Enter your keyword

Saturday, October 31, 2015

Bandung Part 2

By On 8:33:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sampai di lapangan terbang Bandara Husein Sasteranegara Bandung, kami mengambil tiket teksi di kaunter lapangan terbang tersebut untuk ke Lembang dengan harga 120,000 rupiah. Teksi blur bird ni memang tempatnya di stesen depan lapangan terbang ini....


Tapi, anda mesti hati-hati, jika dipelawa untuk berhenti, atau makan di mana-mana driver teksi di sana akan kena kan cas.... Lembang merupakan tempat tanah tinggi lebih kurang sejam lebih dari Bandar Husein walaupun jaraknya 14km sahaja.... 

Pemandangan dari atas bukuit ke atas bukit seberang jalan..... Di bawah restoran ni jalan raya.... sangat nyaman dan sejuk....

Memang kami kelaparan, last makan pun pukul 4 pagi, bila sampai di Bandung dalam pukul 10 pagi waktu Malaysia, pukul 9 di sana, perut pun lapar.... Pemandu teksi ni pulak pandai lak mempelawa segala bagai, dan dia bawa kami di restoran atas bukit ni.... terkena la cas menunggu kami makan selama sejam, walaupun pemandu teksi ni makan sekali dengan kami.... 


Harga makanan ni hampir 280,000 rupiah.... ikan bakar, ayam bakar, dalam daun itu adalah sayur cendawan.... sayur kangkung dan sayur campur.....




Ke Aman Central

By On 6:59:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Kelmarin, balik dari Penang aku dan family singgah Aman Central yang baharu di buka pada 1 Oktober 2015 di Alor Setar. nak survey handset, memandangkan aku still dengan nokia 101.... tapi aku pun tak tahu kenapa, pintu hati aku masih tertutup tuk smartphone.... hehehe....

google
Duk duk window shopping aku tak henti zikir kerana dalam proses penyucian hati, aku kena kuat.... dalam wallet aku memang xde duit, RM20 cukup makan....

Pelbagai brand yang ada di sana. Bagi anda yang sangat suka shopping sangat dialukan...

















Aku memang tak kisah, tengok orang duk shopping dengan rakus.... wahai ramainya pengunjung kat sana seronoknya kalau ramai-ramai macam tu pergi masjid....

Terima kasih Ya Rabb melindungi kami dengan duniawi ini.... bukan makna aku tolak dunia, tapi untuk kuatkan hati jiwa roh aku yang lemah dengan duniawi....




Tasbih VS Duit Dalam Wallet

By On 5:49:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Dalam beberapa bulan ni, sejak kes beg aku kena curi.... aku guna clutch lama aku... dalam tu aku buh memacam, buku kecik tips pelajar cemerlang dengan asmaul husna dan mesti ada tasbih.... tasbih ada sahaja kat dalam clutch tu, aku memang tak perasan....


tapi bila prof wan ada cerita pasal tasbih dalam beg duit baharu aku perasan.... kata prof duit memang tak ngam dengan tasbih.... bila tasbih ada dalam beg duit memang tak ada duit.... aku mula fikir dan perasan.... memang dalam beg duit aku tak ade banyak duit, hanya cukup untuk beli keperluan makan tiap hari..... hehe....

beg juga lau buat skrip citer ni....




Aku Nak Pergi UM

By On 5:05:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Dari kelmarin kat USM aku tak putus doa untuk ke UM

tapi apa kan daya....

Pagi tadi, aku sms sahabat ku, dia suruh aku mohon petunjuk dari Allah Ya Nur, Ya Haadi, Ya Haq....
the zikir Ya Baari' 1000 kali.....


Bila aku buat, petang ni ada dapat rasa Allah tak bagi aku pergi ke UM malam ni.... Agaknya ada perkara yang harus aku lakukan dahulu, aku terus siapkan tugas yang diamanahkan untuk rakan-rakan buat pameran di UM dan conference di sana..... Allhamdulillah, Allah Ya Khaliq, Ya Baari', Ya Mussowwir, Ya Wahhab tolong buat semuanya untuk ku.... sikit pun tiada daya ku buat kerja dalam masa yang singkat ini kerana file aku hilang. Aku tahu Allah Ya Bathin Yang Maha Menghilangkan file aku semalam untuk menguji aku..... Kemudian hari ni Allah Ya Wahhab tolong aku semuanya.... Ya Allah hebatnya Engkau.... Engkau Ya Rahman Ya Rahim Ya ..... Waddud kepada setiap hambaMu yang lemah tanpa sedikit daya ini.... Semua daya adalah daya-daya Mu.... Kau datangkan masalah kemudian dengan kasih sayang Mu, Kau datang berikan pertolongan semula....

Aku bermohon , jika UM itu patut aku pergi tiada daya pun yang dapat menghalang daya Mu Ya Allah Ya Baari'.....




Aku Guna Nokia 101

By On 4:46:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Salam...

Aku masih guna handset ni sejak kes curi bulan lepas.... belum masih boleh whatsap.... ada yang belum aku lunaskan dengan whatsap tapi akan daya..... mohon maaf di atas kedhaifan saya, bunda dan karya seni, saya belum boleh tag hadiah novel yang dimenangi ke telegram penerbit....

google
Tak tahu kenapa? ku masih guna handset ni..... tapi aku sekarang berserah segalan pada Allah swt.... mungkin Allah kata buat masa ni aku belum masih boleh guna smartphone.... aku terima seadanya....





Meeting Dengan SV

By On 4:25:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah....

Kelmari seharian di USM Pulau Pinang..... Jumpa sv ku, dia tanya tentang pasal conference di Bandung.... aku memang lupa selupanya untuk beli apa-apa buah tangan padanya..... ye la, kat aku sendiri pun aku tak beli apa-apa....


Tapi yang tu tak penting, ada perkara yang lebih penting, pengabdian diri serta pengajian ku adalah platform untuk menggalas tugas yang telah diamanahkan....


Banyak dugaannya, dan aku tahu, aku sedar jalan itu sangat berliku, penuh dengan pancaroba.... hati mesti sentiasa bersih dan dibersihkan supaya hilang rasa keduniaan, ujud, sombong, riak....
 Kuatkan hati ku Ya Allah Ya Aziz, Ya Qawiy, Ya Matin seteguh sekuahnya bumi Mu, gunung-ganang Mu teguhkan hati hamba Mu yang lemah ini....





Wednesday, October 28, 2015

Hanya Solat Kusyuk Mencegah Kemungkaran

By On 10:20:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Huraian

"Allah Ya Alim Yang Maha Mengetahui apa yang kita kerjakan kerana Dia Ya Hakim Yang Mahabijaksana dan Dia Ya Basir yang Maha Melihat apa yang kita kerjakan"

Masalah sosial semakin beleluasa, pendidikan sekolah juga tidak dapat membendung gejala sosial
Kita sibuk dengan dunia, cari dunia, kerja untuk keluarga, tapi keluarga makin parah dengan gejala sosial....

Di mana silap???

Hanya Solat Kusyuk sahaja dapat mencegah kemungkaran!!! Sucikan hati dari berhala dunia, bisikan syaitan dan nafsu bagi mendapat solat kusyuk...

Adakala masa duk solat kita masih ingat nak buat itu dan ini, nak beli itu dan ini,,,, macam-macam kan bila hati kita penuh dengan perkara dunia.... bagaimana agaknya hati anak-anak kita ketika solat?

Kita selalu tanya anak kita dah solat ke belum? tapi jarang sekali tanya anak solat kusyuk ke tidak? dan ajar mereka bagaimana untuk solat kusyuk....

Jom kita jaga solat dengan kusyuk....

"Ya Allah Ya Mumit, putuskan tali yang mengikat hatiku dengan dunia dan manusia agar daku
dapat mendekatkan diri kepadaMu dengan sedekat2nya. Sesungguhnya seringkali dunia dan 
manusia ini menghijabku denganMu Ya Allah.

 Ya Allah Ya Fatah, bukalah hijab antara daku denganMu agar daku dapat merasa kedekatan
denganMu, dapat bersunyian denganMu, berkhalwat dan bersuluk denganMu.

Ya Allah Ya Zohir, nampakkan hanya Engkau pada pandangan matahatiku, ingatkan hanya 
kepadaMu dalam hatiku, masukkan hanya Engkau"





Menunggu Asmaul Husna di Oasis

By On 9:37:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Lama tak nengok tv dengan serius.... kuikui..... tv kat rumah kalau tak saluran 611, saluran sukan or dokumentari.... Sejak kursus Asmaul Husna beberapa hari ni, aku tertunggu-tunggu Prof Wan kat Astro Oasis....
Tadi petang aku on Oasis still tak de rezeki nak nengok Prof Wan dan mengupas makna nama Mu yang indah Asmaul Husna

Bila check rancangan di Oasis..... rancangan Asmaul Husna dan Maknanya disiarkan selama 15 minit sebelum bermula rancangan lain....

Esok 29 Okt 2015
12.15 am
10.00 am
10.40 am

04.40 pm

Jom kenali Allah dengan namaNya yang indah
"Sesungguhnya Dia mempunyai nama yang baik iaitu Asmaul Husna, berdoakan dengan menyebut-nyebut namaNya...."




Tanda Orang Yang Dibukakan Hijab

By On 6:16:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allah Ya Kabir Ya Mutakabbir.... Allah Yang Maha Besar Lagi Maha Dibesarkan, tadi aku belajar tanda orang yang dibukakan hijab sehinggakan air mata aku mengalir...... tandanya bila kita zikir menyeru namaNya, dan mengalukan kalimah tauhid kita seakan dapat dengar Allah bersembang dengan kita! ia terjadi pada sahabat ku....


Subhanallah.... kami menangis bersama, beruntungnya hambaNya..... Hebatnya Allah.....



Harga Rumah Sekarang Hanya Mampu Tengok Tak Mampu Beli

By On 6:05:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Dek semua mahal gaji lak kecik tak mampu nak beli rumah.... Kalau aku cakap jangan jangan risau kalau tak ada rumah di dunia..... Allah jadikan kita sudah tercatat bagaimana rezeki kita. Dan Allah itu Maha Adil, Dia jadikan kita sebenarnya sudah cukup segalanya, sudah cukup dengan rezekiNya kerana dia Ya Razzaq (Yang Maha Memberi rezeki). Namun, hanya kita sendiri yang rasa tidak cukup, tak ada rumah , sendiri tak ada kenderaan elok dan sebagainya.... Adakah semua orang boleh terima.... mesti orang akan cakap senang la....

sumber google
Mungkin rumah di dunia susah nak dapat tapi di sebalik kesabarab hambaNya Allah bina rumah dan mahligai di syurga..... mahal nak beli dengan wang.... rumah di syurga sangat senang tuk dibeli hanya dengan kesabaran kita.....
"boleh zikir nama allah Ya Razzaq, Ya Fattah untuk murah rezeki, Allahumma Ya Fattah Ya Razzaq, Kau Yang Maha Pembuka dan Yang Maha Memberi Rezeki bukakan pintu rezeki kami"
Wallahualam....




Kursus Asmaul Husna

By On 4:08:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah...
Hari ni hari ke 3 bersama keindahan Asmaul Husna.... mencari makrifatullah bersama namaNya.... walaupun aku tak pass menghadiri sesi 3 hari 2 malam dengan sepenuhnya bersyukur kerana di beri peluang menghayati namaMu Ya Rabb.... Hari aku cuma dapat mengikut separuh hari sahaja dan nama Allah yang terakhir aku belajar iaitu Allah Ya Mughni Yang Maha Mengkayakan....


Hebat Allah bila bersamaNya, sikit pun tak rasa penat dan mengantuk....

Ya Allah Ya Haadi bimbing la kami semua menjadi abdi Mu yang sejati dan khalifah Mu....




Tuesday, October 27, 2015

Hidup Kita Untuk Siapa?

By On 8:46:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah...

Payah aku nak kupas topik ni kerana aku bukan arif dan berilmu.... Yang Arif itu Dia Ya Hakim dan Yang Berilmu itu Dia Ya Alim.... 

Dulu aku memang tak paham tentang hidup ni untuk siapa... dikeliling ku masing-masing menayangkan keluarga tersayang tercinta, suka suka dalam keluarga dan kerjaya.... aku tak ada semua tu.... tak ada apa la aku nak tayang kan....


Bila aku belajar tak payah rupanya nak tayangkan semua, nanti di padang masyar masa hisab ada tabir besar yang akan menayangkan semuanya apa yang kita buat..... 

Tapi kalau untuk kongsi sebagai pengalaman itu mungkin tak jadi masalah dengan syarat buangkan semua rasa riak dan ujud.... dan 'ketuanan' atau 'keakuan'.... ketuanan dan keakuan itu adalah milik Allah Ya Malik Yang Maha Memiliki seluruh isi bumi dan alam ini.....

Namun, kadang-kala tersasar jua dengan riak dan ujud itu (aku la lemah)..... 

Untuk Siapa Kita Hidup?
Jawapan hanya untuk Allah..... tapi kita juga sering kata hidup ku untuk keluarga ku, untuk anak-anak ku, suami/isteri ku..... akan ku buat dan bagi yang terbaik untuk keluarga ku....


Kalau jawapan kita hidup untuk Allah.... janji kita semasa dalam rahim berjanji dengan Allah kita sebagai abdi dan khalifah..... maknanya hidup kita bukan sahaja untuk keluarga kita, jaga keluarga kita, beri yang terbaik kepada keluarga kita sahaja! 

Maksudnya di sini hidup kita sebagai hamba dan khalifah Allah hidup untuk ummah..... susah ke? hidup untuk ummah! bersama Rasulullah saw, ahli keluarga baginda dan para sahabat memperjuangkan ummah untuk agama..... 

bak kata lain kena 'cakna pada orang keliling kita'.... bukan saja kita bagi makan bagi didikan yang terbaik pada anak-anak kita, kita juga hendaklah bagi makan dan didik yang terbaik buat anak-anak yatim, fakir miskin di luar sana.....

Fuhhhh..... itu janji kita dengan Allah rupanya..... Jika ini tujuan hidup..... Ya Allah Ya Baari' susunkan hidup ini mengerjakan agenda Mu....




Saturday, October 24, 2015

Bandung Part 1

By On 9:42:00 PM
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Allhamdulillah... hari ni baru dapat post entry yang dah berapa minggu ditinggalkan.... Al kisah perjalanan ke Bandung minggu lepas, berjalan lancar.... terima kasih Ya Rabb melindungi perjalanan kami (aku, husband dan cousin ku)

Isnin, 12/10/15
Pukul 11.15 malam 
Bertolak dari Kota Bharu sampai di KLIA 2 pukul 12.15 tengah malam.... tapi tak sampai 12.15 dah sampai... memang sangat cepat rasanya.... 


Pukul 12.30 pagi di sini lapang sahaja nampaknya.... sempat kami bergambar duk, tak ada orang ok ler.... 



Selasa, 13/10/15
12.15 tengah malam 
Sampai di KLIA 2, lepak sana sampai pagi. Flight dari KLIA 2 ke BDO jam 6.45 pagi. Mulanya nak landing kat mana-mana tapi mata tak mengantuk, kami lepak minum di kafe. Perjalanan ini kami pilih penerbangan tambang murah Air Asia dari Kota Bharu ke KL, KL ke Bandung dan KL ke Kota Bharu. 


tak tahu nak ke mana, lepak kat luar nampak ak deretan pesawat Air Asia 


banyaknyer pesawat Air Asia ni...

Kami masuk pukul 5.30 pagi nak sampai kat gate tu jauh kami kami  masuk jer la awal-awal.... solat subuh kat surau tempat meununggu....


Ready to go Bandung dua jejaka Malaya.... 

Penebangan kami ke Bandung agak terlewat, kami sampai di sana pukul 9 pagi, Allhamdulillah safe trip. 


Dah sampai lapang terbang Bandara Husein Sastranegara Bandung


                          



Popular

Follow by Email