Diari Cuti AidilAdha 2016

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Jumaat 9 Sept 2016
Saya bertolak pulang ke kampung. Sebelum itu saya singgah di USM Penang dulu, jumpa sv saya dan settle hal dengan IPS,,,,, pukul 3.30 bertolak dari USM ke Kota Bharu..... Maghrib sampai di Tanah Merah. makan di sana.... kelaparan.... ibu mengandung ni asyik lapar sahaja.... 

Singgah di rumah mertua di Pasir Mas, pukul sebelas malam tiba kat rumah saya di KB.... Malam itu saya dilanda kegatalan teramat.....

Sabtu, 10 Sept 2016
Ke Kota Bharu, memandangkan sudah dua kali mengandung nak sempat nak makan nasi Sumatera kat KB, allhamdulillah kali ni dapat makan.... tapi tak memuaskan hati dah tak sedap macam dulu,,,,, Nasib la anak saya berdua masa baby tu tak ada air liur meleleh.... Kemudian, saya pergi jumpa doktor kes gatal-gatal yang menyelubungi..... detail doktor check gatal saya.... saya cakap kelmarin saya berkelah di bawah pokok di USM..... doktor kata ini gatal, kena serangga.... haduihhh..... seminggu juga kat kampung saya dilanda gatal. Doktor bagi ubat makan saya tak makan.... saya cuma ubat untuk mandi dan sapu saja.... 

Ahad, 11 Sept 2016
Ke rumah nertua... lepak di sana, malam balik rumah mak say kat KB..... adik saya dah balik kampung, kali ni kami dua beradik sekeluarga beraya bersama..... Al maklumlah keluarga saya kecil, ayah, mak, saya dan adik lelaki saya sahaja dan keluarga masing-masing. Saya dengan dua puteri, dan adik saya dengan dua puteri satu putera. 

Isnin, 12 Sept 2016
Allhamdulillah.... Allah Ya Syakur!!! dipanjangkan umur menyambut aidiladha.... Mak ayah saya korban raya kali ni... Pagi dan petang saya tolong mak di dapur.... Menu pagi nasi dagang....

Allahmdulillah, mengandung kali ni saya tak ada alahan.... malah saya pula yang risau, betul ke mengandung ni..... tak sama kan..... so, boleh buat kerja seperti biasa..... Menu petang dah makan nasi putih sup tulang, daging goreng, kerutuk hati, limpa, daging, paru...

Sampai malam tetamu last, sepupu-sepupu saya yang datang..... daging pun dah habis,,,,, last sup perut dihidangkan pada mereka.... perghhhh sedap.... memang saya mengidam nak makan sup perut.....

Selasa, 14 Sept 2016
Hari ni beraya di rumah mertua.... saya tak ke mana-mana..... kat sana saya tidur.... hehehe... ye la kat rumah saya time raya tak sempat nak tidur. Mak mertua memang sporting bagai, tak ada nak buat apa, katanya rehat la.... Apa lagi saya rehat terus tidur..... Malam balik rumah mak saya..... 

Rabu, 15 Sept 2016
Hari ni, daddy dan cousin-cousin sibuk buat persiapan untuk "family day" esoknya.... Malam, sempat ke KB ambil duit dan beli barang kat kedai RM2 wakaf che yeh.... Kalau balik seminggu pun memang susah nak pergi pasar borong WCY.... walaupun rumah saya dekat sahaja... malas nak rempuh jam.... naik motor pun jam.... 

Khamis, 16 Sept 2016
Pagi lagi saya ke RTC Temang drive sesorang, dekat sahaja dengan rumah saya... Nak makan laksa Kelate.... Kelmarin (hari Rabu) saya dah siap order dengan cousin saya yang berniaga kat sana suruh belikan siap-siap, kalau tak kehabisan musim ni..... Ikut lorong downtown, terus dapat parking then pergi ambil laksa kat cousin saya..... Memandangkan call tak dapat saya lak tak tahu nombor kedai cousin saya sebab dia dah pindah tempat baharu, orang ramai!..... Allah Ya Muur Ya Haadi Ya Haq Ya Zohir, saya baca terus jalan sambil zikir, then nampak muka cousin saya..... Ambil laksa terus balik, beli ketupat.... kuih.... Allhamdulillah.... sekilo RM10 laksanya... kat Teman tu hanya ada laksa Pak Lah sahaja..... satu tempat sahaja yang menjual laksa kelate....

Petang bersiap ke Bachok untuk "Family Day".... Lepas asar bertololak ke Bachok.... Saya lalu jalan Kubang Kerian, Panji, Bachock..... Sepupu ada yang lalu dari Nilam Puri ke Bachok.... Mamandangkan cuti, raya, jalan semua jam.... Sampai sana di pantai Irama pukul 6..... sempat lagi singgah di pantai Irama minum coconut shake sebelum ke resort tersebut...

Family Day Legasi Anak Cucu Pak Lah 2016
Arwah tok saya lebih mesra dengan panggilan Pak Lah (Abdullah bin Abdul Rahman), meninggal pada tahun 2013 pada umur 68 tahun kalau tak silap saya. Masa tu saya berada di tahun akhir pengajian di UiTM Shah Alam. Saya cucu sulong dalam keluarga membesar dengannya.... Manakala, arwah nenek saya meninggal selepas setahun arwah tok saya meninggal.... Semoga legasi Pak Lah terus erat seeratnya.... kami sepupu-sepupu bagaikan adik-beradik,,,,, dan anak-anak sepupu bagaikan sepupu.....


Hari keluarga ni anak cucu sebelah mak saya.... Allhamdulillah hari keluarga berjalan sangat lancar.



Kakak Amani dan sepupu-sepupu....



Cucu cicit Arwah Pak Lah...




Lima daripada tujuh anak-anak arwah Pak Lah satu mak satu ayah... chik, umi saya, pak muda yie, che mah, untie... (pakcik makcik adik-adik mak saya)




geng sado cucu dan cucu menantu arwah Pak Lah

Jumaat, 17 Sept 2016
Pagi lepas Subuh saaya keluar ke pantai..... sungguh indah ciptaan Allah swt.... Semalam tak sempat ke pantai hari dah petang, musin obor2.... hanya dzikir Ya Hafiz Ya Muhaimin saya sentiasa alunkan supaya Alah sentiasa memelihara keluarga saya.... Bila waktu pagi obor2 tak ada..... apa lagi main pantai la.... kali pertama anak-anak saya mandi pantai.... mak, sepupu-sepuy semua bermain pantai.... Terima kasih Ya Rabb atas kurniaanMu ini....

Hari keluarga ni dari tahun lepas dirancang oleh sepupu-sepupu saya.... tahun ni baru jadi.... bukan apa, sepupu2 ramai tinggal di luar Kelantan, susah nak berjumpa bersama kalau tak cuti dan hari raya. Kali ni semua cuti panjang, baru dapat berkumpul..... mak-mak dan ayah-ayah pun dapat berkumpul bersama mengeratkan silaturahim.....

Dalam 11.30 kami bertolak pulang, sempat juga singgah di pantai Iramai sekali kali.... Zohor sampai rumah.... petang keluar ke KB makan kue teow sup perut kedai Sukri Kampung Sireh dekat dengan Tesco. Hanya kedai tu yang buka.... haduihhh dapat juga merasa kue teow sup perut..... terima kasih Ya Allah.....

Sabtu, 18 Sept 2016
Saya dan adik sekeluarga bertolak pulang.... Sebelum itu singgah dahulu rumah mertua saya... Jumpa adik di Bukit Bunga konvoi bersama mereka...Allhamdulillah selamat sampai Kedah malamnya jam lapan.....

Ahad, 19 Sept 2016
Baru hari ni saya rasa kepenatan teramat. Saya cuma tidur..... Lepas asar baharu keluar rumah pergi cari bahan-bahan niaga kat Jitra..... 

Habis sudah cuti saya!

Salam sayang....



No comments

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.