Sabar Itu Rahmat Yang Indah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah... Ramadhan ke 3 sudah... 

Sabar?
Perkataan yang senang sebut tapi sukar dilakukan. Saya personally seorang yang cepat marah dengan anak-anak. Tapi dengan masyarakat saya sangat sabar sikit pun tak marah. Orang tengok saya seorang yang sabar. Itu allah yang tutup aib saya. Kalau dengan keluarga saya bukan sebegitu. Anak-anak selalu kena marah, Bila refleksi diri saya sangat kecewa dengan diri sendiri. Setiap kali tak sabar setiap kali itulah mohon taubat dikurniakan sifat sabar.

Dah buat dah marah baru ingat Rasulullah saw. Sedangkan Rasulullah selalu pesan sabar, sabar. sabar... Perkara yang terjadi apa pun sabar dahulu mesti dibuat. Walau apa pun situasinya. Yang peliknya kalau ada apa masalah saya mampu pula sabar dengan jayanya. Tenang mengawal emosi dan mampu tersenyum. Bila dengan anak-anak adakala saya tak sabar juga dibuat mereka. 

Tapi bila marah mereka, lepas saya akan panggil semula mereka dan terangkan kenapa saya marah then minta maaf dengan mereka. Saya sayang mereka. Itu dengan anak-anak.


Sabar?
Yang ini ula dengan situasi keadaan saya beberapa bulan ini yang membataskan saya blogging. Setiap pagi bila saya jogging dan walkig sendirian, hanya itu yang saya zikir nama-nama Allah yang baik Asmaul Husna.... Sepanjang berjalan dan berjogging saya dapat kekuatan yang tidak dapat saya gambarkan dengan zikir. 

Bertahun masa berlalu bila saya kenal Asmaul Husna kena nama Allah dan dzatNya, sekarang saya merasai rahmatNya..... Sangat indah! Allah Ya Sabur, Yang Maha Sabar. Terima kasih Ya Rabb... Saya bukan pelajar yang bijak pandai. Sangat dhaif dan dangkal. Allah sahaja yang menolong segalaNya.... dulu saya sendirian, kini saya dengan kawan-kawan yang baik dan sangat membantu yang dihantar oleh Allah Ya Wahhab bantu saya dalam pengajian saya. Yang penting hati kita kena clean. Biarlah orang anggap kita bodoh janji kita dengan Allah ada sekeping hati yang bersih tanpa prajudis dengan sesiapa pun... 

Berkat Sabar?
Allah mendatangkan hambaNya membantu dan membantu perkara yang saya sangat tak tahu! Saya sangat bodoh dalam banyak hal. Terima kasih Ya Rabb...

Hamba Al Wahhab, Al Naafi'
Semasa jongging dan walking menghidup udara Allah yang diberiNya Ya Karim tanpa sedikit pun kita meminta, saya sentiasa berdoa dan zikir semoga saya jadi alat Allah Ya Wahhab Ya Naafi' seperti mana hutan, hijau yang menemani saya semasa saya berjogging. Mereka tidak pernah meminta balasan, Hidup mereka hanya mengabdikan diri pada Allah dan memberi manfaat kepada makhluk Allah... 

Di bulan yang sangat barakah ini sabar adalah segalanya. Sabar melawan nafsu terutamanya. Tadi kawan tanya baju raya memang dari tahun lepas saya memang tak fikir bab baju raya ni. Allah Ya Baari.... Allah bagi ada la tu.... Bab berbuka nak masak apa pun saya juga tak fikir.... Apa Allah bagi itu lah.... Malas nak fikir semua itu. Allah Ya Baari' Dia Yang Maha Menyusun... Serah pada Nya sahaja apa yang terbaik dariNya sahaja....kerana diri saya ni lemah dan jahil apa plan mesti nafsu dahulu menguasai. So, pendekatan saya "No Thinking" Serah pada Allah! InsyaaAllah.....

Tenang!!!....



1 comment:

Give your inspiration here and thank you.

Powered by Blogger.