Ambil Cuti!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

AMBIL CUTI // Kali kedua saya ambil cuti pada tahun ni.... cuti tahun lepas ada 6 hari berbaki, memandangkan tahun lepas saya memang tak ambil cuti masa cuti sekolah bulan 12.... memandangkan saya masuk kerja bulan September 2016, saya dapat cuti tahun lepas sebanyak 9 hari. 3 hari saya ambil semasa cuti Hari Raya Aidiladha dan tinggal 6 hari forward pada tahun ni. 4 hari saya ambil cuti masa Chinese New Year.... 

google image

Pengajian Saya
Dan tadi saya ambil 1 hari cuti pada Khamis ni, nak kena pergi USM Penang uruskan pengajian saya. Khamis lepas, baru saya call penyelia saya confirm buat temujanji dengannya. Khamis ni dia free tak ada kelas.... "Macamana dah setahun tak jumpa?" katanya pada saya.... hehehe saya gelak..... saya mengandung Prof, memang down and sikit pengajian saya ni..... terus gelak.... Alamak dah setahun ker? Tak la baru satu semester tak jumpa! Last saya jumpa dia September sebelum balik kampung Hari Raya Aidiladha la....

Daftar Semester Baharu
Di kesempatan itu juga harus kena uruskan pendaftaran semester baharu saya.... Memang tarikh dah lewat sangat, kena bayar denda.... Yuran pengajian di USM bagi pelajar full time PG by research RM3050.... Mahal k.... because of Apex University.... Baru jer bulan September tahun lalu buat bayaran rasanya..... Saya buat potongan KWSP, terpaksa la, selagi tak habis mengaji ni.... haduihh... memang pening, tapi nak buat camanakan.... ini dah putaran hidup saya! Apa yang Allah tentukan itu lah yang terbaik untuk saya dan keluarga dan masyarakat jua..... Semester depan saya kena juga tukar status pengajian saya pada part time bagi mengurangkan yuran tersebut.

Persiapan Baby
Di samping itu juga, memang kepala ni nak fikir ke tak, saya pun tak tahu..... pasal persiapan baby nak lahir ni.... Tadi masa lunch hour saya keluar ambil adik Zara aka Kak Ngah di tadikanya dan terus pergi beli barang mandian baby, towel dan sabun pencuci baju baby buat kali pertama baru dapat beli.... Kata Kak Ngah, "kesian kat babykan tak ada baju baru, ada baju lama saja".... pandai dia! Hari tu dia duk kemas pakaiannya dalam almari..... banyak baju dia dan kakak semasa baby, dan dia duk bising la, "ni baju baby".... semua baju-baju kecil dia cakap baju baby.... dia duk bising suruh saya beli baju baby... Saya kata tak apa nanti kita beli kemudian... hari Khamis ni kita nak pergi Penang, nanti kita beli kat Penang....

Mula Beli Barang Baby
Sebenarnya, tadi ada duk tengok baju baby tapi memang saya blur tak tahu nak beli ke tidak.... sebabnya memang saya tak tahu gender baby saya ni apa! Minggu ni dah mengjangkau 34 minggu sama dengan 8 bulan setengah.... 

Check Up For Baby
minggu depan saya kena check up repeat scan dengan doktor, minggu sekali lagi saya kena pergi hospital Jitra untuk previous scar cesar anak sulong.... walhal masa anak kedua tak sempat nak check pun saya dah bersalin dulu dengan normal.... skang kena check semula.... dan minggu selepas tu, saya dah kena ambil cuti bersalin balik kampung..... kali ni husband suruh balik bersalin kat kampung, Hospital Kota Bharu.... anak sulong saya ceser di Hospital bersalin Anisa KB, masa tu memang dari 7 bulan lagi baby saya breech dan tak pusing sehingga sampai masanya..... saya terus suruh doktor pakar puan kat Kedah ni buat surat saya prepare nak ceser.... sebab tu pilih hospital Anisa.... Baby kedua memang tak sempat apa, 37++ baby dah nak keluar terus ke hospital Kangar bersalin kat sana. duk dalam hospital pun beberapa jam sahaja terus boleh discharge tak sampai sehari, sebab masa tu hospital full. Saya dan baby pula Allhamdulillah, tak ada apa-apa komplikasi, atau baby kuning dan sebagainya. Doktor terus bagi discharge..... Hari kedua balik pantang kat kampung.... fuhhhh.... 

Cuti Bersalin
Kira tak terkira saya cuma ada 2 minggu lagi sebelum balik kampung cuti bersalin..... Dalam hati memang nak bersalin jer kat Kedah or Perlis.... dan pantang kat sini.... apakan daya.... saya memang malas nak fikir sangat bab ni... apa yang terbaik tuk saya, Allah Yang Maha Mengetahui..... Saya serah jer la pada Allah Ya Waliy, Ya Wakil, Ya Baari'.... InsyaaAllah Dia Yang Maha Segalanya mengurus dan Mengatur hidup ini.....

Kat kampung saya tak ada internet, saya belum ada smartphone mungkin dalam pantang tak boleh nak blogging.....

bersambung..... 

3 comments:

  1. Sebab tu wanita adalah insan paling tabah dalam dunia... dalam mengandung pun belajar dan kerja lagi... tahniah puan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada daya saya buat semua tu melainkan izin Allah... terima kasih yer:)

      Delete
  2. Chaiyok kak sheila ! Kang tersama pulak kita branak nnt :) mek pon ingt nk bersalin dekat hospital zainab tu je

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.