Perkembangan Bayi 28 Minggu

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah.... Salam sayang....



Hari Sabtu lepas misi datang melawat saya di rumah.... Sejak mengandung ini kali pertama misi datang melawat ibu mengandung kat rumah.... Saya pun tak tahu prosedur apa? Apa yang dicakap oleh misi, kalau ikutkan prosedur 3 kali misi kena datang melawat..... 

Bila dia check urine dan tekanan darah semua ok..... dan rupanya bila kira tempoh kehamilan saya sudah menjangkau 28 minggu iaitu dah 7 bulan.... Sedar tak sedar! saya ingatkan saya mengandung baru 6 bulan setengah..... Ya Allah, cepatnya masa berlalu.... Duk sembang dengan misi, sgaknya saya ni mengandung baby apa? Tengok pada perut saya bulat katanya.... saya terus sambung saya agak baby perempuan.... erm.... "saya dua-dua mengandung perut bujur, dua-dua anak laki".... "bila mengandung kali kedua ingatkan dapat baby girl, sebab suka mke up dan pakai lawa-lawa tapi bila keluar baby laki juga" misi menyambung..... :)

Kira Gerakan Janim
Dah boleh mula kira gerakan janim kata misi. Mula 15/01/17.... daripada pukul 9.00 pagi sampai 9.00 malam.... Kalau nak kira tu, bila baby gerak banyak kali dalam satu masa dikira 1 kali gerakan..... sebenarnya saya memang dah lupa cara nak kira baby gerak.... Baby kali ni memang sangta aktif, 4 bulan lagi saya dah rasa gerakan baby.... Bila dah masuk 7 bulan ni memang degang-degang dia tendang perut saya! hehe.... 

Allahumma Ya Khaliq, Ya Baari', Ya Mussowwir, seseungguhnya Engkaulah Yang Maha Pencipta, Yang Maha Menyusun dan Yang Maha Merekebentuk dan Maha Kreatif, alirkan sedikit kekreatifan dalam otak kami merekacipta sesuatu yang bermanfaat kepada agamaMu

Keperluan Bayi
Satu apa keperluan baby pun saya belum sediakan lagi.... Bila fikir risau juga! Then, saya let go sahaja daripada memikirkannya... Tak apa la Allah Ya Baari' Yang Maha Menyusun segalanya.... Gender bayi saya belum tahu lagi, tapi berat dalam hati saya pada awal kehamilan saya, saya rasa kali ini saya mengandung juga baby girl buat kali ketiga..... Tak kisah lah gender baby tu apa! yang penting baby sihat sejahtera.... 

Selepas misi balik, saya sambung buat pembetulan tesis saya... pagi Sabtu tu awal pagi lagi saya kemas dapur dan masak nasi, buat breakfast.... bila dah pukul 10 lebih saya dah mula penat. tinggal sahaja latop terbuka..... saya tidur..... husband saya masak lauk, kemas rumah cuci baju, cuci kereta hingga petang dia duk mengemas.... zohor saya bangun lepas zohor saya sambung tidur semula..... Tak tahu la memang rasa kepanatan teramat hari Sabtu tu.... 

Pembetulan Tesis
Malam, baru saya sambung buat semua tesis saya sampai pukul 12.30 malam..... bila dah buat sekali lagi analisis kajian saya saya mula stress nak menangis depan latop.... Kuatkan semangat saya! permudahkan kerja saya ni..... Bila penat saya stop! Tak apa la Sheila buat sikit-sikit! Penat bila kena checking semua analisis dan perbetul semula semua analisis saya..... Take time juga nak writing semula..... Buat la pelan-pelan Sheila..... Saya target nak submit tesis saya sebelum saya bersalin.... doakan saya yer sahabat! Tesis saya 6 bab, kena buat pembetulan semuanya.... Aamiinn.... 

Tips 
Bila dah masuk kandungan 7 bulan, jaga makan, jaga diri jangan stress, keperluan bayi dah mula kena sediakan.... (saya dah kena beli barang baby ni).... scan for baby.... 


Previous
Next Post »

1 Give your inspiration:

Click here for Give your inspiration
January 16, 2017 at 1:28 PM ×

Alhamdulillah. Tahniah akak. Semoga ibu dan baby sihat kedua-duanya.

Congrats bro Pokok Manggis Depan Rumah you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment