Dah Setahun Lebih Tanpa Smartphone

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum..... Allhamdulillah....

Ikut tajuk tu memang dah setahun lebih saya tak guna smartphone.... Handbag saya kena curi pada 9/9/2015 tahun lalu.... bila dah cukup setahun aplikasi whats aps saya dah "left group" yang mana saya join.... saya cuma guna telegram desktop.... itu pun jika saya buka latop.... Selesa dengan Nokia101. Itu yang saya bawa ke hilir ke hulu. Kadang kala lupa letak mana.... hehehe

Allhamdulillah.... 8/9/2016 saya telah "report duty".... walaupun tak ada smartphone dan tidak ada dalam group kerja saya, saya tak kisah.... saya rasa selesa begini.... InsyaaAllah... suatu hari saya akan guna smartphone juga, mana tahu esok, lusa, minggu depan, bulan depan.... Allah yang tentukan.... Allah bagi saya guna. Dia yang merancang hidup kita yang terbaik kan....

imej google


Memori
4 tahun lepas saya belum guna smartphone.... bila saya mendaftar sebagai pelajar sepenuh masa pada 17/12/2012, saya baru gunakan smartphone. Masa tu saya rasa susahnya kalau tak ada smartphone. Nak tengok emel pun susah, nak check itu dan ini semua terbatas....

Freedom
Bila dah setahun lebih tanpa smartphone saya rasa freedom sangat. Tak ada risau seperti dulu..... dulu saya ingat susah tanpa smartphone, tapi sekarang saya rasa ok saja.... matlumat pun sama juga ada latop ada internet boleh dapat..... Apa pun terpulang pada diri sendiri. Mngkin tika ini saya tak sesibuk untuk memerlukan martphone.... 

Secure
Saya juga rasa secure tanpa smartphone kerana tak tahu apa yang disembangkan dalam whats aps dan sebagainya.... Allhamdulillah..... Ada juga kawan tanya awak ada dalam group ini tak? saya cakap tak ada, saya tak guna wahats aps.... saya cuma ada telegram.... Eh! zaman bila awak ni, sekarang dah generasi Y, Z..... hehehe.... saya diam saja..... nasib la saya tak cakap saya tak ada smartphone...... hahaha..... lagi terkejut member......

Konklusi
Apa yang terbaik Allah bagi kat saya, saya terima.... Kalau Allah kata esok saya akan guna smartphone.... semudah kun faa yaa kun saya akan guna.... InsyaaAllah.... kalau belum sampai masanya, saya tak guna lagi la jawabnya.... hehehe

Allhamdulillah....




1 comment:

  1. wah,,,, tahan juga tak guna smartphone...Aku ni smartphone pakai main game aje XD

    ReplyDelete

Give your inspiration here and thank you.

INSTAGRAM FEED