Check Up Doctor 8 Bulan Setengah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Check Up Doctor 8 Bulan Setengah Kisah ni minggu lepas saya ke KK check up dengan doktor. Peringkat ni doktor scan untuk tengok kedudukan bayi dalam kandungan. Mulanya saya buat saringan biasa. Result semua ok. Dan tunggu giliran dipanggil jumpa doktor. Kali ni saya dapat check up dengan doktor lelaki yang belum pernah check saya sebelum ni. Tak apa la lelaki pun Allah dah susun, saya mula zikir yang terbaik. Ye la kan nak scan tu.... Bila dah masuk jumpa doktor, saya cerita pasal saya nak balik kampung bersalin. Doktor faham. Dan saya juga tanya doktor pasal result minum air gula yang kedua. Ye la result tu lambat keluar, dah berapa kali jumpa misi, result saya tak tahu kat mana. 

Check Result Kencing Manis Doktor terus check dalam sistem di desktopnya. Dia cakap "result akak ada kencing manis. Betulkan nama akak"... saya tengok kat desktop "aa'aa betul nama saya".... "8 result akak, tinggi ni".... "tapi nie kencing manis semasa mengandung"... saya belum pernah ada detect kencing manis sebelum ni, maklum la mengandung kali ni memang saya kurang air putih dan setiap hari minum air manis, umur pun dah lanjut usia.... hhahahaha..... "abis tu nak buat macamana doktor"... "tak pa nanti tanya misi apa kena buat"....

Ya Allah Ya Salam, kesejahteraan jiwa, emosi dan jasadku adalah atas kurnianMu seluruhnya, daku bersyukur atas kesejahteraan ini.

Scan For Baby Doktor pun terus ambil borang untuk jumpa zat pemakanan, dan tulis surat request yang saya nak bersalin kat kampung... "ok, nanti jumpa saya kat bilik scan bila saya panggil, skang ni ada orang duk scan lagi".... saya keluar tunggu kat luar. Bila dipanggil masuk bilik scan saya terus pergi.... Dia suruh saya naik kat katil tuk scan, dan suruh saya tunggu kejap, tunggu misi datang ye.... Allhamdulillah, doktor tu panggil misi teman.... tak la saya segan,,, dengan beretika harus macam tu bila doktor lelaki handle patient perempuan.....

Booking Untuk Jumpa Pegawai Zat Pemakanan Allhamdulillah, baby semua ok, habis scan siap semua saya p jumpa misi.... apa kena buat. Saya tunjuk borang hijau kat misi untuk jumpa pakar zat pemakanan. Misi call booking time tuk saya, bulan Mac full... bermakna saya kena buat kat Kota Bharu.... tak apa la..... 

Kencing Manis Ketika Mengandung Bila balik dari KK, saya cerita kat kawan saya, saya ada kencing manis mengandung kali ni! Kawan saya tanya kena ambil darah kan 3 kali sehari... "ye ke, misi tak ada cakap lak suruh ambil darah".... hehe.... harus misi tu miss.... ok la kalau misi tak cakap. Saya rasa misi tu lupa, dia duk ingat nak buat temujanji kat saya dengan pegawai zat pemakanan sahaja. Mungkin juga dia tak perasan apa yang doktor tulis kat buku merah saya, tapi seingat saya dia baca satu persatu apa doktor tulis. Nasib saya la.... Esok apa citer dengan kencing manis saya ni?

Minggu Saringan Dengan Misi Esok, 7 Mac 2017 saya ada temujanji dengan misi untuk buat saringan seperti biasa, dan minta mereka transfer case saya ke KK kampung saya.... tapi tak tahu la macam mana prosedur kat sana lak. Sebab 2 minggu lagi saya kena jumpa dan rujuk pakar untuk previous scar saya di Hospital Alor Star. Misi kata tak tahu kat Kelantan macamana prosedurnya.... kena transfer kes saya ke sana.... tak apa la misi saya ni serah je la pada Allah Ya Baari' susun yang terbaik untuk saya.... Kalau sampai masa saya bersalin tak sempat nak jumpa pakar, bersalin juga saya! Saya berharap semoga semua baik-baik.

Mohon Cuti Awal Minggu lepas juga saya, dah ambil cuti bersalin awal dua minggu dari ofis saya. Hanya dua minggu sahaja yang universiti bagi. Kalau nak lebih saya terpaksa ambil cuti tahunan, tapi kalau saya bersalin awal, tarikh bersalin akan direkod pada tarikh saya bersalin juga. Tak apa la macam tu tak rugi juga.... Dekan saya dah sign. Allhamdulillah.... tunggu anak saya habis ujian sumatif dan ujian kafa di sekolah. Saya plan nak balik kampung cuti sekolah ni....

Persiapan Baby Semalam saya dah kemas pakaian baby dalam bakul, dah cuci semua pakaian dan barang baby... Husband saya duk tengok lalu dia menyampuk... "mama duk kemas semua baju baby girl, kalau keluar baby boy macamana".... kakak lak reply "ni ada juga baju baby boy, ada seluar pendek".... saya lak reply "tak pa la keluar baby boy apakai je la apa yang ada".... "tak kan nak pakai pink, nanti orang tanya, baby boy ke girl".... saya dia dan senyum... "kena beli baju lain lak kalau baby boy" tambah husband saya....

Petua Orang Tua-tua Bila Tengok Bentuk Perut Kelmarin, ada staf senior tegur saya... "nampak macam baby boy, sebab muncung ke depan"... "ye ke kak, saya scan baby girl".... "dua orang anak saya pun girl"... "nampak macam boy tu" dia duk tilik perut saya.... hehe... tak kisah la apa jantina, janji baby sihat. Husband saya kata "tengok macam anak jiran saya pergi scan doktor sama dengan saya scan, doktor kata baby boy, tapi bila keluar baby girl".... saya ni tak apa tak kisah.... Allah dah buat yang terbaik!.... girl ke boy Allah dah tentukan semuanya! baby sihat-sihat pun saya dah ok.... 


Previous
Next Post »

6 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
Noor Azlan
admin
March 6, 2017 at 8:16 PM ×

Biasa kencing manis masa mengandung ni, kena jaga makan... semoga semuanya ok ya...

Reply
avatar
PeRdU cINta
admin
March 6, 2017 at 9:08 PM ×

Alhamdulillah dah tak lama kak nak bersalin..moga semuanya baik-baik sahaja...lelaki atau perempuan...yang penting akak dan baby selamat..

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
March 7, 2017 at 3:47 PM ×

saya 1st time kena kencing manis ni... kurang arif nak atasinya...

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
March 7, 2017 at 3:47 PM ×

a'aa... Allhamdulillah semua ok. terima kasih PC

Reply
avatar
hainom OKje
admin
March 9, 2017 at 1:22 PM ×

Ha a, kalau girl selalunya perut kita melebar tak muncung ke depan hihi.... Itupun akak punya telekan Shiela.

Moga urusan Shiela bersalin dipermudahkan ye...

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
March 9, 2017 at 2:42 PM ×

ye ke sis... dah ramai bby mest byk experience kan...

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment