Enter your keyword

Thursday, December 29, 2016

Allahuakhbar... Rezeki Allah Ya Razzaq

By On 1:53:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah....
Rentetan, peristiwa pagi tadi DI SINI, rakan Lidya foreign student dari Indonesia datang juga berjumpa saya membawa anaknya yang sekolah menengah... Katanya dia baru balik dari sekolah daftar anaknya masuk sekolah menengah... dan akan ke pusat kesihatan uni, sakit!


Dia berterima kasih pada saya tolongnya, dan sampaikan saya Nutri Sari lagi... eh! baru saya perasan Nutri Sari.... Tadi saya lak p belanja kawan saya makan.... fofular kot nutri sari ni di Indonesia....

Rezeki tak terhingga hari ni bila dapat jumpa rakan-rakan yang berapa bulan dah tak jumpa.... Allhamdulillah... seronoknya.... 



Subhanallah Dah Lama Tak Dengar Lagu Ni

By On 1:45:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Ya Allah teteiba dengar lagu ni kat library... Tak tahu la, staf library i agaknya tengah test pembesar suara seluruh library kot... duk dengar test 1,2,3 dan tiba-tiba diorang pasar lagu Demi Matahari kat SINI... Lagu ni memang mengimbau kenangan, kenangan seorang yang bergelar hamba! Tapi kejap sajaha mereka pasang. ye la kan di perpustakaan....

Memang dulu bila habis kursus ESQ di uni saya, mana-mana jabatan saya pergi, staf ramai yang pasangkan lagu ni.... Pasang-pasang juga ye, solat dhuha tu yang lebih baik.... untuk peringatan buat saya yang lemah ini juga.....


Surah As Syam dihayati dengan setiap maknanya....

Allhamdulillah, semoga dapat beramal..... 





Minyak Angin dan Minuman Instan Dari Indon, Turnit In Dari Malaysia

By On 11:38:00 AM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah,,,,
Pagi ni, memandangkan meeting dibatalkan saya terus ke library.... Kelmarin, ada student Indonesia minta tolong saya semak assigment melalui turnit in.... Saya cakap dalam 9.30 saya ada kat bilik bacaan pintar library.... Pukul 8 lebih saya dah sampai sana... Pelajar tak ramai lagi, boleh pilih tempat yang selesa.... Pukul 10 lebih dia sampai, berpeluh-peluh.... Kesian dia.... Katanya semalam dia tidur pukul 3 pagi... Life student kan macam ni la.... 

Dia cerita dia balik Indonesia, mak dia pass away.... Dan dia cerita rakannya yang minta tolong saya tu, stress belajar sehingga kan ada detect tumor.... 

Selepas siap tu dia bagi saya minyak angin dan minuman instan tuk anak saya.... Minyak angin tu bagus katanya tuk ibu hamil macam saya!.... Tuk anak saya minuman instan tu, kerana dia selalu tengok saya  bawa anak saya kat bilik bacaan pintar study bersama.....


Belajar, keluarga memang stress.... bila dah stress macam-macam penyakit akan datang. Daripada takada penyakit terus detect darah tinggi dan sebagainya.... Saya ambil jalan mudah saja, tak fikir banyak.... Apa yang terdaya saya buat, kalau tak ada daya saya stop dan relex kejap.... Kat library saya selesa, sebab toilet dan surau semua kat situ senang tuk saya hilangkan stress.... 

Dia minta tolong saya semak assignment rakannya,,,, Allhamdulillah selesai tolong dia, result turnit in keluar, masih kena perbaiki, kerana peratusan turnit in 22%. Kalau bleh result hendaklah kurang daripada 21% atau 20%....



Allhamdulillah, terima kasih Ya Rabb Ya Rahman Ya Rahim Ya Razzaq..... bagi saya minyak angin dan minuman instan tu.... Dan kepada Indon student Lidya..... All the best for you.....

Sebentar kemudian, Lidya datang di meja saya, katanya kawan dia tak puas hati result turnit in nya 22%, dan mahu datang library jumpa saya! Then Lidya explain padanya saya ada meeting.... hehehe..... suruh dia perbaiki dulu....

Sebagai pelajar memang takut bab turnit in ni..... Kalau result lebih 20% dikatakan plagiarism/peniruan.... Kalau mereka hantar kat library, akan ambil masa 3 hari untuk semak result, terpaksa tunggu giliran.... Kawan-kawan dan pelajar postgraduate yang tahu saya boleh sign in kat turnit in akan minta tolong saya..... dalam berapa minit dah akan dapat tahu resultnya.... 

Apa pun all the best tuk semua pelajar......



Wednesday, December 28, 2016

Contact Me

By On 4:44:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sheila Adziz
the social media can refer at the blog





Bila Ular Menjadi Permainan Anak-anak

By On 1:58:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sekarang meang ramai yang bela haiwan eksotik ni..... En daddy selalu bawa anak-anak ke rumah jiran saya main dengan ular... Dah besar pun ular ni.... Dah berapa kali anak-anak saya duk tengok, mereka mula hilang rasa takut....


Dah boleh pegang sendiri.... Erm.... saya??? masa muda-muda dulu pernah pegang ular di taman ular Kangar.... Sekarang dah tua rasa tak berminat dengan binatang ni....


Adik pun dah mula berani nak pegang..... haish.... risau pun ada.... kata kakak "mama ular tu dah tak ada bisa"....

Allah Ya Hafiz Ya Muhaimin la kakak adik....



Family Day 2016 Ofis Ku Menghilangkan Bosan Anak-anak

By On 1:46:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah... sebulan bercuti sekolah, dan tidak bercuti kemana-mana membuatkan anak saya kebosanan terutama kakak. Minggu pertama kedua dan ketiga dia hanya duduk di pejabat saya.... Sementara adik sekolah tadika seperti biasa.... Hari Khamis lepas 22 Disember 2016, di ofis saya mengadakan hari keluarga 2016 di pusat sukan.... Anak-anak memang daripada seminggu dah excited nak mandi kolam....

Pada hari tersebut banyak acara yang di adakan.... dengan tiba-tiba tak tahu macamana saya terpaksa dikerah oleh pasukan saya (pasukan kuning) join acara basikal lambat.... Aduihhh... pening saya dibuatnya terpaksa jadi bidan terjun ni.... Memang dah bertahun lamanya tak nakik basikal, basikal lak 2 orang berpasangan.... Saya cakap saya tak pandai naik! namun terpaksa juga.... memang tak tergatih la jawabnya basikal tu....

Kawan-kawan duk jerit pasukan kuning "disqualified".... basikal yang mula-mula naik rosak tak boleh nak gatih.... basikal kedua walaupun ok tinggi lak.... memandangkan saya terpaksa duk depan memang tak tergatih lah saya, risau takut jatuh, risau mengandung sama.....

Haduiiii.... hehehe..... biar la.... nak buat camana.....
Acara kedua saya main baling bola dalam bakul, yang ni ok la skit...... lepas tu memang terus surrender! penat tak larat dah.....

Basikal kat bawah tu pasukan lelaki yang naik sampai belok tayar jadinya.... hehehe... seronok dan lawak.....


Anak-anak??? Saya tinggal adik bersama kakak-kakak yang handle permainan tuk anak-anak..... sebab saya nak suruh dia berdikari, jangan takut.... Adik kalau saya tak ada dia memang diam seribu bahasa ikut cakap orang!

Adik zara main bawa bola dengan sudu... Kumpulannya dapat no satu..... Seronok la dia dapat hadiah
hehehe... Adik Zara paling kecil....


Kakak Amani lak??? main dua acara,,,, tak pasti acara apa, saya tak tengok... Dia kata kumpulannya dapat no 3 dan no 2.... tak apa lah kakak..... semua dapat hadiah suka sangat mereka.....


Dah hampir tengahari duk tanya nak main kolam..... Bila semua acara di padang dan trek habis, kami berpindah ke kolam renang.... Anak-anak apa lagi..... semua cepat-cepat terjun pool..... 


erm... sambil duk tengok diorang mandi pool, sambil duk dengar acara menyampaian hadiah dan cabutan bertuah.... Allhamdulillah  hampir zohor semua selesai.....


Anak-anak pun seronok.... sambung balik ofis tunggu sampai petang baru kami balik rumah....

Allhamdulillah.... terima kasih Allah Ya Rahman Ya Rahim..... 




Tuesday, December 27, 2016

Gulai Ikan Asam Masam Nyok-nyok

By On 5:37:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah...

Seperti biasa hari ini saya ke ofis, ada meeting sampai tengahari.... Habis meeting saya balik rumah, rasa nak lunch kat rumah.... memandangkan husband saya cuti dan lepak kat rumah bersama anak-anak..... Bila balik rumah, husband saya masak..... Allhamdulillah.... Sedapnya.... Semalam husband saya dah masak, hari ni dia masak lagi.... sedapnya..... memang sejak mengandung saya teringin nak makan gulai ikan ni... tak tahu la apa nama gulai ni saya letak je la ikut tekak saya rasa..... husband saya yang selalu masak dan dia yang cipta gulai ni....


Dapat juga merasa masa mengandung ni.... terima kasih Allah Ya Razzaq, Ya Rahman, Ya Rahim..... dan encik suami....

Resepi
Seekor ikan nyok nyok (saya tak tahu apa nama ikan ni, husband saya kata ikan nyok nyok) hehe
Setengah kotak santan
bawang merah (3 biji) + bawang putih (1 biji) di mayang
asam gelugur (3 keping)
serbuk kunyit (setengah sudu kecil)
Sayur (bendi, lobak merah, potato, serai)
cili padi 3 biji ikut selera
garam + gula
air
minyak masak

Cara
Tumis dulu bawang merah, bawang putih, masukkan santan + air, dan semua bahan-bahan (ikan, asam gelugur, serai, serbuk kunyit), tunggu sampai gelegak air sekali masuk sayur, cili padi....

Selamat mencuba.... saya suka gulai ni sebab rasa asam masam sikit.....



Senarai Peserta Segmen Bloglist 2017 SheilaInspire Dot Com

By On 4:49:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Assalamualaikum... salam sayang di bawah ini adalah senarai peserta Segmen Bloglist 2017 SheilaInspire Dot Com

  1. http://danianasreen78.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  2. http://mellyacrayola.blogspot.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  3. http://starlavenderluna.blogspot.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  4. http://www.pokcikblogger.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  5. http://missatikahrashid.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  6. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  7. http://aimanziyad.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  8. https://mamapapaamir.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  9. http://www.leaazleeya.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  10. http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  11. http://www.huhahuhajerr.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  12. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  13. http://adrianafaizul.blogspot.com/2016/12/segement-bloglist-2017-by.htm
  14. http://tujuhpetak.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspirecom.html
  15. http://deariescouple.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  16. http://deariescouple.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  17. http://haslinyda-umairah.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  18. https://farhanajafri.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  19. https://farhanajafri.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  20. http://rosharamani.blogspot.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  21. http://budakbuzy.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  22. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  23. http://eda83.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  24. http://jombercontest.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  25. http://cikmijah.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  26. http://www.bondezaidalifah.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  27. http://www.sayidahnapisah.com/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  28. https://almiraalwani.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  29. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  30. http://chanchueshahida.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
  31. https://belogsjm.blogspot.my/2016/12/segmen-bloglist-2017-sheilainspire-dot.html
Selamat berblogwalking dan selamat berjaya..... ada masa sebelum pukul 11.59 pm boleh join lagi.....
Senarai bloglist akan diumumkan esok, dengan izinNya.....



Monday, December 26, 2016

Sudah 4 Tahun Berlalu

By On 4:13:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah....

Tanggal 17 Disember 2016 yang lalu genap 4 tahun saya sebagai pelajar sepenuh masa.... 4 tahun? lama kan.... kawan-kawan saya seorang demi seorang sudah viva tesis mereka.... ada yang ambil masa 4 tahun 5 tahun 6 tahun,,,, Yang terbaru kawan saya, 2 tahun lebih dah viva... Saya??? erm... Allah Ya Baari', dalam keadaan saya yang sedang sarat 6 bulan ni, saya akan memastikan yang saya akan sentiasa sangat positif..... Bak kata sahabat saya, jangan risau Allah dah tentukan nasib kita, dia! 2 tahun lebih dah viva, sebab dia seorang diri tanpa komitmen.... Kita? ada keluarga, anak dan suami yang perlu diuruskan juga!.... erm... that's right babe!


Allhamdulillah....
Walaupun saya agak lambat bukan sedikit, banyak rasanya.... Dari bulan 9 yang lalu saya hantar 1st draft DI SINI..... dan dikembalikan oleh supervisor saya sebulan selepasa itu DI SINI.... kini dah bulan Disember belum siap lagi correction saya! Apa pun saya kena kuat! teruskan perjuang ini.... rakan-rakan di ofis saya semua support saya untuk habiskan pengajian ini.... Mereka sedang menanti saya menamatkan pengajian.... katanya, banyak yang harus saya laksanakan,.... Malas saya nak fikir perkara tersebut.... kat fikiran saya sekarang cuma nak submit tesis saya untuk viva sebelum saya bersalin! Due date bersalin saya bulan 4 tahun hadapan.... doakan saya k!

Complicated
Bila rakan-rakan tengok model saya mereka cakap komplikatednya model saya DI SINI... erm... bila difikir memang komplikated.... Kalau tak complicated tak namanya tesis! Saya selalu melawak kat mereka macam ni perjalanan pengajian saya sebelum menyambung pengajian sehinggalah sekarang memang complicated..... Liku-liku seorang pelajar nak memahami sesuatu ilmu itu lah saya, perjalanan yang complicated.... susah sangat..... itu lah perjalanan hidup saya sebagai seorang pelajar..... kalau dulu masa degree dan master saya tak rasa semua ni..... bila dah masuk alam PhD ni baru tahu liku-liku hidup seorang pelajar yang sebenar!!! 

Titian Perjalanan
Namun, saya yakin ini semua Allah dah tentukan perjalanan hidup seseorang... Ada orang senang sahaja tesis mereka, apa yang mereka kaji pun senang dah lulus.... ada orang susah sangat, ada juga rakan saya 8 tahun baru habiskan pengajian tapi selamba saja,,,,, katanya yang penting dia habiskan juga pengajian tak kira la 10 tahun ke berapa tahun.... erm..... hebatkan kesabaran dan keteguhan mereka.....

Orang tanya???
Senang, susah ke mengaji tu??? erm.... susah nak jawab! sebab setiap tesis yang kita buat tak boleh sama yang setiap orang di dunia ini! Ada susah ada senang.... yang penting itu perjalanan meraih ilmu!!! Rasulullah saw tak tahu membaca dan munulis pun.... Daripada buta huruf berguru terus dengan Malaikat Jibril dengan penuh kesabaran dan ketekunan sehingga berjaya menguasai Al Quran.... InsyaaAllah kita juga mampu.....

Kepada adik-adik yang sedang menduduki peperiksaan akhir semester dan yang akan menempuhinya nanti, buatlah sehabis baik..... Ingat Allah selalu yer.... Hanya Allah yang akan tolong kita..... 



Tuesday, December 20, 2016

Hujan

By On 4:57:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah hujan rahmat deruan zikir-zikir malaikat yang membawa rezeki ke seluruh alamnya. Tempat saya dari subuh hingga sekarang belum reda hujannya.... Banyak kali juga saya redah hujan hari ni... Allhamdulillah....

google image

Pagi tadi, umi saya call dari KB pun hujan lebat katanya belum berhenti lagi.... erm.... rezeki tu, kata cikgu saya cuba dengar malaikat zikir! Kalau mata hati kita terbuka hijab akan dapat merasa zikir-zikir malaikat bersama titisan hujan... Banyak-banyak la berdoa, insyaAllah akan dimakbulkan oleh Allah Ya Mujib... salah satu doa dimakbulkan adalah ketika hujan.... 

Alhamdulillah....

💏💟💓💓💓



Segmen Bloglist 2017 SheilaInspire Dot Com

By On 4:25:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaukum dan salam sayang...

Dah setahun lebih rasanya tak buat segment bloglist ni....

Bloglist yang ada di blog ini pun hasil daripada segment yang dahulunya dan daripada syarat-syarat segmen yang dipatuhi.... tidak pernah bertukar!

Sempena tahun 2017 yang akan mengunjung tiba, saya berbesar hati untuk mengadakan segmen bloglist ini.... dengan lafaz بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Syarat:
1. Buat entry "Segmen Bloglist 2017 SheilaInspire Dot Com"
2. Follower blog sheilainspire.com
3. Letak banner di atas dan link pada segmen ini
4. Tinggalkan komen dan blogwalking peserta yang lain

Tarikh mula 20 Disember 2016
Tarikh akhir 27 Disember 2017

Semoga sahabat sudi menyertainya, dan salam sayang... bloglist secara random seramai 10 blog akan dimasukkan nanti... InsyaaAllah...

😃😄😍



Thursday, December 15, 2016

Bantuan Khas 2017

By On 4:27:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah

Bantuan khas 2017, akan dibayar pada minggu hadapan 19/12/2016
oleh majikan tempat kerja saya bersamaan dengan hari gaji....


Tapi, bantuan khas ni harus disimpan untuk saya dan keluarga balik kampung Chinese New Year nanti...
Allah Ya Baari', Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Razzaq

Allhamdulillah, terima kasih....





Zikir Asmaul Husna Untuk Ibu Mengandung

By On 1:27:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Saya kongsikan zikir Asmaul Husna Untuk Ibu-ibu yang sedang hami dan berpantang...

Selamat beramal...


Semasa berpantang





Wednesday, December 14, 2016

Warna Warni Pertabalan Yang Dipertuan Agong ke 15 Sultan Muhammad

By On 4:36:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allahuakhbar
Allahuakhbar
Allahuakhbar























Popular

Follow by Email