Jerslin Oil Merawat Segala Penyakit Bayi

Allhamdulillah... syukur Ramadhan kedua berlalu....

Berberapa minggu lalu, baby Jannah luka kat telinganya... Al kisahnya, mak dia ni yang menjadi punca luka telinganya... hukhuk.... memulanya husband saya suruh saya buang daki kat telinga Jannah, bila ada peluang saya gosok daki kat Jannah... dua kali saya gosok... gosok pula dengan air biasa... bila nak gosok tu saya terfikir nak gosok dengan baby oil ke, nak gosok dengan air biasa.... haduii... bler kejap... Dah berapa hari tu, husband saya perasan belakang cuping telinga Jannah berair dan keluar air bisa dan berbau.... Ni mesti pasal saya gosok daki telinganya, kata husband saya... cuakkkk juga la saya, takut jadi apa-apa yang serius... 

Esok tu bawa Jannah masuk universiti then pergi pusat kesihatan universiti... Doktor tanya sakit apa? Saya citer la pasal telinga baby.... doktor tanya saya, gosok kuat ke? kulit baby nipis... entah la doktor, saya lupa dah macamana nak jaga baby... dah lama ak ada baby kecil... hikhik... boleh la saya bagi jawapan cam tu kat doktor.... doktor senyum.... doktor bagi krim sapu. Kata doktor krim ni kena guna nipis-nipis sahaja.... haduiii... balik rumah cuma kali sahaja saya guna, sebabnya takut nak guna tak tahu krim tu bahan-bahannya apa? kang tersalah sapa banyak ke apa melarat lak kulit telinga baby saya!

Dah berapa hari tak settle juga telinga baby Jannah.... still berair! Dalam bebarpa hari tu saya ke ofis, buat kerja di sana... Kawan datang duk tengok baby kat bilik... Kawan baik saya sorang ni, bila dia tahu baby saya ada kat bilik terus dia ikut saya pergi bilik.... Baby Jannah duk tidur! Dia angkat dan dukung baby Jannah, bila dia tengok telinga baby Jannah semacam berdarah masa tu, dia mula kesian dan bagitau saya guna jerslin oil... Dia ke biliknya cari kalau ada dia bawa jerslin oil tu... Malangnya tak ada... Tak apa la.... saya akan cari nanti! Dia citer pasal kelebihan jerslin oil.... Memang silap saya, saya lupa dah nak jaga baby! Dia mendengud!... Hai, cik shel tak kan lupa dah jaga baby, kami ni dah berapa tahun..... hehehe.... senyum dan gelak pun ada saya! Memang mistake saya la....


Bila balik rumah, malam tu saya sapukan telinga baby Jannah dengan minyak Asmak.... balik ofis tu tak sempat nak singgah kedai jamu cari jerslin oil, sebab masa tu pun hujan... esk pagi saya tengok telinga baby Jannah dah ok... dah tak berdarah dan berair.... allhamdulillah... 

Lepas pada tu husband saya baharu sempat beli jerslin oil.... Terus pakai kat baby Jannah... kat leher dan badan baby Jannah yang kena ruam.... dua hari guna, Allhamdulillah,,, Allah Ya Salam Ya Fattah yng maha menyembuhkan.... 


Ini telinga baby Jannah yang luka tu.... kat cuping telinganya ada keluar darah tau....


Bila guna minyak asmak dan Jerslin oil, telinganya sembuh..... merh ruam dan bawah tekaknya tak lagi merah....

Saya memang dah fobia nak gosok daki Jannah... haduiii.... nak tergelak pun ada bila kisah ni! memang dah lama tak beranak jarak lima tahun, saya dah lupa nak jaga baby..... 


2 comments:

  1. Jerslin oil dh packaging baru ye. Jerslin oil mmg bagus. Mama mmg beli 2-3 botol buat stok kat rumah. Kalau Syafi semput mama letak kat dada. Kalau muka mama kering Sgt, mama letak kt muka sebelum tido. Alhamdulillah mmg mujarab

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke mama.. thank for sharing... ermm leh try gak ni kat muka

      Delete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.