripada saya!


Dah hampir balik ofis, sempat saya buka blog. Saya tengok cheesecut kat blog Sayidah Napisah. Teruk kepala saya bling-bling nak buat cheesecut. Lum pernah saya buat cheesecut ni... memang Allah Ya Baari'.... That's a good idea!


Dengan semangat terus kemas beg nak balik ni.... agaknya senang nak dapat bahan-bahan ni. Cuma beli cheese dan biskut!.... akak masih duk tanya saya nak buat apa mama? Dah sampai taman rumah saya, saya singgah kedai kat situ beli biskut dan beli cheese kat kedai kek di taman rumah saya!... 

Subhanallah, dengan rezeki Allah, bagi daya upaya terus saya balik buat cheesecut. 
Bahan-bahannya memang senang! saya guna gabungan biskut sandwich cracker dan creme cracker. Satu lagi biskut marie. Tapi bagi saya yang biskut marie ni lagi sedap. 

tapi saya hanya guna setengah tin susu pekat sahaja tuk 1000g cream cheese (2 pax). Itu pun husband saya kata manis lagi... harus kena kurangkan susu pekat lagi pasni.... 

 
Puteri-puteri saya, kakak dan kak ngah berebut la nak buat! Kak ngah pun ada jamuan raya juga kat taskanya esok. Sorang satu saya bagi buat, kalau tak memang berebut!

Bila dah seorang satu, masing-masing buat... kak ngah ni duk ajuk kakaknya, kak ngah punya jadi, kakak tak jadi... 

 
Untuk toping saya guna white choc dan chips... 

 tapi saya rasa white chock ni kurang sesuai sangat sebab cheese tu dah berkrim. Memang guna kacang lagi best macam Sayidah Napisah buat tu... Len kali saya nak cuba guna kacang pula... memang sedap tau,,,, nak buat lagi ni! hehe

Allhamdulillah siap

Hari Jadi @ Jamuan Raya di Sekolah Kakak dan Kak Ngah YAng Awesomekan Cikgu...
Yang kakak punya ada sikit tak habis! Yang kah ngah punya lak ada cerita disebalik chessecut ni....

Khamis, tu saya ada bengkel dari pagi lagi. Hari tu juga cik juga kat taska kak ngah invite parents sambut hari raya bersama.... dan kalau parents nak bagi sumbangan atau bawa pot luck pun boleh.... Saya sibuk dengan bengkel, tak tahu pukul berapa nak ke taska kak ngah. Baby Jannah dan daddy ada di bilik ofis saya! 

Bila masuk bengkel sesi grouping dengan sahabat-sahabat saya, kami dah boleh buat kerja sendiri, saya masuk bilik saya hantar cable... nak ke bengkel tu, terserempak dengan junior saya, dia panggil saya "akak jom pergi jamuan raya" dengan selambar saya jawab "hah, jamuan raya kat mana?" "kat taska la akak"... "ooo... p dulu, p dulu".... blur kejap saya! dah pukul 11 rupanya.... terus lupa jamuan raya kat taska bila keje saja ada dalam kepala...

hehehe.... masuk bengkel discuss dengan kawan-kawan, faham apa nak buat! saya mohon diri bila tengok jam dah hampir 12.30/// masuk bilik, jom saya ajak dady terus ke taska kak ngah! Dah nak habis ke.... dah sesi bagi duit raya. Sempat jumpa dengan cikgu kak ngah. Dia kata kak ngah nampak muram, mama dia tak datang! Alahai siyan kak ngah.... 

Husbans saya lak jengah kat kelas kak ngah, nampak cheseecut dalam bekas tak bawa kat tempat makan.... Dia tanya kak ngah kenapa tak letak bekas makanan tu kat tempat makan? kak ngah kata cikgu tak bawa! agaknya cikgu lupa.... saya suruh husband saya ambil kat kelas dan letak kat tempat makanan orang makan tu.... 

Bila nak balik saya cakap kat cikgu kelas sebelah, bila jumpa cikgu kak ngah, saya letak cheseecyt ni kat bekas, saya nak bawa balik bekas ni... Kata cikgu tu, ambil la apa yang nak bawa balik... hehehe... saya ambil kuih ubi dan kuih talam sahaja....

Bila balik, saya dan husband saya tertanya-tanya kenapa cikgunya tak letak bekas makanan kami kat tempat makan tu.... kak ngah kata cikgu nak makan.... hehehe.... betu ke budak ni?

Kelmarin, bila kak ngah p sekolah, katanya cikgu dia tanya, Adelia bawa balik ke bekas makanan tu, cikgu nak rasa..... hehehe.... rupanya, cikgu dia memang sengaja tak bawa keluar cheesecut tu, mereka nak rasa..... ye la makanan kat luar tu dah banyak!

Tak apa la cikgu nani saya buatkan tuk cikgu.... 

Al kisah cheeseut anjang lebar,,,,

Thanks sis Sayidah Napisah bagi idea tuk akak!

Allhamdulillah....

 



5 comments:

  1. cheesekut ni memang mudah buat, CCL rajin buat .. simple bahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ccl, senang! dl duk dgr nama sj... ingatkan ssh nak buat...

      Delete
  2. wow.
    aida lom pernah buat ni.
    tapi suka makan!
    org lain tukang buat hi hi hi...

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.