Bila Iklan Memepengaruhi Nafsu Anak

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Mood cuti menebal lagi kat anak-anak.... Kelmarin adik malas nak ke tadika.... terpaksa bawa dia ke ofis. Tengahari ambil kakak di sekolah terus bawa ofis....

Bila ofis diserang anak-anak tunggang langgang jadinya bilik saya.... Haduihh.... bising bangat. Nasib la kawan-kawan memahami memang ini la rutin ibu-ibu..... 


Bila dah petang, mereka duk tengok poster-poster kat dinding bilik saya, adik cakap "ibu nanti ibu beli madu".... kakak lak siap tulis nota "mama boleh tak kalau mama ada duit kita makan "KFC"?" KFC dalam "bracket coma" lagi.... 


Gambar ni memang terbalik kerana saya snap dengan youcam latop.... huhu.... yang kat bawah tu adik yang tulis.... sehari kat bilik ofis saya dia dah ingat tulis namanya "ZARA ADELIA"..... saya tak ajar dia, tiba-tiba dia tunjuk "adik tulis nama adik"..... 

Allhamdulillah... Allah Ya Alim Ya Hakim Ya Rashid yang mengajarnya.....

Kesian anak-anak saya.... tak apa kakak, bulan ni mama baru masuk kerja, baru lapor diri 8 Sept.... Gaji mama pun belum dapat lagi bulan ni, memandangkan saya report duty 8hb bendahari tak sempat nak buat gaji saya.... Ya Allah memang sengkak sangat, tapi it's ok saya tahu semua perancangan Allah.... berserah saja kepadaNya Yang Maha Menentukan, Dia Yang Maha Bijaksana.... Setiap apa yang Dia tentukan kepada kita, menunjukkan kebijaksanaanNya.... Walaupun kita rasa sangat terdesak tak ada duit,,,, tapi Allah tu Maha Pengasih Maha Penyayang still ada makanan yang dia bagi kita makan.... hal bil2 rumah tertunggak dua tiga bulan itu biasa.... tak apa la memang itu bahagian saya.... saya tahu Allah Ya Muqit Yang Maha Mencukupkan.... hanya saya yang dhaif ini sahaja yang rasa tak cukup.....

Kakak Anak Pandai
Kakak memang anak baik..... dia tahu saya kurang mampu nak beli itu dan ini, dia memang anak yang baik. Dia bersyukur apa yang ada..... dia sangat faham keadaan saya, dan saya selalu ajar syukur apa yang kita ada..... Ada orang lagi susah daripada kita! Dia jarang minta apa-apa kat saya kalau saya tak mampu nak bagi..... Hatta hadiah hari jadinya sebatang pensel pun saya tak mampu nak baginya....

Kelmarin, dia cakap alat tulisnya dah hampir cukup, kawannya bagi hadiah hari jadi pembaris dan eraser padanya. cuma sharpener sahaja yang dia tak ada.... Saya bukan apa, sudah banyak kali saya membeli alat tulis, hampir setiap masa.... saya mahu dia pandai menjaga barang-barang sekolahnya....




Previous
Next Post »

2 Give your inspiration

Click here for Give your inspiration
Maria Firdz
admin
September 22, 2016 at 4:08 AM ×

Moga anak-anak terus maju jaya dlm hidup..

Reply
avatar
September 27, 2016 at 1:35 PM ×

Semoga Allah permudahkan urusan kehidupan puan sheila & anak anak.. semoga Allah melimpahkan rezeki buat semua

Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment