Banyaknya Musibah Dalam Hidup

Musibah Dalam Kehidupan

Seringkali tidak berfikir panjang apabila musibah yang datang, ada sahaja hendak salahkan itu dan ini... Walhal sendiri yang salah jarang didahulukan... Erm.... mengeluh dan merungut itu perkara biasa. Sering sahaja terlepas di jiwa! Tanpa periksa dahulu apa yang betul dan salah, sudah mahu menghukum itu dan ini yang salah.... Itulah saya, yang lemah dan jahil... Sedaya mengelak ada kala terlepas juga dengusan itu...

Kisah Saya
Al kisah, Jumaat lepas sehari nak berpuasa saya dan keluarga ke USM Penang, mahu menyelesaikan perkara tentang pengajian saya. Kami singgah di cafe mami desa Aman Damai.... Sebelum tu saya teman anak-anak (kakak dan kak ngah) ke tandas... sementara husband saya dan baby terus ke cafe! Sampai di cafe saya dan anak-anak ambil makan dahulu. Bila nak bayar saya ke stroller baby nak ambil wallet, cari tak ada... mula rasa nak panik. Berapa kali cari kat dalam kereta pun tak ada... terus call bank blog card... Settle... tapi saya n husband still cool walaupun nampak gelabah.... baby dah nangis, x sempat saya nak hiburkan dia, duk kalut call bank... 


Bila nak balik saya cakap kat mami cafe "wallet saya kena curi"... then mami terkejut! ada student perempuan sapa saya... "wallet warna apa?" saya cakap "warna merah".... dia belek beg dia keluarkan wallet warna merah! "yang ni ke".... aa'aaa.... haduiiiii.... dia jumpa kat toilet atas tempat letak sabun. Dia perasan muka saya tadi... katanya entah saya ada lagi ke tak kat cafe, kalau tak nak hantar wallet ni kat jabatan keselamatan.... husband saya kata, "baru nak pergi jabatan keselamat buat report".... 


Huh.... cuainya saya! husband saya tanya saya ada tinggal kat dalam toilet ke? saya dengan confident cakap tak, tak bawa.... takut hilang lupa!..... fuhhhh memang caiyoooo la jawapan saya. Memang betul pun, saya ni pelupa dan tinggal kat toilet! tu la saya ni yang cuai.... Subhanallah.... tak pikir apa, syukur! syukur! student tu pun muka dia pucat.... banyak-banyak saya ucap terima kasih kat dia.... tapi saya lupa nak sedekah kat dia, duk kelam kabut, terkejut punya pasal.... semoga dia dimurahkan rezeki syurga dan dirahmati Allah....

Semua ni bukan saya anggap musibah! tidak terfikir ia musibah, tapi pengajaran kepada saya ni yang memang pelupa ni.......... Allah nak ajar saya supaya jangan lupakanNya! kadang-kala saya yang lemah dan jahil ni memang lupakan Dia.... Astagfirullahallazim....

Berkata Imam Ibnu Taimiyah rahimahullah: 

"Datangnya musibah-musibah itu adalah nikmat, kerana ia menjadi sebab dihapuskannya dosa-dosa. Ia juga menuntut kesabaran sehingga orang yang ditimpa musibah diberi pahala. Musibah itulah yang melahirkan sikap kembali taat dan merendahkan diri di hadapan Allah swt serta memalingkan kebergantungan hati dari sesama makhluk. Musibah itu sendiri dijadikan oleh Allah sebagai sebab penghapus dosa dan kesalahan. Bahkan ini termasuk nikmat yang paling agung"

Percayalah...... 
Allah takkan memberi musibah kepada kita. Hanya kita sahaja yang menganggap kesusahan dan kesulitan itu adalah musibah disebabkan oleh mata hati yang terhijab. Namun, jika dibuka mata hati itu, tidak sedikit pun ia dianggap sebagai musibah.... Berlapang dada dengan semua ketentuan Allah swt, sebab ia adalah kasih sayang Allah Ya Rahman Ya Rahim.... indah hidup bila kita berpalingkan muka ke arah kiblat. Kenapa saya berkata begitu? Sebab setiap "hamba" Allah yang mengadapkan seluruh jiwa raganya ke arah kiblat, sentiasa hidup mengelilingi kaabah, tak kan melihat setiap kesulitan dan kesusahan itu adalah musibah... seperti mana saya selalu kata dalam entry sebelum ini bagaimana hidup mengelilingi kaabah.... lagi bertuah jika anda yang sudah sampai ke Masjidilharam mengelilingi kaabah membesarkan Ya Kabir Ya Mutakabbir! Saya??? belum sampai rezeki ke sana.... doakankan saya yer!!! jika anda sudah menglilingi kaabah hiduplah berlawanan arus kaabah itu... InsyaaAllah akan tenang hidup anda! walau apa jua halangan, rintangan, dugaan yang diberikanNya.... kerna Allah itu sangat jeles tau... jeles kita kadang-kala melupakannya.... Dia nak kita sedikit pun jangan lupakan Dia. Jika ada apa masalah, kembali mengadapnya... Apa yang penting refleksilah diri sendiri kenapa Allah datangkan semua itu kepada kita!!!



Konklusi
Bulan yang penuh barakah ini, banyaklah berdoa pada yang satu, Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang! Yang paling utama sucikan hati, bersih hati dari berperasangka buruk. Selalu istigfar! cara yang lebih mudah sucikan hati... jangan mudah buruk sangka... kalau boleh jauhkan dan hindarkan perasaan buruk sangka... sebab apa yang ada dalam hati kita ni akan transform perangai dan sikap kita!

Jika kita fikir setiap apa yang berlaku adalah musibah, sampai bila hati kita tak tenang... Jika dalam kita baik, hati kita baik, insyaallah sikap kita pun baik.... semoga bulan baik ni, kita doa yang baik-baik saja... tak de yang buruk-buruk sangka,,, no no no...

Allhamdulllah...

8 comments:

  1. ehhh , akak study usm jugak ? kos ? buat postgrad eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A as sis... PG course screen studies school comm... Sis kt usm me...

      Delete
    2. ha'ah usm . tp baru undergrad hehe

      Delete
  2. SYUKUR ALHAMDULILLAH..ALLAH PERMUDAHKN KESULITANMU

    ReplyDelete
  3. Nasib tiada apa yang berlaku. Syukur alhamdulillah. Allah sayang sis ;)

    ReplyDelete
  4. Nasib baik tak de apa apa..

    Lain kali tingkatkan tahap waspada

    ReplyDelete
  5. Nasib baik tak de apa apa..

    Lain kali tingkatkan tahap waspada

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.