Pemilik Hati Driver Teksi Lembut Bila Ditundukkan

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Dah lama tak sembang citer sendiri-sendiri... Ni kisah sebelum diet sebulan yang lalu. Atas urusan pengajian saya dan keluarga ke sana. Allhamdulillah, lima hari di KL semacam berpakat-pakat antara keluarga makcik, pakcik sepupu-sepupu dari Kelantan pun turun sana... Riuh bagai la suasana.... Urusan saya ada workshop di UM sehari sebelum Wesak Day.... 


Kuasa Dzikir Melembutkan Hati
Nak jadikan cerita pergi dan balik saya ambil teksi dari D. Mentari.... Bila balik kawan saya baru kenal kat bengkel tu dropkan saya di Mid Valey memandangkan hujan lebat. Saya turuk keretanya terus ambil cab.... Al maklum driver uncle India. Dia..... dengan muka nak marah kat saya sebab bila dia tanya saya nak lalu faderal hiway ke, atau kerinchi link.... Saya pilih kerinchi link.... Dia kata ada tol. Saya tanya lagi kalau tol kena bayar ke? Ye la saya dal lama tak duk KL, pergi pun setahun sekali sahaja atas urusan.... Dengan nada yang tak puas hati dia cakap "yer kena bayar la".... Dari situ dia dah tahu saya bukan orang KL.... saya cakap ok, saya pilih tol nak cepat..... "Nak cepat pun, kalau ikut tol ada masanya jam"..... katanya. Bila saya naik saja teksinya, dia terus tanya saya ni orang Kedah ke? Saya kata tak, saya memang duk Kedah tapi orang Kelantan.... Kata dia "tengok u pun I dah tahu orang Kedah" (May be slang saya macam Kedah nak dressing sya pun ibu Muslimah..... Dia masih merungut sebab saya pilih kerinchi Link.... Kata dia bila ada customer nak pergi Desa Mentari memang saya tak akan abil... Dah berapa tahun dah saya tak pergi sana...... Start situ saya mula dzikir "Allah Ya Baari"... Allah Yang Maha Menyusun..... Dari Kelantan sampai Ke Penang sampai Kedah kami sembang tiba-tiba close semacam dan dia yang beremosi marah tadi terus hilang..... Dia kata dia pergi Kelantan, Jeli tak membangun tak ada apa kat Jeli..... Saya kata sama saja saya duk Kedah kawasan pekan sahaja. Duk UUM di rimba hijau tenang dan sejuk kata saya, tak ada stress sama hijau macam Jeli... Pagi-pagi hirup udara segar! Nak banding dengan Kota Bharu tempat saya, pun jam teruk..... pening saya bila balik KB.... Uncle tu terus bercerita, "saya dan family pergi Penang Georgetown.... tenang saya, saya seronok pusing bandar jalan dengan anak isteri"... hehehe.... sambil tu saya tak berhenti dzikir..... Saya pun mencelah.... "mesti uncle stress kan kat KL".... terus cakap memang stress.... jam saja hidup bangun pagi pikir cari duit duit duit!.... Berani saya tanya dia soklan maut! Dah la tadi dia stress dengan saya.... Sempat juga dia hentam pemimpin tak puas hati semua kena duit. Maksudnya No Money No Talk! Tapi semua penipu katanya.... Saya tak suka menipu cari rezeki baik-baik mana boleh menipu. Orang Islam ada buat kacau kat kuil, bila polis tangkap polis kata dia sakit mental. Mental apa? pergi kuil pecahkan tokong dan sebagainya... Yang salah, salah la... Saya doakan dia kembali ke fitrah kerana saya tahu dia buat kerja, prinsip dia halal cara dia... Betul tu uncle.... Uncle ada agama uncle, saya pun ada agama saya. Uncle percaya agama uncle, saya pun percaya agama saya! Yang penting kita jangan buat jahat hidup tenang.... Bila dah bersembang saya memang tak perasan tol.... Saya rasa macam cab tu lalu terus tak ada apa-apa tol pun.... tak perasan, memang sebelum ni duk lalu dengan sepupumada tol.... tapi hari tu memang tak perasan dua tol tu..... Uncle tu cakap "hari ni nasib you baik, KL tau you nak datang, jalan tak jam"... Sebelum ni memang saya tak ambil orang nak pergi Desa Mentari, dah bertahun-tahun saya tak pergi kawasan situ.... "...... (Sebab saya yakin saya ada Allah Ya Baari' Yang Maha Mengatur)..... Dah sampai Desa Mentari, RM18 dari Mid Valey...... Bila nak turun saya cakap kat uncle tu "saya doakan uncle murah rezeki".... hehehe.... uncle tu tak cakap pulak pasal saya kena charge tol tu baru saya teringat!.... Terima kasih Ya Rabb.... 


Hati Ini Milik Allah Ya Malik
Semua milik Allah Ya Malik Dia Ya Malik Yang Maha Memiliki..... Hati manusia semua milik Allah.... Dia boleh membalik-balikkan hati manusia..... Dari beremosi marah kepada ramah dan suka.... sepanjang perjalanan sambil sembang dengan uncle tu... hati dan lidah saya tak lepas mengalunkan Ya Baari..... 




Previous
Next Post »

1 Give your inspiration:

Click here for Give your inspiration
June 7, 2016 at 11:55 AM ×

salam suka dengar cerita akak ni yang penting pergantungan kita pda Allah

Congrats bro The KehalusanKelembutan you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar

Give your inspiration here and thank you. ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment