Ingatkan Percuma Rupanya Berbayar

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Allahuakhbar, Subhanallah....
Yang saya ingat percuma itu adalah bayaran.... ia berkisar tentang check up bulanan kehamilan saya. Memandangkan saya di uni, adakala saya pergi check up saringan (check darah, hb, urine) di pusat kesihatan universiti tempat saya bekerja....

Tadi saya disapa oleh kawan saya, "pergi check perut kat klinik kesihatan ke, 2 minggu sekali?", saya balas "tak juga dua minggu sekali, dalam sekali sebulan, tapi kalau jumpa doktor saya pergi klinik kesihatan, kalau check biasa saya pergi PKU", kawan saya balas..... "rugi la kalau pergi PKU, nanti nak check anak-anak lagi".... saya terdiam dan baru terasa nak terfikir..... kekeke.... 

Bila masuk bilik ofis saya, terus saya buka sistem perubatan saya dan keluarga.... oic...... rupanya mereka tolak daripada elaun perubatan tahunan saya. Tahun lepas saya menggunakan sebanyak RM716+++... Check lagi, rupanya untuk perubatan tahunan kerajaan provide RM750.00 dan pada tahun lepas 2016, paling banyak saya gunakan untuk check kehamilan saya.... Kalau tahun-tahun sebelum itu paling banyak pun RM4 ratus lebih sahaja, dan RM200 lebih sahaja.... Iberate yang saya katakan percuma itu berbayar la..... huh ditolak sekali dengan kos tahunan. Kelmarin saya ke Pusat Perubatan Universiti. Kedua-dua anak saya tak sihat..... Dan saya ada tanya doktor pasal selsama saya! Adakah saya boleh ambil ubat selsema atau tidak...... Doktor kata ibu hamil boleh makan ubat selsema, dan sebut nama ubat, dan ada ubat yang tak boleh dimakan..... "kalau nak register nama, saya akan bagi ubat"..... saya cakap "erm... tak apa la doktor"..... tak terkeluar lak saya nak tanya doktor pasal scan for baby..... tahun lepas bila saya sakit kat bawah perut, doktor kt PKU pernah scan baby saya, walaupun scannya black n white tapi gambar baby jelas saya boleh nampak,,, berbanding scan di klinik kerajaan hari Isni yang lalu.... 

Kalaulah tak disapa oleh rakan saya tadi memang saya tak tahu..... huh, benggap terasa... Terima kasih Ya Rabb Ya Hafiz Ya Muhaimin..... Yang Maha Menjaga dan Memelihara..... 

Previous
Next Post »

9 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
January 25, 2017 at 5:08 PM ×

Kena bayar yea. Ingat staff boleh percuma.

Reply
avatar
Maria Firdz
admin
January 25, 2017 at 7:40 PM ×

Bayar sembunyi namanya tu... Sepatutnya kena bgtau.. Huhu...

Reply
avatar
aRz MoHa
admin
January 25, 2017 at 7:42 PM ×

mungkin boleh check dengan pihak admin....walau bagaimanapun bagus juga ada kawan yang mengingati kita

Reply
avatar
Ana Fatihah
admin
January 26, 2017 at 8:39 AM ×

Kalau saya kena macamni mesti rasa macam kena panah petir kejap. haha

Reply
avatar
ayunie ramli
admin
January 28, 2017 at 7:33 PM ×

Biasa dia akn ckp dengan staf kalau di charge. Kena clarify balik tu

Reply
avatar
Nik Ainaa
admin
January 30, 2017 at 12:13 PM ×

nasib baik check klau x tahu2 je duit berkurang. btw jemput join giveaway ainaa :) http://nikainaa.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa_29.html

Reply
avatar
LadyBird
admin
January 30, 2017 at 11:26 PM ×

Sama kes x dgn klinik panel? Lady baru tahu jg ni..

P/s : salam kenal sis. Rs2nye ni kli pertama lady ke teratak ni..

Reply
avatar
Dkna Abza
admin
February 3, 2017 at 2:24 PM ×

kenapa dorang tak maklum benda ni kena bayar? atau kat sana ada pakai GL tak?

Reply
avatar
Sheila Adziz
admin
February 5, 2017 at 9:58 AM ×

a'aa sis mmg guna GL, akak je yg tak tahu,,,

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment