Suppliment Untuk Ibu Mengandung

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allahmdulillah....
Minggu ni saya rasa kandungan saya masuk 17 minggu kalau tak silap..... Sejak kelmarin saya duk kira berapa minggu kandungan saya.... nak check buku merah pun lupa! cuba check kat tenet, tapi confuse betul ke tak minggu kehamilan saya ni.... hukhuk.....

Teruk tul kan saya, agaknya mengandung anak ketiga kot.... 

Bila cakap bab suppliment tuk ibu mengandung, saya memang ada fikir nak ambil tapi memandangkan budget yang tidak mencukupi dan apa yang saya ada rasanya kuat dari segalanya saya hanya serah pada Allah Ya Baari' Yang Maha Mengatur.... lalu suppliment itu terus skip di minda saya.... Rakan ada bagi saya susu,,, bila saya disahkan mengandung saya fikir bagaimana saya nak dapatkan susu sedangkan budget saya sangat terhad, saya tak mampu untuk mendapatkan semua iti..... tapi Allah datangkan saya rakan-rakan yang baik..... Saya sangat terharu dengan kasih sayang Allah...... murahkan rezeki mereka jua..... 

google image
Allhamdulillah.....
Minggu lepas saya check up HB saya daripada 11.3 naik kepada 11.7.... dan saya memang tak ambil apa-apa kecuali kurma dan susu kambing. Itu pun bukan setiap hari.... ubat asic folic, iron, atau pun vitamin obimin yang doktor bagi saya sejak 4 minggu mengandung ada sebiji lagi.... acid folic dan iron pun lum habis-habis.... saya jenis nak makan ubat dan vitamin... susah saya nak telan.... tapi saya akan telan jua, niat pada Allah itu alat, kerana itu pun Allah yang bagi.... obimin doktor bagi awal-awal megandung, itu jua saya anggap Allah yang bagi..... bila ingat Allah apa yang saya makan itu saya akan selesa dan tenangkan saya..... 

Keajaiban Zikir Asamul Husna Semasa Hamil 
Saya bagitahu sahabat, HB saya naik.... bila misi ambil darah saya zikir Allah Ya Rafi' Yang Maha Menaikkan,,,, bila misi check langsung dia tak bising dan sebut pasal HB saya..... sahabat saya ni memang gamble masa mengandung tahun lepas dia langsung tak ambil apa2 ubat.... yang pelik dia kata HBnya memang tinggi 15 lebih..... tiap hari hanya zikir 99x40..... memang ajaib katanya masa bersalin pun senang banyak perkara yang tak dijangka berlaku...... Hebatkan Allah.... bila kita serah padaNya dia urus yang terbaik pada kita....

Namun, jika anda yakin dengan apa-apa suppliment, its ok..... ambil lah..... dan set pada minda anda suppliment itu alat Allah Ya Khaliq Ya Baari Ya Mussowiir, Ya Muqit, Ya Hafiz Ya Muhaimin..... InsyaaAllah Allah menjaga anak kita....

Kisah Maryam dan Nabi Isa
Saya selalu ingat kisah Maryam dan Nabi Isa..... menguat saya dan idola ketika mengandung..... dari awal kehamilan saya dah serah pada Allah Ya Baari' sebagaimana Allah Ya Rahman Ya Rahim kasih dan sayang pada Maryam dan Nabi Isa, segebitulah saya yakin Allah Ya Rahman Ya Rahim kasih dan sayang pada anak dalam kandungan saya..... saya tak ada daya ank bagi yang terbaik pada bayi dalm kandungan saya hanya Allah sahaja yang Maha Segalanya.... Mungkin ada akan cakap duit bukan segalanya, duit boleh dicari untuk anak-anak.... tapi hanya itu yang Allah bagi saya, itu adalah terbaik bagi saya..... tak perlu saya merungut minta itu dan ini..... 


Alahan Mengandung
Allhamdulillah, mengandung kali ni saya tidak mengalami alah yang teruk.... Kawan-kawan tegur awak tak alah ke? saya kata tak? Mesti baby boy ni.... tapi ada juga masa saya muntah-muntah kerana angin badan, dan cerewet bab makan..... nak masak memang tak lalu..... dah masuk 2nd trimester ni baru saya boleh masuk dapur..... Bab girl or boy saya dah tak kisah.... bagi saya apa yang Allah bagi itu lah yang terbaik kerana Allah Ya Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana..... 

Enegetik
Tapi lately memang saya tak tahu kenapa, balik rumah dari ofis saya suka mengemas...... rumah saya kalau ada debu dan rambut terus saya akan sapu.... saya pun tak tahu dari mana datang kekuatan itu, dan saya percaya itu bukan daya saya semua dayaNya.... saya tiada kekuatan untuk mengemas rumah.... Semua kain-kain saya lipat, rasanya kain-kain tu dari sebelum puasa lagi saya tak lipat sampaikan wardrobe saya dan anak-anak hampir kosong.... hehehe..... sekarang semua bereh..... hebatkan Allah, Ya Barri, Ya Wahhab, Ya Karim.....

Sakit Ibu Mengandung.....
Allahmdulillah, saya ok tak ada sakit urat dan sangat enegetik dan bertenaga, sedangkan saya tak ambil apa-apa suppliment..... Hebat Allah itu yang tak boleh nak difikir dengan fikiran zahir hanya fikiran bathin saya yang dapat merasainya.....

Masalah
Ada juga masalah saya, saya rasa down dengan study..... itu yang saya mohon kekuatan, bertabah, cekallah hati siapkan kerja mu Sheila.....

InsyaaAllah



4 comments:

  1. Salam kenal Shiela....
    Tahniah ye mengandung anak ke 3. Alhamdulilah, moga Allah terus permudahkan urusan awak. Lumrah hidup biaslah, ada masa kita kuat, lemah. Hanya kepadaNya kita berserah....

    ReplyDelete
  2. Thniah kak shiela on ur 3rd ;) mek ambik iberect. Tp org ckp obimin pn lbh krg iberect jugak :) pling penting kita sehat and ckup syarat :)

    Pasal zikirullah, mmg tk bleh sgkal kehebatannya. Ht ni klau susah glisah, zkir je berdesup allah bg dekat fkiran ap yg prlu buat, knp jd mcm ni. Boleh jd kuat terus :)

    Klau bleh amalkan, alhamdulillahh .

    ReplyDelete
  3. Pernah dengar ttg OBimin ni cuma kurang pasti akan fungsi nya.. untuk ibu mengandung mmg bagus ye... amalkan jus delima pun bagus utk tingkatkan HB darah.. itu yg st baca...
    Tahniah..moga dipermudahkan proses mengandung & bersalin nti...:)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..Ya Allah tahniah kak..syukur...syukur...syukur..pengalaman kali ketiga ya kak..PC tumpang gembira..

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED