Scan For Baby

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah....
Semalam, saya pergi scan baby... kata doktor dah besar ni... ye la kan dah 8 bulan lebih.... doktor tak boleh nak buat 3D / 4D scan sebab baby dah besar tak nampak juga katanya. Scan biasa black n white, doktor cerita satu persatu. Allhamdulillah kedudukan baby semua ok. Jantung, air ketuban dan juga uri.... Doktor tunjuk jantina baby... "Nampak tak".... saya nampak tapi samar! "erm... baby girl lagi".... hehehe.... dah agak dah dar awal mengandung pun saya dah dapat rasa baby girl.... tak tahu kenapa? tapi memang saya rasa macam tu..... Husband saya lak kata, "tak apa la janji baby sihat".... Allhamdulillah, dia boleh terima, sebab dia memang mengharapkan baby boy untuk kali ni.... doktor kata "power puff girl".... kakak dan adik Zara syok tengok agaknya.... 

google image

Seronok... allhamdulillah.... syukur baby ok dan keadaan uri dan air ketuban pun ok.... kata doktor lagi "dah tak lama ni"... alamak, jangan la buat saya risau! sebelum ni saya bersalin 37 minggu anak kedua, doktor pun kata saya pun 37 minggu dah bersalin.... dalam hati saya, saya belum buat apa-apa persediaan ni....

Tips Scan For Baby 
Saya baca zikir Asmaul Husna 

Allahumma Ya Baari' Ya Salam Ya Mukmin Ya Zohir. sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Menyusun kedudukan anak ku di dalam rahim ini, Yang Maha Sejahtera dan Yang Maha Mengamankan anakku sihat sentiasa, serta diriku dan Yang Maha MEnampakkan, nampakkan jantina bayiku ini....Ya Allah Ya Hafiz Ya Muhaimin, sesungguhnya Engkau Yang Maha MEnjaga dan Memelihara, jagalah diri ini dan anak ini sihat walafiat sepertimana Engkau menjaga rasul-rasul Mu, Nabi Isa, Maryam dan Rasulullah saw.

Check up For Baby
Tadi pergi check up buat saringan kat klinik seperti biasa.... kalau 2 minggu lepas berat saya naik 3kg. Hari ni bila timbang berat saya turun 1kg....  Panjang lebar la saya bercerita dan bersembang dengan misi.... saya mohon untuk balik kampung bersalin pada awal bulan 3 ni... hari Jumaat misi saya nak balik kampung.....

Prosedur Check up di Kampung
Prosedurnya saya mesti dapatkan contact no klinik kesihatan berhampiran dengan rumah saya, untuk misi transfer case saya ke sana.... Sebab misi dah buat appointment jumpa doktor pakar pada 21 Mac 2017 untuk check ceser scar saya di Hospital sultanah Bahiyah Alor Setar... tapi kata misi tak tahu pulak prosedur kat Kelantan macam mana? Kalau di Kedah walaupun anak kedua, ketiga, keempat bersalin normal, tetap kena jumpa pakar untuk rujuk boleh bersalin normal atau tidak sebab anak sulung atau sekali ada history secer.... Bidang kuasa lain-lain bagi setiap negeri.....

Rezeki Allah Ya Razzaq
Syukur juga Allah Ya Razzaq Ya Rahman Ya Rahim bagi iberate percuma pada saya. Kali ni memang betul-betul percuma sebab ambil di klinik kesihatan... Misi yang check up saya offer nak bagi iberate? saya pun kata nak!... sebab iberate kat pusat kesihatan universiti saya kehabisan stok.... ada rupanya kat klinik kesihatan tapi kena ada cara nak minta.... hehehe.... saya cerita kat misi pasal ketiadaan stok, saya makan B-complex dan ion.... tapi saya tak ada vitamin C.... "puan nak continue dengan iberate ke? saya nak continue dengan iberate tegas saya. Misi pun cakap "ok, kalau nak saya akan request dan puan boleh ambil kat farmasi".... Subhanallah, Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang....  

Persekolahan Anak-anak
Persekolahan anak-anak saya? saya pergi jumpa admin di pejabat tadika anak saya inform bahawa saya akan balik bersalin dan berpantang di kampung.... dia bagi dua pilihan samaada saya nak stop persekolahan adik Zara dan selepas pantang saya kena daftar semula atau saya tak hantar jer, dan bayar yuran setiap bulan seperti biasa.... erm.... balik saya kena bincang dengan husband saya dahulu....

Kakak pula, selepas ke sekolah adik, saya ke sekolah kakak pula.... admin di pejabat sekolah kakak bagitahu saya kena berhentikan kakak sekolah, buat surat inform perbehentian sekolah. Sekolah pula kena buat surat inform sekolah mana yang akan saya hantar kakak di Kelantan. Dan bila balik Kelantan saya kena apply di pejabat pendidikan Kota Bharu.... dah habis pantang pun saya kena buat prosedur yang sama..... Yang ni leceh sikit. Tanya saya "dah tak ada sekolah tumpang ke"..... prosedur sekolah tumpang tu dah dimansuhkan.... erm... tak apa la kena balik bincang dengan husband dulu.... 

Drop tempat kerja husband saya, inform dia pasal kes adik dan kakak... Kata husband saya, kakak ponteng je la sekolah sebulan.... Lagi pun saya nak balik pantang kat kampung sebulan sahaja. Adik tak apa, bayar jer yuran sekolahnya macam biasa.... Kesian lak kat kakak.... Husnband saya sama bercuti balik jaga saya di kampung! sebab tu juga saya berat hati untuk bersalin dan berpantang di kampung.... tapi apakan daya! Tak apa la.... memang kita merancang tapi Allah Yang Maha Menentukan dan sebaik Perancang iaitu Allah Ya Baari'.... 

Allhamdulillah..... 

Previous
Next Post »

13 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
Noor Azlan
admin
February 21, 2017 at 4:09 PM ×

Tak kisah jantina asal baby sihat kan... InsyaAllah semua kan berjalan lancar... amin..

Reply
avatar
February 21, 2017 at 4:19 PM ×

Bestnya... tak kisah girl or boy memang akan excited bila scan.. n now Liez rindu nak preggy lagi...

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
February 21, 2017 at 5:10 PM ×

saya tak kisah apa jantina baby, saya tahu apa yg Allah tentukan adalah terbaik...

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
February 21, 2017 at 5:11 PM ×

InsyaaAllah liz akan sampai rezeki Allah tu...

Reply
avatar
Kakcik Nur
admin
February 21, 2017 at 5:25 PM ×

Setiap kali mengandung, doa kakcik hanya minta anak yang sihat dan cukup sifat zahir dan batin. Tak kisah lelaki atau perempuan (tapi tiap kali mengandung, walaupun orang kata akan dapat anak perempuan, hati kecil ini tetap mengatakan lelaki). Alhamdulillah, 4 anak lelaki yang dikurniakan Ilahi sempurna sifatnya dan semoga sempurna juga peribadi mereka...

Reply
avatar
sya mimie
admin
February 21, 2017 at 7:00 PM ×

asslmkm sis sheila.. bakal dapat baby girl ye.. takpe la, blm ada rezeki utk boy ye. seronok nanti membesar bersama anak2 dara sis.. hihi..
comel je nanti dapt melaram sama2..

ksian kkak kna ponteng sek nnti ye.. sy hritu pun berpntng sebulan je kt umh mak diipoh. ngam2 baby ckup sebulan balik ke gemas. suami sunyi kami berjauhan.. nak xnak balik juga la. hehe

Reply
avatar
February 22, 2017 at 12:57 AM ×

Semoga selamat semua ye kak. InsyaAllah. Tak apa baby girl.. Janji sihat. Saya ni pun dalam adik beradik ada tiga perempuan. Yang bongsu Allah bagi juga lelaki. Alhamdulillah ^^

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
February 22, 2017 at 9:55 AM ×

allhamdulillah kakcik,,, terima atas perkongsian... tak kisah la kan kakcik laki ke ppuan hopefully semua baik dan sihat...

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
February 22, 2017 at 10:05 AM ×

a'aa sya btl tu... jantina bg akak Allah dh tentukan yg terbaikkan... tu la anak kena ponteng sekolah kita risau jdnya.... xpe la semoga allah permudahkan segala urusan... :)

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
February 22, 2017 at 10:07 AM ×

InsyaaAllah, terima kasih anis.... yer, janji semua sihat.... hebat apa yg Allah rancang kat kita semua!

Reply
avatar
February 22, 2017 at 10:47 AM ×

Alhamdulillah, saya doakan semoga akak dan baby sentiasa sihat sejahtera.. =)

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
February 22, 2017 at 10:57 AM ×

Allhamdulillah... terima kasih sis:)

Reply
avatar
ayunie ramli
admin
February 22, 2017 at 4:50 PM ×

Alhamdulillah ;) Semua pmpuan pon tk pe kak asalkan sehat and elok semuanya :) Hikmah Allah lg besarkan. Bab skolah ape smua tu mek pon stuju ngn husband akak sbb sbln je kan. Bab skolah ppd bgai ni leceh jugak --' InsyaAllah smuanya ok ;)

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment