Bahagia Itu Tidak Boleh Dibuat-buat

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah, Asslamualaikum dan salam sayang.... 

google image

BAHAGIA ITU TIDAK BOLEH DIBUAT-BUAT // Hari Minggu saya yang memenatkan Jumaat, Sabtu, terbaring sahaja.... Memang tak larat sangat dengan keadaan kesihatan yang tak berapa nak ok. Allah Ya Rahman Ya Rahim yang memberikan saih dan sayangnya kepada saya, Dia suruh saya rehat tu! Allhamdulillah.... jadi, terbaringlah saya selama dua hari dengan kasih Allah Ya Rahman Ya Rahim..... 

Hari ni, Allhamdulillah baoleh bangun seperti biasa, ke hantar anak sekolah dan ke ofis.... Lengang sahaja ofis.... Mungkin ramai yang bercuti, ada yang dah habis exam dan marking ini la masanya untuk bercuti sementara menanti semester break buka semula awal bulan Februari.... 

Tidak Sihat Kasih Allah Ya Rahman Ya Rahim
Hidung saya masih tersumbat dan selsema. Dalam ofis ditemani aircond, kalau tak buka kepanasan pula saya rasakan! Semalam, selera makan saya sangat merudum... Jarang saya tak habiskan nasi.... Pagi tadi dek keleparan awal-awal lagi saya breakfast berat, tapi tetap tak habis juga nasi tersebut..... Sayang Allah pada saya! 

Masuk ofis ditemani en daddy, meneruskan kerja tertangguh saya mengedit artikel.... Minggu ni saya nak habiskan seberapa chapter saya yang boleh.... Allah Ya Baari'... sebelum minggu depan saya bercuti seminggu balik kampung.... Kali terakhir saya balik kampung Raya Haji yang lalu..... anak-anak2 skip sekolah la jawabnya minggu hadapan,.... 

Kehamilan 7 Bulan
Semalam, saya duk kira jangka kehamilan saya dah masuk 29 minggu, saya masih belum buat apa-apa persiapan.... Satu barang belum saya beli lagi... Nampaknya bulan ni memang saya tak mampu nak beli apa-apa persiapan baby memandangkan saya nak balik kampung... Tak apa lah saya tak kisah.... Mula lah saya nak amenyelongkar pakaian anak-anak saya yang lepas.... Semalam, saya dah cakap kat baby... hehehe.... saya serah jer pada Allah Ya Baari Yang Maha Menyusun segalanya keperluan baby nanti.... Allah bagi saya rezeki baby, saya yakin Allah akan sediakannya untuk baby saya nanti.... Hati saya tenang! Allhamdulillah.... Baby saya sangat aktif, instinct saya baby girl.... tapi kalau baby boy lagi saya suka saya belum ada baby boy.... saya plan nak p scan, memandangkan tak cukup duit untuk bulan ni nak p scan private saya redha je la.... tak apa! esok saya akan jumpa doktor dan scan  7 bulan di klinik kerajaan.... saya serah jer pada Allah yang Maha Menentukannya....  walaupun scan budget RM seratus tapi ia amat berkana bagi saya untuk balik kampung!.... Saya bukan kedekut tapi itu rezeki saya yang Allah bagi yang harus saya syukuri nikmatNya.... Allah Ya Muqit, Yang Maha Mencukupkan, apa yang Allah bagi tu sudah tentu-tentu cukup, walaupun saya rasa tak cukup nak p scan baby dan nak beli barang-barang baby.... saya tak boleh boleh boros dan pentingkan diri, walaupun kasut kerja saya pun dah terbuka di hadapan, saya fikir anak saya juga perlu kasut baharu kerana shoe harian yang dipakainya sudah ketat dan tercabut tapak tapi masih boleh dipakai lagi, saya ignore je la dan anak saya pun pakai, dia tak merungut!.... dan baby juga perlu keperluan untuk kelahirannya.... 

Kesempitan Adalah Nikmat Allah
Dalam kehidupan kesempitan ini saya sangat bersyukur, kerana saya yang merasainya.... saya yakin kesempitan ini tidak seberapa, kerana ada mereka yang di luar sana lebih susah daripada saya... Allah masih sayang saya, tiap hari Dia masih bagi saya makan walaupun tak seberapa makanan itu, dan kelmarin, semalam saya tak habiskannya.... Allah tetap bagi saya dan anak-anak nikmatNya.... Oleh itu, nikmat mana lagi yang mahu didustakan.... Surah Ar Rahman 31 kali Allah menyebutNya!!! Oksigen Allah bagi tak perlu diminta, tanah, air, matahari semua tak diminta Allah tetap bagi.... banjir macam mana sekali pun, yang dianggap bala ke apa bagi mereka yang tidak menggunakan hati bersuluh nur, ia adalah nikmat Allah yang harus disyukuri..... Allah tak akan membebankan hambaNya, setiap apa yang Allah bagi Pada hambaNya itu adalah sepadan dengan hambaNya.... Saya selalu ingat itu! Ia membuatkan saya relex dan tidak mudah merasa tertekan dengan hidup yang disangkakan sempit ini! SEDEKAH DIKALA KESEMPITAN bahagia itu tidak boleh dibuat-buat, ia datang sendiri, rasa sendiri dalam hati.... 

Hidup Lawan Arah Jam
Saya selalu memotivasikan diri saya hidup berlawan arah jam.... Sempit! saya akan pusing hidup saya dengan rasa penuh gembira.... Bagi saya hidup melawan arus jam itu adalah cara hidup Islam, sebagaimana umat Islam mengelilingi kaabah, dan planet-planet di atas sana berpusing lawan arah jam itulah nikmat sebenar! Tak perlu rasa merungut! Tak perlu rasa kesempitan..... rasa susah akan membawa rasa bahagia! Hebat Allah.... Rasa bahagia itu juga nikmat Allah.... Saya bahagia dengan nikmatNya..... jauh daripada tekanan, tak perlu rasa hina bagai! saya bahagia kerana Allah bagi saya rasa kesempitan di kala saya masih muda, anak-anak masih kecil, dan saya bahagia tanpa perlu tengok kehidupan orang lain..... Saya ada Allah, dan hanya Allah yang saya tengok..... Saya akan bayangkan wajah Allah swt dan wajah Rasulullah saw berada di hadapan wajah saya, saya akan senyum selalu..... MENUKAR BALA MENJADI NIKMAT



Previous
Next Post »

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment