Pengalaman Bersalin Puteri Ketiga: Nur Jannah

Bersalin bukan satu perkara yang sama setiap kali menghadapinya.. Setiap kali bersalin ada pengalaman tersendiri... 

Allhamdulillah... 
Pengalaman yang menyeronokan tuk kali ni... Kenapa saya rasa seronok dan berkata begitu? Sebab kali ni benar-benar saya berserah pada aturan Allah Al Baari'.... Beberapa hari (2 hari) sebelum bersalin saya dah mula sakit perut, tapi saya tak sure sakit perut nak bersalin ke apa... Sebab sakit biasa sahaja tapi berterusan... Tak ada tanda seperti turun darah ke atau turun air... Persiapan ke hospital semua dah lengkap.... 


Pada 30 Mac jam 12 tengah malam, saya ajak husband saya ke hospital. Kejutkan mak saya ikut bersama. Tiba di hospital, ramai rupanya ibu mengandung sedang tunggu turn check nak bersalin. Pengalaman pertama saya ke hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu... Dalam pukul 3.30 pagi baharu nama saya dipanggil untuk check urine dan buat CTG. Pada shift malam tu, daripada pukul 9.00 malam sampai giliran saya, 17 ibu mengandung tunggu giliran check up bersalin. Ada yang sakit sangat dan ada yang sakit boleh tahan lagi macam saya. Lepas tu kena tunggu lagi tuk check VE.... tunggu lagi!... tak apa la, Allah Ya Baari'... Saya hanya doa semoga Allah bagi saya doktor perempuan. Bila nama saya dipanggil, saya ditemubual... panjang juga la temubual tu, daripada tarikh awal datang haid sehinggalah bila saya mula rasa sakit dan tanda-tanda. Tapi saya tahu saya belum ada tanda nak bersalin seperti keluar lendir atau darah.... cuma sakit perut seakan kontraksi sahaja dan berterusan.... 

Bila dah habis ditemubual oleh doktor perempuan tu, dia nak biat VE kat saya.... Bila VE dibuat, dia kata, jalan belum terbuka ni.... terus saya tanya dia, saya boleh balik rumah dulu ke doktor,,,, dia ikut saya, terpulang sama ada saya nak balik atau nak terus masuk wad. Saya pilih nak balik rumah dulu... kalau dah ada tanda seperti turun darah, air dan sakit kerap terus datang hospital katanya.... Ok! saya akan buat surat discharge!.... ooooicccc,,,, bila dah masuk tu situ, rupanya terus kira masuk wad.... kena discharge pula... hehehe.... hampir 5 pagi! juga saya settle discharge RM18 bayaran tuk pagi itu.... 

Tanda Bersalin Dah Mai
Balik rumah lepas solat subuh saya tidur, husband saya tido sekejap sahaja, bangun pula, hantar kakak Amani ke sekolah.... Memamng penat dan mengantuk sangat semalaman tak tidur.... Semasa tidur, dalam pukul 8 lebih, saya rasa ada degupan seumpama dalam perut saya kena tendang.... terus saya terjaga dan kejutkan husnband saya... Saya suruh dia tengok ada apa kat flower saya, darah ke apa? Tak ada apa husband saya kata! Tiba-tiba saya rasa ada air keluar. Saya tak boleh nak bangun akut air keluar banyak. Rupanya air ketuban saya pecah... terus saya terkepit dan tak pikir panjang nak ke hospital terus..... Husband saya kejutkan mak saya!.... saya terus salin kain batik kerana air ketuban saya ah keluar, ambil cardigan dan terus keluar ke kereta... Memang tak pikir panjang,,,, hahaha... lawak tul.... saya tak pernah turun air.... ada orang kata kalau turun air lagi bahaya sebab baby mungkin boleh lemas kerana kekurangan air dalam perut.... haduihhh, tak tahu mitos ni betul ke tak.....

Bersiap ke Hospital
Dalam kereta saya tunggu mak saya bersiap.... Alaa,,,, rasa macam lambat husband saya bawa kereta. Nak sampai hospital dari rumah saya ada dua, tiga traffic light. Akhirnya sampai juga. Tak boleh nak gerak saya, duk terkepit-kepit.... Husband saya turun ambil wheelchair, saya naik terus masuk pintu bilik bersalin.... Memandang saya dah darurat, misi bagi priority pada saya. Dia bagi kain, tukar! kain saya dah lecun.... salin, tunggu kejap, air turun semula... tiga kali saya tukar kain. Naik timbang berat pun air tengah keluar....  tapi saya cool tak rasa sakit sangat!.... Saya tak berhenti baca zikir Asmaul Husna, hanya itu yang paling mudah dan pendek.... 

Saya zikir, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Fattah, Ya Wahhab
kali ketiga tukar kain, misi dah jenguk saya dalam toilet, tengok air ketuban saya warna hijau.... terus mereka booking bilik kat saya, dan saya disuruh buat CTG baby....  Allhamdulillah, masa tu ada bilik tuk saya! Kalau pagi tu memang full... Masa tengah buat CTG, saya dah mula rasa sakit,,,, namun still terkawal lagi... siap CTG, terus buat VE buka 5 cm juga dengan doktor perempuan muda lagi.... misi suruh saya naik wheelchair tolak saya masuk labor room. Doktor perempuan tu follow saya, masukkan jarum di tangan saya dan pecahkan air ketuban....

Siapkan Mental Untuk Bersalin
Terus dia tinggalkan saya sendirian dan tutup langsir! Alamak, saya duk sorang ka? It's ok Allah ada.... "dengan namaMu aku berzikir dan memohon".... dan doa Nabi Nuh... Sempat saya tengok jam di dinding belakang saya masa tu pukul 11 lebih. Dalam hati saya mesti saya akan bersalin dalam pukul 12 lebih ni.... sejam kot! sebab bukaan saya baharu 5 cm.... Saya sempat fikir betul ke saya dah nak bersalin ni? Last saya makan petang kelmarin tu, seteguk air dari pagi tadi saya tak minum.... tak sempat,,,,, ada ke daya saya nak push ni? Tapi Allah Ya Baari' Yang Maha Menyusun SegalaNya.... walaupun saya dah beli kurma ingatkan nak makan sebelum masuk labor room, tapi Allah jua Yang Maha Menyusun yang terbaik untuk saya.... 

Sampai Waktunya
Kali pertama saya panggil misi, saya rasa nak berak! Misi kata dah "nak terea ko?" Pastu saya reply, tak pa ok lagi ni.... Beberapa minit saya panggil misi pula, rasa nak berak ni misi.... Terus misi datang, dia tengok saya, ok terea je.... "panggil abe dio masuk".... Pastu ada sister datang "abe dio tak sir masuk, mak dia masuk"... tak apa, mak saya lagi ok..... kalau husband saya kang dia yang pengsang..... hahaha..... ok, push, macam sembelit!.... tarik nafas panjang-panjang lepas tu lepas.... Jangan bunyi mulut.... mak saya duk baca doa Nabi Nuh kat telinga saya.... misi kata sikit lagi, dah nampak kepala ni.... terus saya ingat sepupu saya kata push kuat-kuat!.... Dua orang doktor pelatih duk kiri dan kanan saya tolong tolakkan lutut, paha saya dan punggung saya ke bawah, takut saya terangkat punggung.... Saya terus cakap kat Allah saya tiada daya Ya Allah "la hau la wa kuwatailla billa",,, kuat-kuat saya push terus selamat! Allahmdulillah... dalam 5 minit sahaja.... tak habis 10 kali mak saya baca doa Nabi Nuh katanya.... jam 11.30 baby saya lahir di dunia yang fana ini. Seorang lagi khalifah Allah.... baby girl... mak saya kata "besar baby dia" sebelum ni tak besar sangat 3.0 kg sahaja... 

Syukur Selamat
Syukur sangat!... Allah Yang Maha SegalaNya! Dah keluarkan uri segalanya,,,,, Misi jahit saya, rasa macam sampai ke punggung... banyak juga jahitannya.... Dah selesai semua mak saya pula keluar! Misi datang bawa air susu kat saya, tak sempat saya nak minum habis,,,, walaupun saya dahaga sangat masa tu, sebab air tu panas sangat!.... hehehe.... tak apa la, Allah dah susun yang terbaik buat saya! Dah lama baru saya tanya misi, baby saya berapa berat? Misi kata 3.5 kg... erm... patutla banyak misi jahit saya.... badan saya kecik sahaja, dan lagi last bersalin 5 tahun.... kalau bersalin kerap dan jarak tak jauh, tak banyak koyaknya...

Menunggu Untuk Masuk Wad
Misi suruh saya rehat dulu, sebab semua bilik full, walaupun saya dapat GL 1st class... Dalam hati saya kata tak apa la duk kat wad apa pun boleh asal ada tempat, Allah susun kat saya semuanya terbaik di mana sahaja tempatnya... Daripada pukul 12.30 tengahari sampai pukul 5 petang saya kat labor room sebab tak ada bilik.... Doktor datang check saya,,,, doktor kata kat misi dah cakap ke kat saya pasal baby saya!.... Dah cakap, doktor sekali lagi bagi tahu, baby saya kena masuk wad dulu tuk pemantauan, sebab tadi gula baby saya rendah.... tapi tak apa dah ok sebab misi dah bagi susu.... "apa pun kena masukkan baby kat wad, tak lama 4 jam, sebab air ketuban puan ada sikit najis, sikit saja tak banyak".... saya angguk saja tanda setuju!

Baby
Gula baby rendah! ye la... saya last makan dan minum petang sebelum tu... brapa jam saya tak makan dan minum... air ketuban saya ada sikit najis!... erm... bila misi jenguk saya kat toilet tu, dia nampak air ketuban saya warna hijau... mungkin sebab tu ada najis sikit... bila baby dah nak masuk wad, misi datang bawa kat saya cium baby dulu,,,, alahai.... sedih rasa.... tinggal saya sendirian kat bilik labor room...

Pengalaman Di Labor Room Yang Sentiasa Sibuk
Dalam beberapa jam saya kat situ, labor room sentiasa full, setiap jam ada sahaja khalifah Allah dilahirkan.... sehinggakan terpaksa bersalin atas troli di ruang legar ditutupi tirai sahaja, dua tiga sekali gus.... Hebatnya Allah... AgungNya Dia Ya Adzim... saya hanya mampu berzikir syukur nikmatnya yang banyak itu. Bayangkan ramainya, orang bersalin dalam satu masa.... semuanya senang sahaja saya dengar. Ada yang bertekak dengan doktor dan misi juga dalam duk kesakitan tu... hehehe... saya senyum, misi marah-marah sayang! Nak suruh patient dengar cakap... "puan jangan tepik, nanti tak dok tenaga! ni misi nak maroh ni, nak lawea misi royak...." pastu dengar doktor lak cakap "puan terea kuat jange bunyi soghoe.... puan kea ramai dah branok"... haduih, macam-macam... ye la dah time sakit memang suara nak push pun tiba-tiba kuat! Finally, khalifah Allah satu persatu dilahirkan dengan jaya oleh ibu-ibu yang cekal dan tabah.... Sungguh! Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang! Dari satu pengalama ke satu pengalaman ibu bersalin saya dengar!

fuhh... betapa hebatnya Allah, Dia Yang Maha Besar, Ya Kabir Ya Mutakabbir, tak mampu saya gambarkan penciptaanNya terhadap makhlukNya iaitu umah Rasulullah SAW,,, yang diberikan tanggungjawab sebagai seorang hamba dan khalifah di muka bumi ini....

Ada juga yang lambat bersalin, ibu yang sebelah bilik saya! Dari tengahari saya dengar dia nak bersalin hingga ke petang belum lagi bersalin... Sayu-sayu saya dengar si ibu mengadu kesakitan... dan dengar azan dialunkan.... Saya turut sama zikir dan doa supaya ibu itu mudah bersalin.... Shif petang! Doktor yang temubual saya pagi tadi datang jenguk, dia tengur saya dah bersalin? a aa.... pukul berapa? pukul 11.30 kata saya! di kala menanti tu saya rasa sangat haus! nak minta susu dari misi saya segan, ntah nape la saya ni!... sedangkan misi suruh sahaja saya minta kalau saya dahaga.... 

Masuk Wad
Pukul 4 lebih, misi datang bagitahu, mak saya nak balik dulu. nanti petang dia datang semula.... Hampir pukul 5.30 petang baru misi transfer saya masuk wad 7 bersama dua orang ibu yang lain.... Hanya wad itu yang kosong masa tu, wad 24, 25 semua penuh... saya nampak husband saya kat luar, dia follow saya masuk wad... Allhamdulillah.... pukul 6 lebih misi datang bawa nasi, saya makan! habis... sebab lapar teramat.... hehehe.... kemudian saya ke toilet bersihkan badan... Mak ayah saya datang dengan anak-anak saya! kakak dan kak ngah.... tapi tak dapat mereka nak tengok baby tak ada. Wad 2 hanya mak dan ayah baby sahaja yang boleh masuk melawat!

Baby?
Baby saya? Malam tu baby tak keluar wad lagi... saya kepenatan! selepas habis waktu melawat tinggal saya sendirian... husband saya pesan kat peneman sebelah katil saya supaya, adik tu tengokkan saya dan tolong angkatkan saya bila saya nak ke toilet... toilet pun dekat belakang katil saya sahaja.... pukul 9 lebih dah habis sembang dengan patient dan adik patient katil sebelah saya tidur.... rasanya nyenyak juga!... hehehe... hinggakan apa yang berlaku kat wad tu saya tak sedar sangat! bila saya jaga pukul 1 lebih.... kat ruang tengah jalan kaki, dah penuh katil patient.... memang ramai sungguh ibu bersalin.... 

Misi Hantar Baby
Pukul 2.30 pagi, dua orang misi datang bawa baby, baby dah keluar wad... kata misi baby dah ok... sayang baby! dia tidur tak lena sangat mungkin lapar... susu saya belum keluar.... lepas tu terus saya berjaga sampai pagi! Bila subuh, saya nak pergi mandi tapi susah saya nak bangun.... adik yang teman kakaknya katil sebelah saya keluar solat subuh,, dia cakap kejap lagi dia datang tolong saya... bila pagi semua peneman dah kena keluar wad sampai doktor datang check... tengahari pula boleh masuk! 

Misi Shif Pagi Kawan Sekelas Saya
Bila misi tukar shif, saya bangun perlahan,,,, saya ni takut nak bangun... hahaha.... ambil blanket tuk salin cadar saya, dan baju juga kain... saya nak mandi rimas sangat dah rasanya! Saya tengok misi shif pagi tengah check case.... rasa macam saya kenal! lama saya tengok dan perhati cara dia cakap! Sah dia.... terus saya panggil "misi xxxx tu".... dia terkejut! terus tanya "sapa eer"..... misi (kawan dia) tu menyampuk, "Aselawati".... dia tengok nama saya kat dinding! oooo.... kawan sekelas saya masa form 5.... hehehe

Masa Doktor Melawat
Sampai doktor masuk doktor check up saya dan rakan-rakan dan lain... dia suruh kami ke bilik hujung nak check darah beku,,, alamak! saya cakap kay doktor saya nak mandi dulu... doktor kata tak payah mandi, nanti check akan kotor lagi.... ermmm... ok... Saya dan rakan-rakan pergi bilik hujung. Kawan saya cakap sakit tau doktor seluk, dan goncang.... fuhhhh.... ye ke.... tapi macam-macam versi ada.... sempat kami sembang! kekekeke.... saya bertiga masuk bilik tunggu giliran. Kakak tu dulu! lepas tu saya, dia bagitahu x sakit. tahan senafaz.... hehehe.... tiba giliran saya.... tahan senafaz.... allhamdulillah.... tiada darah beku.... tak sakit! kemudian turn kawan katil sebelah saya. Saya juga cakap kat dia x sakit, tahan senafaz.... 

Baby Saya Nangis Kuat
Masa duk tunggu giliran tu, kawan misi saya tu bawa baby saya ke bilik mandi, dan mandikan dia.... kawan saya cakap "dia nangis kuat sangat, ambik mandi dia"..... masa misi duk mandi tu pun saya tengok baby saya nangis! mana tak nangis baby saya lapar tu... kesian dia.... Dah siap doktor check, sedang baby saya duk mandi terus saya ke toilet mandi.... duk tengah mandi saya dengar baby saya nangis.... kuat sangat! haduihhh..... cepat la saya dalam toilet tu..... dah keluar, saya terus ambil dia! 

Saya contact husband saya suruh beli FM dulu.... susu saya belum keluar, kesian baby mesti lapar dari jam 2.30 pagi belum minum susu.... 

Apa pun syukur saya dan rakan-rakan yang lain yang masuk wad petang 30hb tu dah boleh discharge! tunggu doktor buat surat! Allhamdulillah.... syukur, dek baby nangis saya kelam kabut nak breakfast... cepat saya makan, telan-telan saya beberapa suap.... hahaha.... 

Tengahari
Husband saya siap bawa susu dalam botol.... saya kata mana boleh bagi dalam wad ni.... kakak tu tegur saya bagi jer sorok-sorok! dia sangat memahami situasi saya dan baby! katanya tadi dia nak angkat baby saya masa dia nangis kuat, tapi bila dia nak p, saya dah keluar toilet... Allhamdulillah,,,, semoga kakak dan baby juga sihat sentiasa.... baby kakak tu juga ada dalam wad 2 dan tak boleh keluar lagi, kerana dia pun masalah yang sama dengan saya, masalah air ketuban ada najis. Mungkin baby dia dah makan najis, babynya tak boleh discharge lagi!

Husband saya kata, itu sepupu saya! baru masuk wad... erm... tapi dia duk selang banyak dari katil saya. Allhamdulillah, sepupu saya dah keluar dari ICU.... tapi babynya masih di wad 2 juga.... namun 28 hari babynya pergi jua!

Misi Shif Petang Sahabat Saya
Misi bawa surat discharge! Allhamdulillah.... seronok kami yang boleh discharge.... rakan-rakan kat wad tu baik-baik. Kalau boleh dengan semua nak sembang... hehehe.... Misi shif petang masuk. Saya call husband suruh dia datang ambil surat, pergi bayar. Husband saya datang ambil surat pergi buat pembayaran dan misi suruh bawa sekali wheelchair... adik katil sebelah saya orang paling cepat discharge.... duk kemas barang tu, saya perasa misi shift petang tu seorang lagi kawan sekolah saya. Bila husband saya datang, saya bagitahu dia... husband saya kata pergi la tegur dia... tapi saya tengok dia busy sahaja duk check patient... tak apa la kejap lagi nak keluar saja p tegur dia... 

Saya duduk atas wheechair, tiba-tiba dari belakang ada orang peluk saya!... hehehe.... kawan saya misi tu, dia kawan baik saya masa form six.... dari form six sekarang baru kami jumpa.... bayangkan dah berapa tahun! saya form six tahun 1998/1999... kawan saya tu dia buat keputusan untuk jadi misi dan tak nak ambil STPM untuk bantu keluarga... dulu bila balik sekolah saya dan dia selalu ke Kota Bharu beli buku STPM.... rindu sangat dia! dia banik sangat. Sempat kami borak walaupun dia bz sangat. bila nak keluar dia sempat bagi 

Pengalaman bersalin tak sama seorang demi seorang.... Allah Yang Maha SegalaNya... Serah pada Dia sepenuh hati! Yakin Allah akan tolong... yang penting bila sampai hari nak bersalin, cuba bersihkan hati kita.... buang semua rasa benci, marah, dendam, nafsu nak itu dan ini, jangan merungut! maafkan semua orang dan minta maaf.... letak pada Allah semuanya... Sandarkan diri kita padanya.... fikir positif, susah ke senang kita nak bersalin nanti, Allah adalah Yang Maha Menyusun... apa yang Dia susunkan pada kita itulah yang terbaik! cuba dan cuba jangan merungut dan jangan ada rasa tak puas hati.... 

Terima Kasih
Salut dengan staf di labor room HRPZ II! Mereka memang cekap, doktor mahupun misi... Terima kasih Ya Rabb Yang Maha SegalaNya, kepada Mu aku sandarkan, terima kasih semua staf HRPZ yang baik dan ceria! marah-marah sayang itu baik.... buat saya gelak dengan telatak mereka.... tapi saya tak kena marah ye, misi semua baik... saya suka pengalaman pertama bersalin di HRPZ II... walaupun HRPZ II sentiasa full...

Terima kasih kepada semua misi dan doktor yang merawat saya sepanjang saya mengandung Klinik Kesihatan Changlun, Pusat Perubatan UUUM, Klinik Kesihatan Wakaf Che Yeh,,,

Pukul 2.30 saya keluar wad... mak ayah saya tak sempat nak masuk hospital jumpa di parking, then terus balik rumah!

Allhamdulillah...

SELAMAT HARI IBU KEPADA SEMUA IBU DI LUAR SANA, IBU SAYA ZAMILAS, IBU MERTUA SAYA CHE BUNGA, SEMUA IBU ANGKAT, IBU SAHABAT, SAHABAT DAN IBU HAWA YANG MELAHIRKAN KITA....

SELAMAT HARI JURURAWAT KEPADA SEMUA JURURAWAT DI SELURUH NEGARA TERUTAMA JURURAWAT YANG MERAWAT SAYA....

#harike43babynurjannah


2 comments:

  1. Alhamdulillah...suka PC bila baca perkongsian rakan-rakan pengalaman bersalin...menjadi ilmu buat PC..betapa berkuasanya Allah dalam mengizinkan sesuatu itu berlaku mengikut rencanaNya..subhanAllah walhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih PC... rencana allah sangat hebatkan..

      Delete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED