Minyak Angin dan Minuman Instan Dari Indon, Turnit In Dari Malaysia

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah,,,,
Pagi ni, memandangkan meeting dibatalkan saya terus ke library.... Kelmarin, ada student Indonesia minta tolong saya semak assigment melalui turnit in.... Saya cakap dalam 9.30 saya ada kat bilik bacaan pintar library.... Pukul 8 lebih saya dah sampai sana... Pelajar tak ramai lagi, boleh pilih tempat yang selesa.... Pukul 10 lebih dia sampai, berpeluh-peluh.... Kesian dia.... Katanya semalam dia tidur pukul 3 pagi... Life student kan macam ni la.... 

Dia cerita dia balik Indonesia, mak dia pass away.... Dan dia cerita rakannya yang minta tolong saya tu, stress belajar sehingga kan ada detect tumor.... 

Selepas siap tu dia bagi saya minyak angin dan minuman instan tuk anak saya.... Minyak angin tu bagus katanya tuk ibu hamil macam saya!.... Tuk anak saya minuman instan tu, kerana dia selalu tengok saya  bawa anak saya kat bilik bacaan pintar study bersama.....


Belajar, keluarga memang stress.... bila dah stress macam-macam penyakit akan datang. Daripada takada penyakit terus detect darah tinggi dan sebagainya.... Saya ambil jalan mudah saja, tak fikir banyak.... Apa yang terdaya saya buat, kalau tak ada daya saya stop dan relex kejap.... Kat library saya selesa, sebab toilet dan surau semua kat situ senang tuk saya hilangkan stress.... 

Dia minta tolong saya semak assignment rakannya,,,, Allhamdulillah selesai tolong dia, result turnit in keluar, masih kena perbaiki, kerana peratusan turnit in 22%. Kalau bleh result hendaklah kurang daripada 21% atau 20%....



Allhamdulillah, terima kasih Ya Rabb Ya Rahman Ya Rahim Ya Razzaq..... bagi saya minyak angin dan minuman instan tu.... Dan kepada Indon student Lidya..... All the best for you.....

Sebentar kemudian, Lidya datang di meja saya, katanya kawan dia tak puas hati result turnit in nya 22%, dan mahu datang library jumpa saya! Then Lidya explain padanya saya ada meeting.... hehehe..... suruh dia perbaiki dulu....

Sebagai pelajar memang takut bab turnit in ni..... Kalau result lebih 20% dikatakan plagiarism/peniruan.... Kalau mereka hantar kat library, akan ambil masa 3 hari untuk semak result, terpaksa tunggu giliran.... Kawan-kawan dan pelajar postgraduate yang tahu saya boleh sign in kat turnit in akan minta tolong saya..... dalam berapa minit dah akan dapat tahu resultnya.... 

Apa pun all the best tuk semua pelajar......



3 Give your inspiration

  1. Bila stress memang kena relaks sekejap.. dari stress macam2 penyakit boleh datang..

    ReplyDelete
  2. Bila stress memang kena relaks sekejap.. dari stress macam2 penyakit boleh datang..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah smoga sntiasa sukses slalu dlm pa jua yg di lakukan. Mcm2 cbrn dlm kerjaya ni kn =)

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.