Mewangi Di Hari Lebaran

Salam Ramadhan ke 11, dan salam sayang...

Cepat sangat kan Ramadhan berlalu, tup tup dah masuk ke 11 hari umat Islam berpuasa dan menyambut Ramdhan... Dah hampir setengah bulan ni, mula la nak memikirkan tentang persiapan raya pulak. Tak gitukan.... Dari persiapan kelengkapan pakaian keluarga, serta persiapan kuih muih dan hidangan di hari lebaran, tidak ketinggalan pula dengan persiapan rumah bagi menyambut ettamu bertandang...

Pelbagai tip dan dekorasi rumah yang boleh dibuat sendiri (DIY) dan banyak juga tips yang boleh dirujuk daripada pakar interior design, rujuk youtube, buku-buku dan sebagainya...

Antara satu tips yang saya akan kongsikan untuk dekorasi rumah iaitu:

1) Gubahan hiasan bunga
Gubahan bunga sangat penting bagi menyerikan suasana kecerian rumah di hari lebaran. Sesuaikan dengan keluasan ruang tamu anda. Jika anda mempunyai side table bulat yang letak di tengah ruang tamu dikelilingi dengan sofa, boleh gubahkan bunga hiasan secara membulat atau pun meletakkan dalam cave yang tinggi bagi nampak elegant. 

2) Wangian
Wangian rumah selalu dipinggirkan dalam mendekorasi ruang tamu. Oleh itu, saya mencadangkan anda cuba meletakkan sedikit wangian dan haruaman daripada bunga-bunga segar, lilin wangi atau menggunakan wangian udara bagi menyegarkan seluaruh ruang tamu anda. 

3)  Pencahayaan dan Kesegaran
Kedua-dua elemen ini sangat perlu dititik beratkan memandangkan cuaca yang tidak menentu. Tatacahaya penting bagi mencerahkan kediaman jika ruang tamu anda sempit dan tidak banyak tingkap. Manakala, kesegaran juga sangat perlu pagi memberi keselesaan kepada tetamu. Ye la kan, tetamu mungkin sudah beraya banyak tempat dengan keadaan cuaca yang mungkin panas akan menyebabkan tetamu mahukan kesegaran dan kesejukan. Oleh itu, lampu, kipas atau penghawa dingin sangat diperlukan di dalam setiap kediaman kini.

Justeru, bagi merialisasikan dekorasi ini, saya beberapa produk bagi membangkitkan kesegaran ruang tamu di hari lebaran. Jangan risau! Anda juga boleh meriasasikan impian dekorasi rumah untuk lebaran ini di contest Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya Sale. Boleh klik banner di bawah ini:

http://www.lazada.com.my/blogger-contest/
RAMADHAN RAYA BLOGGER CONTEST
Lazada menyediakan potongan harga yang sangat hebat! seakan tidak boleh dipercayai sehingga 90% tau. Klik sini Ramadhan Lazada Riang Ria. Anda boleh memilih keperluan dekorasi yang diperlukan bagi mendekokan kediaman anda! Bagi saya pula, memilih untuk mewangi di hari leberan dengan :




Essential Oil Diffuse ni penting bagi menjadikan ruang tamu saya lebih segar dan harum. Dengan adanya lampu LED akan membangkitkan lagi mood pencahayaan bagi ruang tamu saya.



Manakala, Aplha Ceiling Fan with LED Light ini akan melengkapkan keharuman kediaman ruang tamu saya semerbak mewangi selain memberi kesejukan kepada penghuni dan tetamu, hehehe.... Jika tetamu yang datang di malam hari, LED lampu kedua-dua benda ini akan memberi kesan pencahayaan yang romatik serta elegant... Wahh... gituuu.... 

Bagi bagi di luar sana sangat dialukan dan mengalu-alukan untuk menyertai Ramadhan Raya Blogger Contest ini... Tatacara contest serta matlumat contest ini seperti di bawah:

1. The contest runs from 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks)
Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu)

2. During these 4 weeks, there will be 1 contest held every week with a different theme (in totality there will be 4 contests held during these 4 weeks). Every contestant may participate in more than one contest.
Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali.

3. To take part in any of the following contests, each contestant (blogger), during the relevant contest period, shall write an article and post on his/her blog (“Article”) on the relevant theme. The Article shall contain such relevant contents and answers to all the relevant questions specified below:
Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu . Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut:

1. Week One Contest:

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017
 Title of the article: Recipe's name

Theme: Delicious Ramadhan
 a. What are your favorite Iftar dishes?
 b. Share the recipes of the dishes
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes?

 For your references :
 Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances
 Bazaar Ramadhan(link) : Groceries


2. Week Two Contest:

Theme: My Ramadhan Home

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. How are you decorating your house to be Raya ready?
 b. Share your house decorating tips for this Raya
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate   your house for this Raya?


3. Week Three Contest:

Theme: Looking Good & Beautiful

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. What's your color theme for this Raya?
 b. Share your outfit details for this Raya
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya?


4. Week Four Contest:

Theme: Travelling Back Home

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017
 Title of the article: Any title related to the Article

 a. Where do you celebrate Raya this year?
 b. List down your "balik kampung" essentials.
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"?

Jangan ketinggalan ye!! 
 
Sekian, terima kasih.... Allhamdulillah.... :) 
Salam Ramadhan

Previous
Next Post »

4 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
paridah
admin
June 6, 2017 at 4:36 PM ×

DH BOLEH MULA FIKIR PRSIAPAN NK SAMBUT RAYA

Reply
avatar
June 7, 2017 at 6:46 AM ×

Macam-macam barang keperluan yang ada. Semuanya menarik.

Reply
avatar
June 7, 2017 at 7:03 AM ×

semua ada kan, boleh dipertimbangkan ni

Reply
avatar
June 7, 2017 at 10:36 AM ×

perkongsian yang menarik sekali..
banyak pilihan yang ada di lazada kan..

Ikhlas dari
AlongMisuari.com

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment